自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我有唔少借錢經驗,真係好討厭!曾經有個朋

原帖由 龍蝦 於 13-07-06 發表

我有唔少借錢經驗,真係好討厭!
去佢度起碼攞得番,我都就黎踩上佢公司架啦,你不仁我不義

子爵府

引用:Quote:原帖由+龍蝦+於+13-07-06+發表本帖最

原帖由 hehemami 於 13-07-06 發表
去佢度起碼攞得番,我都就黎踩上佢公司架啦,你不仁我不義
我另一個"朋友",識左十幾年﹐因為一次借錢,我追佢還,佢話失業無錢,叫我俾時間佢,後來仲避我﹐msn block 我,fb都delete埋我

就咁無左個朋友。

真係好怕借錢俾人,追人還真係好似乞錢咁

對上嗰次借錢俾個老友﹐咁岩老友係同避我嗰條pk同月同日生日﹐老友曾經問過我兩次借錢,佢係會還,不要自從發生上面提到嗰單野之後﹐我怕怕,唔想再因財失義,所以我好坦白咁同我老友講我感受﹐期間有叫老友一定要還錢,唔想我地好似我同嗰條pk咁就咁玩完,點知老友嬲左我,仲第二日還返清條數俾我(本來計劃每月還啲) 好彩最後無事,繼續fd返,總之被人問借錢真係好煩!

子爵府

回覆:真係好嬲!!!又係朋友&錢既問題

借過幾萬俾朋友應急,成幾年喇,一毫子都冇還,依家佢人都唔知出左邊,睇嚟凍過水,所以決定唔會再借錢俾任何朋友。

男爵府

引用:Quote:原帖由+JVC2002+於+13-07-05+發表我

原帖由 MoMo328 於 13-07-05 發表
少數目會由佢,但十萬……我會同佢3口6面講清楚,冇錢一個月還1~2千慢慢還囉,每個月定時定侯追佢,c6吾撐 ...
期間我有一次私下追過她(c6的大姊),就話會同c6傾.之後,我老公叫我以後唔好再追佢地,人地有就會還,唔想連親戚都冇得做.又話我地現在又唔係冇錢開飯,又話如果她唔還就冇下次.
那時我心想就算還都冇下次,我唔係百萬,千萬....富豪. 老公又話以前他住過家姐家裏,她冇收過佢租,我心唸以前佢有咗,佢老公又不在港,邊個幫邊個好難講!!
我只係知道我地有了小朋友,我冇做嘢,下午在家食lunch,冇請工人,冇買名牌,儲返來的錢!!
人地就冇錢還,又話自己(c6的姊姊)的人工都要拿出來做頭家的洗費,又有買名牌手袋!!
佢真可憐!:;pppp:

男爵府

引用:Quote:原帖由+JVC2002+於+13-07-05+發表我

原帖由 hehemami 於 13-07-05 發表
其實十個借錢有九個都有錢唔還架啦,十萬蚊對我地打工仔黎講唔小數架啦,你地仲要有家庭!!不過你c6講到咁好 ...
係佢姊姊問的,我唔知她和我老公傾過甚麼,我老公係一個心軟和唔愛表達內心的人.就算同我佢都好少講心事 !!
我同佢為了這事吵架好幾次.他覺得我好緊張d錢! 又話人地有自然會還
但還唔還我覺得係要睇那人的責任心,人格!我就angry 到爆炸 !!

大宅

sofinabingo 發表於 13-7-5 01:35
真係好朋友嘅,千萬唔好同金錢拉上關係
Agree

首頁

尾頁

跳至