烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:我終於買左喇,+又佩內膽+又蒸籠+又玻璃蓋,+

原帖由 ~新介仔~ 於 14-05-09 發表
我終於買左喇, 又佩內膽 又蒸籠 又玻璃蓋, 成為千六有爪 =.="""

不過, 唔緊要啦, 買佢, 都只係想煲湯比媽 ...

子爵府

引用:我終於買左喇, 又佩內膽 又蒸籠 又玻璃蓋,

原帖由 ~新介仔~ 於 14-05-09 發表
我終於買左喇, 又佩內膽 又蒸籠 又玻璃蓋, 成為千六有爪 =.="""

不過, 唔緊要啦, 買佢, 都只係想煲湯比媽 ...
好囡囡,努力來這BK,很快變高手

男爵府

回覆 ~新介仔~ 的帖子

很想買請問你買的是幾大,乜野型号?是在門市買嗎.因為budget想知道有乜discount.如果只要黑晶陶次多少錢8L? 你另外配的逐件係点計呢?

公爵府

畀面勳章

回覆:愛死金樂

用左舊款都六年啦!煲湯,燉野,煲糖水都係佢而家日日飲薏米水,夜晚臨瞓凍水落料較兩小時,早上起身裝入壺就走得,好方便

男爵府

is it only suitable to use in hk?can it be used in US or Canada? thanks!

大宅

我都好想買,如果舊款會唔會好難操作呢?
屋企有兩大兩細,買幾升好呢?
不秀鋼好定黑晶好呢?

侯爵府

引用:我都好想買,如果舊款會唔會好難操作呢?屋

原帖由 Vincywan 於 14-05-17 發表
我都好想買,如果舊款會唔會好難操作呢?
屋企有兩大兩細,買幾升好呢?
不秀鋼好定黑晶好呢?
如果2大2細,個人覺得最少要8L,至於黑晶定不銹鋼,就係各有各好,黑有老火湯味但重身,不銹鋼配件fit 位D,又經濟,好多jm都選擇最舊個款,經濟又實用,各有捧場客。

民房

leerock 發表於 14-5-10 06:09
回覆 ~新介仔~ 的帖子

很想買請問你買的是幾大,乜野型号?是在門市買嗎.因為budget想知道有乜discount.如果 ...
sor ar 遲左回, 因為買左咁多日一次都未煲過,點解? 就係因為地線問題, 原來間屋一條地線都冇, 而家好煩, so sor....

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Vincywan 於 14-05-17 發表我

原帖由 liuliu 於 14-05-17 發表
如果2大2細,個人覺得最少要8L,至於黑晶定不銹鋼,就係各有各好,黑有老火湯味但重身,不銹鋼配件fit 位D ...
想問下你,個黑晶煲湯會唔會燶及痴底?我煲木瓜湯或粉角湯,襟老火湯掣,之後約2.3就水滾落料,但都有痴底及燶既情況出現。好難洗得甩

侯爵府

引用:Quote:原帖由+liuliu+於+14-05-17+發表如果

原帖由 bobo101^*^ 於 14-05-17 發表
想問下你,個黑晶煲湯會唔會燶及痴底?我煲木瓜湯或粉角湯,襟老火湯掣,之後約2.3就水滾落料,但都有痴底 ...
我也㷛過這兩款湯,基本也無試過你講嘅情況,只是有一次(唔記得煲咩湯)煲中途發現有都痴底,無理佢,但煲完舀湯時又冇痴。建議你打去代理問問。

男爵府

引用:請問妳係咪用黑晶陶瓷個款呢?在那處買呢?

原帖由 Shumann 於 13-10-26 發表
請問妳係咪用黑晶陶瓷個款呢?在那處買呢?Thx.
唔好買黑晶...我用緊...十分重....遲早打爛

男爵府

回覆:MimiKwan 的帖子

請問呢個煲煲的湯會唔會索水,因為我用明火煲2個鍾,煲時料加水有3/4煲,煲完得返1/3煲,我覺得用咁多料(都成$100)煲完扣咗料無幾多可以飲,我就係唔想索水先想買呢個煲

侯爵府

引用:請問呢個煲煲的湯會唔會索水,因為我用明火

原帖由 viton 於 14-05-27 發表
請問呢個煲煲的湯會唔會索水,因為我用明火煲2個鍾,煲時料加水有3/4煲,煲完得返1/3煲,我覺得用咁多料(都 ...
索水架,煲完會少1/3水份。
不過,我留意到金樂煲在最後的「0.5」時間後是比較明顯索水,可能是煲湯程式最後大滾,因此消水好快。
所以我有時會在差不多最後的「0.5」左右,會試下味,如果ok,就會將時間制減至「0.1」,等宅自動煲完跳去保溫程式。(註:0.1=6分鐘,0.5=30分鐘),免再消水,

複式洋房

男爵府

我今日買左了 8L黑晶 成$1198 鬼咁貴 唔知好唔好!送蒸架或燉鐘一個

大宅

回覆 Junjun7 的帖子

請問係边到買? 有做特價嗎?

男爵府

bearbeargo 發表於 14-6-5 18:00
回覆 Junjun7 的帖子

請問係边到買? 有做特價嗎?
觀塘秀茂坪商場擺檔 8L $1198

大宅

睇左你地d post, 好想買,見到另外一個post話个玻璃蓋會爆,又驚驚地,你地用家可以分享下嗎?

侯爵府

引用:睇左你地d+post,+好想買,見到另外一個post

原帖由 chanhazel 於 14-07-10 發表
睇左你地d post, 好想買,見到另外一個post話个玻璃蓋會爆,又驚驚地,你地用家可以分享下嗎?

...
金樂爆蓋我也聽過,我以前用另一牌子也試過爆蓋,師傅話我扭得太緊,所以現在用金樂洗蓋時,也不敢扭得太緊,始終都有d陰影。

大宅

去邊度買呀?
邊個型號好?

首頁

尾頁

跳至