自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:講真,無論婚前婚後都唔好餐餐人請,我阿媽

原帖由 BREADWING 於 13-06-08 發表
講真,無論婚前婚後都唔好餐餐人請,我阿媽就成日見親面食飯都係我c6比,唔理食咩,其實我好唔鐘意, ...
如果淨係請個外母都ok ge,我反而唔比我媽比錢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我估男友係薟咭草分,但係肉酸,應該你家人俾錢.再除番俾.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

kittymilo 發表於 13-6-8 13:42
你屋企做節食飯,好應該你地自己比番,或者幾兄弟姊妹自己夾番。
X 2 ,至多佢買啲禮上你哋屋企囉!

伯爵府

畀面勳章

回覆:亞妹要比回錢男友

好過我姑仔嘅男朋友......!!!!!! 佢同我哋family gathering食飯,未試過出錢,次次係姑仔比!就算新年上我哋屋企拜年、食盆菜,食完一句多謝都無,啲賀禮都係姑仔買。我覺得如果負擔唔到,其實個男仔咪唔好join我哋嘅飯局囉,話曬未結婚,唔使次次跟埋黎:;pppp:

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我覺得是你妹想比面男友,叫他請家人吃飯,但又想到他可能好窮,所以比返錢他

子爵府

回覆:叮噹小孩 的帖子

mouth:AA制就咪鬼學人溝女,同啲陌生人,同事,同學,呀三呀四就話AA制,女朋友又AA制,真係分唔出同啲呀三呀四有乜分別,點解唔可以一人請一餐,或者女仔請睇戲,男仔請食飯

子爵府

回覆:叮噹小孩 的帖子

做節係自己一家夾$食飯,妹個男朋友不是妹夫,可算係客人,理應你地請,再者做得節點會平呀,真想食人隻車咩!
Ps:我有點奇怪他做咩要俾$先呢?係咪想儲分?事先有冇話請你地但又爭住比$先?你妹應同你地預先單聲

男爵府

你家人做節唔請人男友已經唔好睇,仲好意思話人地收番錢

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

引用:有時做男仔都幾慘,+又話要男女平等,+講到俾

原帖由 bb630 於 13-06-08 發表
有時做男仔都幾慘, 又話要男女平等, 講到俾錢, 叫夾番錢又俾人話, 男友啫, 拍拖都唔係吓吓要人找數啦! ...
同意

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:好過我姑仔嘅男朋友......!!!!!!+佢同我哋f

原帖由 kmcatbb 於 13-06-08 發表
好過我姑仔嘅男朋友......!!!!!! 佢同我哋family gathering食飯,未試過出錢,次次係姑仔比!就算新年上我 ...
我姑奶男友都係咁,唔係介意請埋佢,係糖都無粒拎黎喎大姑奶老公都唔會請食野架,不過次次都有講多謝囉。

公爵府

引用:好過我姑仔嘅男朋友......!!!!!!+佢同我哋f

原帖由 kmcatbb 於 13-06-08 發表
好過我姑仔嘅男朋友......!!!!!! 佢同我哋family gathering食飯,未試過出錢,次次係姑仔比!就算新年上我 ...
可能係姑仔想個男友到呢

禁止訪問

公爵府

樓主結婚未?如果係一家人做節唔應該係你妹男友埋單!見到佢埋,做家姐,姐夫的長輩應該阻止!
我做家姐的,我會埋左張單,再除番幾多個兄弟姐妹!至於妹妹男友,未結婚係客人,唔應該夾錢,但需要買禮物如生果呀,冬菇咁!

chunheimama  同意, 十分正常做法.  發表於 13-6-9 10:43

大宅

其實你地一家大細男仔都肯俾,而你妹回返俾佢,兩個都ok

大宅

引用:+本帖最後由+叮噹小孩+於+13-6-8+19:17+編

原帖由 叮噹小孩 於 13-06-08 發表

過時過節食下反送下礼,不是專重女家? ...
老奉......

禁止訪問

水晶宮

節日女家食飯,男友先付,夠晒怪。

侯爵府

2018復活節勳章

EVA222 發表於 13-6-9 10:57
講D唔講D,個男仔幾大,讀緊書定做野?關係去到邊,是否未來女婿?
以前個年代,要討未來外母歡心,時節要送下禮, ...

如果我個仔識個咁既女仔做女友,真係家門不幸
大佬,我地普通人家,當係做個醫生仔律師仔,十萬八萬收入唔錯啦
但係咁樣食法,真係當我仔係水魚?
請老人家都叫盡點尊重,但點解要請埋女友 d 兄弟姊妹?
做節幾個仔女夾囉,乜唔係咁咩?
個仔係金礦都比佢地食窮
不過咁,我信木門對木門
我信我仔眼光,怕扯到咁上下見唔對路,都會分手收場
個女仔?叫佢去等李澤楷娶佢

侯爵府

2018復活節勳章

koko2000 發表於 13-6-9 01:56
樓主結婚未?如果係一家人做節唔應該係你妹男友埋單!見到佢埋,做家姐,姐夫的長輩應該阻止!
我做家姐的 ...

通常都係咁做架,都唔明點解咁多人覺得要個男仔比錢
香港 d 女性而家真係好巴閉,以為做女仔真係可以有好多著數 lam
唔好話未結婚,就算結了婚,都唔應該要一個人比晒
唔怪得香港 D 男男女女個個都咁多卡數找唔到
男既,冇錢都要死充
女既,因為冇錢就靠 chi

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

叮噹小孩 發表於 13-6-8 19:16
過時過節食下反送下礼,不是專重女家?

幾多人食? 食左幾錢? 你又唔講埋.

首頁

尾頁

跳至