自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

mrsjacky 發表於 24-3-20 18:20
18歲以下好似係兒科跟,無兒童精神科,有錯請更正
正式去做評估,網上做都信得過,EP 讀咁多書顏面何存 ...

政府有兒童及青少年精神科,我知QE有,其他區不清楚,要排好耐期的

洋房

wan_sosin 發表於 24-3-20 18:23
男仔細個活潑好動未必就係ADHD,咁鍾意跳舞,有無比佢上堂去學?有正常途徑發洩精力,睇下上堂會否定啲。

...

小一有參加跳舞班,今年小二話唔想再參加。。
佢話唔鍾意一班人跳一色一樣,同埋大部份都係女仔。
興趣班依家有學緊游水,steam ,天文科學,排球,小提琴。嚟緊都會加埋棋類活動比佢

洋房

yurijm 發表於 24-3-20 18:20
小二可以去做評估了
呢個年紀去做,結果相對準好多(同小一相比)
唔洗咁快搵精神科

我睇過6歲之後協康個評估好貴接近8000。
兒童精神科第一次價錢係咪相對平啲

珍珠宮

回覆樓主:

男仔細個活潑好動未必就係ADHD,咁鍾意跳舞,有無比佢上堂去學?有正常途徑發洩精力,睇下上堂會否定啲。

你仔成績好,呢點唔多有力去判斷佢係ADHD,但又唔一定唔係,再觀察下先。

我仔ADHD,幼稚園已去評估,但一直只話佢擲界,原因都可能係佢細個成績跟到。
但到中學就確診要食藥,因為中學真係要幾專注先可以讀到書,一到中學我仔就露餡了,精神科即時確診開藥。

珍珠宮

小二可以去做評估了
呢個年紀去做,結果相對準好多(同小一相比)
唔洗咁快搵精神科
先做評估再講
Btw我無介紹,但同事有類似情況,聽過佢分享
最後做咗評估先決定下一步

子爵府

18歲以下好似係兒科跟,無兒童精神科,有錯請更正
正式去做評估,網上做都信得過,EP 讀咁多書顏面何存

洋房

KINGMAX 發表於 24-3-20 18:14
若我係你
就俾佢參加跆拳道班
郁腳又發聲

有參加跆拳道已經去到紅黑帶,但已停了,佢唔想上。
佢個學習態度推動力,自律都唔夠
依家都幫佢報咗名參加棋類活動。

子爵府

若我係你
就俾佢參加跆拳道班
郁腳又發聲
等升小三再算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊