自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

評估唔係家長填的
係比老師填的
因為老師睇到既問題會比家長準確
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

回覆樓主:

另外,如果你想佢多運動,不如唔好幫佢報班啦
一個好動既小朋友未必鍾意咁多指令,上運動班要跟教練指示去做,佢當然唔會鍾意
不如每日帶佢去公園或者陪佢跑步玩半個鐘發洩佢精力仲好

男爵府

回覆樓主:

講返正經野
從文字我感覺到樓主好愛自己小朋友
我都認同各位JM 講先做評估無壞既

但係我想講一個8歲既小朋友,尤其男仔,活潑、坐唔定同多嘴係正常既,如果佢係外國讀書老師未必會投訴(除非好嚴重影響課堂運作啦)

只不過係香港學習就要長時間坐定定唔多嘴先叫乖,做家長只可以攞返個平衡

我希望樓主係平衡學校要求既同時,可以盡量俾佢保留自己個性,俾佢繼續享受閱讀,做個喜歡思考發問既孩子

男爵府

CingLee 發表於 24-3-21 00:49
好明顯你小朋友有 自閉症譜系障礙

需要專業評估 立即去搵專科評估

你都好厲害,連位小朋友都未見過就識得網上睇症

洋房

jenny729 發表於 24-3-21 01:08
食緊藥,至於副作用因人而異,我個仔調整過幾次分量,而家呢個份量叫最適合同冇副作用。剛剛食嘅時候會又 ...

多謝你地每一位對我的分享和告知,bk好有愛。我都會同佢一齊勇敢地面對,希望依家先發現都唔算遲。

洋房

CingLee 發表於 24-3-21 00:49

我都想幫佢
所以想睇吓大家係選擇帶去睇精神科定係只搵心理學家做評估 想了解多小小

男爵府

monster098 發表於 24-3-21 01:05
我仔都係好鐘意睇書,想請問之後小朋友係食藥?定係行為治療?我小朋友本身已經有啲過輕,我都驚佢食完藥 ...

食緊藥,至於副作用因人而異,我個仔調整過幾次分量,而家呢個份量叫最適合同冇副作用。剛剛食嘅時候會又唔適應,會無胃口,之後同醫生傾再調整

洋房

jenny729 發表於 24-3-20 22:59
我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西 ...

我仔都係好鐘意睇書,想請問之後小朋友係食藥?定係行為治療?我小朋友本身已經有啲過輕,我都驚佢食完藥又會再瘦啲

別墅

monster098 發表於 24-3-20 19:07
可能佢本身個態度都唔好。
老師提完同學,人地識收,佢唔識。
小一上學期個班主任其實都有叫要做評估,但 ...

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-21 00:39
閱讀已經可以彌補上課不專心的問題

我仔就係因為閱讀能力好,所以小學自己處理到無留心聽既問題,成績仍 ...

有你咁講我就放心啦,真係好擔心佢中學。其他同學朋友問我佢成績咁好係咪好勤力,真係唔知點答,我話佢從來唔溫書都冇人信

男爵府

jenny729 發表於 24-3-20 22:59
我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西 ...

閱讀已經可以彌補上課不專心的問題

我仔就係因為閱讀能力好,所以小學自己處理到無留心聽既問題,成績仍然不錯

到中學,佢自己話唔聽係唔得,啲野深,所以佢控制自己去聽,成績都不錯

男爵府

fasola 發表於 24-3-20 19:34
我比較在意你講, 佢坐係度時手腳會郁來郁去

係,我都覺得有點似

男爵府

monster098 發表於 24-3-20 19:33
其實6歲後係咪都最好去咗協康先 ?跟住再睇兒童精神科?

我哋當年在私家精神科醫生評估了,再去健康院見心理學家,政府醫院兒童精神科醫生咁排
唔一定叫你食藥
我嗰個私家和政府醫生都無

男爵府

我小朋友ADHD,小四,其實幼稚園時已有跡象,好難專注做功課,容易發脾氣會掃跌書枱文具落地,經常忘東忘西,因為我自己本身工作就係SEN老師,我喺小朋友5歲時已好確實地同老師講:我絕對懷疑我小朋友係ADHD,不過學校覺得佢只係少少唔專心,佢唔會走出位唔會衝動,成績非常好,小三之前都係班一級頭,其實佢成績好只係因為佢IQ頗高,同埋佢興趣係閱讀。小三之後ADHD特徵越見明顯,學校直接傳介去寶血醫院精神科確診

大宅

竇漪房 發表於 24-3-20 18:28
政府有兒童及青少年精神科,我知QE有,其他區不清楚,要排好耐期的

瑪嘉烈都有

男爵府

回覆樓主:

可能係資優,除左精神科醫生,應該搵臨床心理學家都得

男爵府

回覆 monster098 的帖子

排政府。就算要食藥都係政府醫院好些。

男爵府

回覆樓主:

你仔同我仔非常相似,但上堂佢唔會傾計,有時會走魂,但唔影響佢聽書(好神奇呀呵!因為佢呆下呆下都會知道老師講過乜)。
我仔已響上年7月確疹adhd..好可能你小朋友都係我果隻,不過我覺得輕微嘅,班主任都話無adhd嘅小朋友都有呢個情況

侯爵府

2024年龍年勳章

monster098 發表於 24-3-20 19:41
有買深海魚油DHA 好抗拒食,話唔鍾意浸味,依家買咗隻有士多啤梨味嘅,試緊第二日。
...

介紹你仔食Blackmores Odourless Fish Oil
係膠囊無味架,有隻Mini Capsules係細粒易吞
我都買過好幾隻fish oil俾仔女先搵到呢隻

子爵府

竇漪房 發表於 24-3-20 18:28
政府有兒童及青少年精神科,我知QE有,其他區不清楚,要排好耐期的
明白了,謝謝update 我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊