自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

有jm30+還被人妹妹嗎?

男爵府

引用:已30+,但我同c6+D朋友不論男女,個個都仲想

原帖由 a!b@c# 於 13-11-19 發表
已30+,但我同c6 D朋友不論男女,個個都仲想我b 叫佢地哥哥姐姐

我同我d好姊妹講:結左婚就會被叫 ...
你講開輩份問題,我個仔一出細已經有細路要叫佢做表叔
我個仔仲未講嘢,但第時一齊玩我唔知叫佢嗌嗰啲做哥哥姐姐定表姪好

男爵府

引用:有jm30+還被人妹妹嗎?

原帖由 pakmeihho 於 13-11-19 發表
有jm30+還被人妹妹嗎?
去街市或茶餐廳成日都會㗎喎

子爵府

回覆:在街比人叫姨姨vs姐姐

生左仔之後年稱呼都升左lv我20歲炸 出街有d細路見我抱住bb就叫我做姨姨唔抱bb先變返姐姐!!唔制呀

大宅

引用:即係咁,我覺得到左某d年紀,比人叫姨姨都

原帖由 good_pig 於 13-11-19 發表
即係咁,我覺得到左某d年紀,比人叫姨姨都好正常吧。

大家點教d小朋友點分?
我教兩個女,見到女人叫姐姐,見到男人叫哥哥,不論任何年齡,因為所有人都鍾意聽既,除非佢地好肯定果個係婆婆同伯伯啦

男爵府

cucumber12 發表於 13-11-19 09:28
我都覺,無理由成廿歲同個bb 相差十幾年都仲要叫姐姐,生得啊b出個d又係叫姐姐,感呢個世界米無姨姨 ...
我諗起我DADDY有個朋友同我父母差唔多年紀,但未結婚。我DADDY要我叫佢做姐姐,我真係叫唔出。後來入左佢公司做,可以跟同事叫佢英文名感覺先自然D。

男爵府

我會用結咗婚唔理幾多歲都教小朋友叫ee, 未結婚唔理幾多歲都叫姐姐...不過其實有d fd 4x 都未結婚叫姐姐又真係好似有d.......題外話如果係個 1x 歲嘅小朋友叫我ee我會ok, 但試過比鄰居個女2x 歲叫我ee 我真係O 咗咀 (我頂到盡都係大佢10年到!!!!)

象牙宮

我成日比有拖住小朋友既媽咪叫仔女叫姐姐。

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

回覆:good_pig 的帖子

我教呀仔己婚叫姨姨,未婚叫姐姐

珍珠宮

畀面勳章

未結婚叫姐姐,結左叫ee

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+13-11-19+發表即

原帖由 helentong 於 13-11-19 發表
只要同我差不多年紀已婚未婚一律ee,比我年輕3字頭或以下一律姐姐
但細路仔要同佢解釋結婚係乜回事,點解果個"姐姐" 會老過" 姨姨"

首頁

尾頁

跳至