嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

external 發表於 13-4-27 10:04
係呀, 尤其搽面開頭會有D緊緊地咁,所以阿囝都會想R,但瞓着咗就會好D, 半夜再補D CREAM 就好D. 雪凍搽仲舒 ...
係cut開之後將d透明部份沖水嗎?

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Almaz 發表於 13-4-30 10:20
我嗰支同你嗰支質地一樣.我只係捽咗D黏液來搽,都可以退紅.搽完嗰D肉我丟咗. ...

我都係攞d黏液搽

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 augkBB 的帖子

唔駛沖水,就係用果d啫喱黎搽

珊瑚宮

回覆 Almaz 的帖子

普通size,暫時黎講叫夠用啦,成個花墟好少檔有得賣

子爵府

stepchk 發表於 13-4-30 10:32

普通size,暫時黎講叫夠用啦,成個花墟好少檔有得賣

咁我估你買的是好細盆. 我在家附近見到有賣,都中等SIZE,應該有排用.但剪咗出來,會唔會自己生返架呢? 我以前有種過,不過我無打理過,亦無剪過出來用.

珊瑚宮

Almaz 發表於 13-4-30 10:57
咁我估你買的是好細盆. 我在家附近見到有賣,都中等SIZE,應該有排用.但剪咗出來,會唔會自己生返架呢? 我以 ...

我工人家鄉都有種,佢話唔駛剪,就咁MET出黎,我都有問過呢個問題,佢話如果MET晒佢就唔會再生,如果無MET晒都有機會生返喎,我都未知,其實盆野都有七八支,我尋日未試過就一次過用晒一支,其實一支都可以分好多次用,盆野應該無咁快用完呱

子爵府

stepchk 發表於 13-4-30 11:00
我工人家鄉都有種,佢話唔駛剪,就咁MET出黎,我都有問過呢個問題,佢話如果MET晒佢就唔會再生,如果無M ...

咁如果搣一條的一半出來,或者會生返? 我都要試吓先知. 一次用幾多,要睇吓搽的範圍有幾大,以我只用來搽腳,大約1-2吋長已經夠,搣太多出來真的會浪費.

珊瑚宮

尋晚多左既,我同阿女一齊搽手搽腳,阿女開心到不得了

大宅

BK Milk勳章

新鮮蘆薈可以消炎架,大人如果燙傷都可以搽,仲可以去疤。 我都有幫阿仔搽過,每次cut一小塊整開搽,佢個樣會好嘆咁…哈哈… 因為阿爸屋企有種,所以我每次都會攞一大條返屋企放雪櫃

子爵府

stepchk 發表於 13-4-30 11:24

尋晚多左既,我同阿女一齊搽手搽腳,阿女開心到不得了 ...

你亞女幾大? 我個仔仲未識同我一齊開心,仲係同舊飯差不多.

子爵府

Pinkpling 發表於 13-4-30 11:27
新鮮蘆薈可以消炎架,大人如果燙傷都可以搽,仲可以去疤。 我都有幫阿仔搽過,每次cut ...

暗瘡印得唔得呢?

珊瑚宮

我有二個女,大果個5歲半,細果個就黎1歲

大宅

BK Milk勳章

Almaz 發表於 13-4-30 11:31
暗瘡印得唔得呢?

暗瘡未試過呀,不過一試無妨既,hehe…因為我試過俾個煲燙傷,連續搽幾日真係好快無事架

子爵府

stepchk 發表於 13-4-30 11:33

我有二個女,大果個5歲半,細果個就黎1歲

嘩!大女9月升小一了...另一個階段,惡夢的開始....哈哈

珊瑚宮

係呀,惡夢黎得特別快.....細女話咁快又一歲,就黎又要報幼稚園,係2個惡夢

子爵府

stepchk 發表於 13-4-30 12:11

係呀,惡夢黎得特別快.....細女話咁快又一歲,就黎又要報幼稚園,係2個惡夢 ...

幼稚園事小,小學跟功課,默書,考試先頭痕...

stepchk  痛苦  發表於 13-4-30 12:42

子爵府

Pinkpling 發表於 13-4-30 11:50
暗瘡未試過呀,不過一試無妨既,hehe…因為我試過俾個煲燙傷,連續搽幾日真係好快無事架 ...

唔該晒.

大宅

回覆:嚴重濕疹b搽天然蘆薈,戲劇性好番7成!

我bb由3月開始對眼周圍開始有敏感,到現在已發第三次,第一次搽cream唔掂,發到對眼腫了好似帶mask咁,忍唔住用了兩次類固醇,再不停搽椰子油好番了,幾日後又發,第二次發都係不停搽椰子油,好番8-9成又再發,今次試用了黑皂幾日,嚴重左(可能佢呢期有鼻水,抵抗力差左),額頭出水停用了,尋晚bb痕到半夜喊,差點忍不住給他搽類固醇,但老公半夜揾唔到個藥膏放棄左!我細個時自己都成日扎屋企蘆薈周圍搽,見到呢個post都想俾bb試下,消炎都好呀!希望大家既bb好快好番,我見到bb咁辛苦就好心痛

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:Almaz 的帖子

我大女都11歳,五年班,細女2歳,大女都算乖,有幫手照顧妹妹

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

子爵府

TobiMom 發表於 13-4-30 13:27
我大女都11歳,五年班,細女2歳,大女都算乖,有幫手照顧妹妹

我大女都10歲了,佢都有濕疹,不過極之輕微,從來無令我頭痕過. 你大女有無濕疹? 女仔有濕疹可以食月見草油,好得架.

首頁

尾頁

跳至