自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

別墅

shirleyleung15 發表於 16-6-6 07:31
樓主,吾好絕望,你並不孤單,我有多朋友都同你同一命運,派左同一間無人想入既小學,佢地都好積極叩門, ...

感謝你!已出發去叩門了

男爵府

畀面勳章

小一派位同買六合彩一樣係靠運氣,唔關公唔公平事架,你收拾心情去扣門啦!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

翡翠宮

2018復活節勳章

bigyanb 發表於 16-6-6 00:15
咁大件事都唔做功課,身邊冇人或者老師同學會同你講點填?我未玩依個遊戲,EK都好多人教路啦
...

樓主話自己係新手媽媽喎,其實玩得呢個遊戲,邊個吾係新手?吾係新手那位都可以跟哥哥姐姐直入同一小學啦!呢個藉口真係……

樓主吾好鬧我

水晶宮

回覆 pumpumpurin 的帖子

升中, 升大, 搵工可以透過考核去評估學生的水平, 但難道你覺得幼稚園已經要考試

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

呢個遊戲無話公唔公平,做唔做功課的,我朋友頭幾位都唔敢搏所以填二線的學校,結果派到第十位區內的寶校。派得好d 人咪覺得呢個遊戲公平,派得唔好d 人就話唔公平。

樓主應該係想呻下,心情差到想自殺,加油去叩門,做好自已本份,唔好錯過機會!

大宅

引用:回覆 vivian468 的帖子我大女果時被派左去

原帖由 chinatea 於 16-06-05 發表
回覆 vivian468 的帖子

我大女果時被派左去一間好差學校,扣門都冇人收,大女雖然知道間學校人人話唔好,咁佢 ...
good job,
try our best is better than complain.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Micchi 發表於 16-6-5 05:18
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...

樓主,吾好絕望,你並不孤單,我有多朋友都同你同一命運,派左同一間無人想入既小學,佢地都好積極叩門,其實叩門成功不是沒有機會的,悲傷要過去,努力幫小朋友尋找機會,祝叩門成功

子爵府

Onlok 發表於 16-6-5 08:53
其實填表係有策略,頭三個位於好緊要,唔可以全部係勁嘅學校!每年都有人講唔公平!咁點先為止公?
...

我諗樓主可能唔係好明這個派位遊戲,才有這樣大反應,唔填就唔會唔入咩?唉!

男爵府

畀面勳章

樓主我也中寶校,請不要灰心,由於打定輸數,我收到張派位証時好冷靜,因為知道喊都冇用,第一時間去影印,將之前已寫好的叩門信和portfolio 和老公兵分兩路立刻送去所有心儀學校,一個上午已經交完。我不知道有冇機會叩入,但為人父母我一定要盡力為個仔爭取,如果不出盡力就認輸就等於自動放棄,個仔都唔肯放棄,我更加要做好傍樣,希望上天可憐天下父母心,給我個仔一次機會!

樓主不要灰心氣餒,我們一齊加油!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:不公平的教育局... 害死人

跟本都冇公平,樓主唔做功課冇策略,真係冇得怪人,努力叩門啦,希望樓主將來升中會做好功課,到時唔洗想自殺。

男爵府

樓主咁有鬥志去鬧人,
應該唔會自殺嘅。
不過勸樓主小心講野,
小朋友都一年級,
若果聽慣媽媽小小事就講自殺,
後果不堪設想。

伯爵府

回覆:不公平的教育局... 害死人

唔開心過後,努力叩門啦,想當年跑左8間,得4間可in,間間都親身寫信比校長,派位果日我仲發緊燒, 係街暈咁制,我都唔開心左幾日,唔開心過後,都要為個女積極D, 結果成功叩返第3志願。

侯爵府

nieualma 發表於 16-6-5 14:17
原來你完全冇做定功課,咁吾可以話個制度害死人,係你害緊個小朋友

咁大件事都唔做功課,身邊冇人或者老師同學會同你講點填?我未玩依個遊戲,EK都好多人教路啦

男爵府

引用:請問成日說中第一志願第二,第三志願....是

原帖由 crazyoct 於 16-06-05 發表
請問成日說中第一志願第二,第三志願
....
是不是甲二,甲三都要填埋呢?
我冇。

甲一填劉華,甲二三留空
乙一填劉華

所以中左第一志願

ptm    發表於 16-6-6 01:43

男爵府

其實抽獎係公平,只係要技巧,大家有無研究過份表點填?當年呀仔係入第一志願

大宅

回覆樓主:

請問成日說中第一志願第二,第三志願
....
是不是甲二,甲三都要填埋呢?

男爵府

當年我仔派到第24志願..照去註冊跟住叩門.
咁小事都話自殺,人生有不如意的事多到數唔曬.請問你死得幾多次...

男爵府

Pulmma 發表於 16-6-5 22:36
我有朋友都係九龍塘名校, 個女, 考2x, 一班30 人, 但係個女嘅總平均分同考第一只差8 分, 見家長個日已 ...

朋友個女讀DG,要轉全職陪讀,每次接放學,着到好似返工咁,又要化行粧,每日往返學校起碼2-3個鐘,咁又何苦!

別墅

FunnyBiBi 發表於 16-6-5 22:49
我無好似有D人咁派吾到心儀學校就批評教育局「不公平」,我絕無需要去平機会
...

以後不公平的事會在你身上發生,希望你能用你正能樣去面對吧!你苦悶去找其他政府部門傾下計吧!

公爵府

emt1314 發表於 16-6-5 22:22
會叫你自動引退!

我有朋友個小朋友咗九龍塘某貴族學校,講明九月開學係教下學期嘅課本,跟唔上就自動引退 ...

其實教咁深真係會勁d架咩....?

首頁
12345...15

尾頁

跳至