烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

老公check到有鼻烟癌二期,我想知有咩要戒同可以煮咩俾佢食99話連魚都唔食得。。好擔心

複式洋房

我爸爸有鼻咽癌第4期, 依家仲醫緊, 飲食方面雖然公立醫院d醫生話唔洗戒口, 但我地問過之前有cancer既親戚朋友同埋上網搵資料, 基本上

唔好食:
鹽醃食物 (有實驗證明鹹魚能誘發鼻部癌病)、甜點蛋糕、糖 (有研究顯示酸性食物會助長癌細胞, 而糖正正係酸性食物)、雞、牛、(肉類屬於酸性食物, 但我地都會俾豬肉、魚佢食, 等佢無咁齋)

食多d:
蕃茄、檸檬、蘿蔔、大豆、水果之類屬於鹼性既食物, 飲多d速癒素,

總之鹼性食物宜多, 酸性食物少量甚至盡量避免la

話雖如此我爸爸都係耐唔耐就食/飲甜野...話極佢都唔聽, 真係俾佢激到嘔血
另外,
電療會慢慢令口水汾泌減少, 會慢慢覺得食物乾爭爭, 吞野有困難, 所以果陣最好整d濕濕地甚至流質食物俾佢, 而化療會有機會令佢無胃口從而令體重下降, 所以最好趁佢依家岩岩開始就俾多d有營養既野佢食, 同飲多d速癒素...
希望你老公早日康復!

別墅

回覆:鼻烟癌食物一問

政府到一直會幫佢keep住檢查,雲芝同靈芝我就唔識分別,只知道係食雲芝,其實都係本住一試心態,但見到真係有效,佢食咗成年中藥面色都黑黑咁,當時無比較就唔知諗住係做完後就係咁,其實睇返如果我哥第一次電化時開始食雲芝身體應該會好的,所以希望幫到你手。

別墅

引用:我哥哥三期,第一次電時無食雲芝的幅作用好

原帖由 LAMCHIUYEE 於 14-03-11 發表
我哥哥三期,第一次電時無食雲芝的幅作用好辛苦,之後成年睇中醫唔見理想,跟住一年後返發,咁係第2次電之 ...
其實雲芝同靈芝有咩分別?想問下點樣知道第二次返發架?

別墅

回覆:Jessica-WNJ 的帖子

我會架喇同大細b一齊支持佢

別墅

引用:Quote:原帖由+Flower1015+於+14-03-09+發表

原帖由 peony_so_hk 於 14-03-10 發表
你老公睇邊個医生?
我地係外國架,但都需要電療化療,所以上黎問下有d咩注意

別墅

引用:最好改食素,肉有助癌細胞增長的。我建議你

原帖由 nrjowepq 於 14-03-10 發表
最好改食素,肉有助癌細胞增長的。我建議你參考嚴浩的治癌秘方。
好啊,我會參考一下,多謝你

別墅

引用:Quote:原帖由+Flower1015+於+14-03-10+發表

原帖由 peony_so_hk 於 14-03-10 發表
做完電療嗰10日
會辛苦過電嗰時,
不過10日好快過,會慢慢康复過來!
佢都唔想我擔心,無事既

別墅

引用:回覆+Flower1015+的帖子三文魚可以,+唔好食

原帖由 黑超BBB 於 14-03-10 發表
回覆 Flower1015 的帖子

三文魚可以, 唔好食鰻魚、鱔、倉魚之類....
咁我可以放心d喇有心有心

別墅

我哥哥三期,第一次電時無食雲芝的幅作用好辛苦,之後成年睇中醫唔見理想,跟住一年後返發,咁係第2次電之前一個月試開始食安固生隻藥用雲芝,真係好好多面色都精神,電療期間仲可以自己揸車來回,依加無事啦,2期好早一定無事,香港政府醫護真係好出色,醫生護士都好好,聽醫生講就得。加油。

男爵府

大廚勳章

引用:有隻營養奶粉叫「速逾素」,特別為癌症病人

原帖由 wwc 於 14-03-09 發表
有隻營養奶粉叫「速逾素」,特別為癌症病人食的。
另如化療期間,可㷛D竹蔗芧根當水飲,會減少發燒及口難。 ...
毛巾?什麼「毛巾」?是否「茅根」?但茅根唔係中藥來喎!

大宅

最好改食素,肉有助癌細胞增長的。我建議你參考嚴浩的治癌秘方。

禁止訪問

翡翠宮

引用:老公check到有鼻烟癌二期,我想知有咩要戒

原帖由 Flower1015 於 14-03-09 發表
老公check到有鼻烟癌二期,我想知有咩要戒同可以煮咩俾佢食99話連魚都唔食得。。好擔心

...
你老公睇邊個医生?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goodday+於+14-03-10+發表唔

原帖由 Flower1015 於 14-03-10 發表
請問做完電療有咩需要注意?我睇過好多人話一返發就好大機會會走架喇好驚

...
做完電療嗰10日
會辛苦過電嗰時,
不過10日好快過,會慢慢康复過來!

我發现嗰時已经3期尾!

唔好擔心咁多!
明天會更好!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+黑超BBB+於+14-03-10+發表回

請問三文魚又得唔得呢
三文鱼要煮熟先可以食

子爵府

引用:Quote:原帖由+alaneva+於+14-03-10+發表希

果時佢條頸起左粒野,以為係扁桃線/淋巴發炎果d,睇咗一段時間中醫但粒野時大時細,到最近又大返(乒乓波si ...
嗯,你c6會冇事架,加油

大宅

加油!!!!希望早日康復

大宅

三文魚可以, 唔好食鰻魚、鱔、倉魚之類....

我媽媽20年前患鼻烟癌中後期, 電療化療之後, 冇復發過,

你唔好咁擔心, 會好返, 你都要正面d去支持佢, 加油!

別墅

引用:回覆+Flower1015+的帖子唔好食無鱗既魚、雞

原帖由 黑超BBB 於 14-03-10 發表

唔好食無鱗既魚、雞、燕窩、進補既食物, 要食得清淡, 休息多d, 保持心境開朗 ...
請問三文魚又得唔得呢

首頁

尾頁

跳至