烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ex陶瓷卓上鍋24cm/紫 ( 電磁爐可用 )

淨用熱水洗鍋抹乾,凍鍋落油中火出白煙落蛋轉細火唔黐底,煎完加少少油用廚紙抹內鍋,今晚再整嘢食 提提大家握鍋位會熱,要用手套或矽膠

陶瓷鍋煮食分享 (電磁爐可用)

# 10 ~ 梅菜肉碎豆腐...整法

# 16 ~ 藍青口意粉...整法

# 17 ~ 豉椒炒蟶子...整法

# 18 ~ 孜然雞翼...整法

# 46 ~ 沙白勝瓜湯...整法

# 47 ~ 韓仔餐肉炒飯...整法

# 72 ~ 炒菠菜 ( 感謝 sp2007wtm 分享 )

# 74 ~ 咕嚕肉 ( 感謝 sp2007wtm 分享 )

# 91 ~ 牛油爆谷...整法

# 102 ~ 雜菜焗春雞

# 132 ~ 話梅豬手...整法

# 163 ~ 孜然雞翼 ( 感謝 omega_chui 分享 )

# 175 ~ 生炒骨...整法

# 176 ~ 節瓜粉絲咸蛋湯

# 177 ~ 薑蔥魚雲

# 194 ~ 芝士龍蝦伊麵底...整法

# 196 ~ 丸丸冬瓜湯

# 213 ~ 烘熱全麥抓餅

# 217 ~ 芝士爆谷

# 227 ~ 薯仔炆雞 ( 感謝 艾莉 分享 )

# 323 ~ 蠔油草菇凍豆腐

# 328 ~ 炒蛋 ( 感謝 Veronique@chan 分享 )

# 345 ~ 烘熱香蔥拉餅

# 374 ~ 無水蒸鯇魚腩...整法

# 458 ~ 勝瓜咸蛋湯

# 548 ~ 煎膠魚 ( 感謝 Veronique@chan 分享 )

# 597 ~ 冬菇雞炆鴨腳 ( 感謝 kksushi 分享 )

# 664 ~ 冬菇雞炆鴨腳...整法 ( 感謝 kksushi 分享 )

# 601 ~ 粟米肉粒 ( 感謝 tingting_baby 分享 )

# 605 ~ 冷麵 & 凉伴茄子

# 611 ~ 海鮮米仔意粉 ( 感謝 bibi2013 分享 )

# 617 ~ 海鮮米仔意粉...整法 ( 感謝 bibi2013 分享 )

# 629 ~ 乾撈米

# 632 ~ 豉油皇比目魚扒

# 642 ~ 無水蒸豆腐肉粒 ( 感謝 daisypoyee 分享 )

# 654 ~ 無水蒸豆腐肉粒...整法 ( 感謝 daisypoyee 分享 )

# 643、# 644 ~ 蜜汁叉燒 ( 感謝 Veronique@chan 分享 )

# 658 # 665 ~ 蜜汁叉燒...整法 ( 感謝 Veronique@chan 分享 )

# 651 ~ 什菇雞煲仔飯 ( 感謝 jaydenb 分享 )

# 653 ~ 什菇雞煲仔飯...整法 ( 感謝 jaydenb 分享 )

# 671 ~ 紹酒薑蔥焗雞 ( 感謝 kksushi 分享 )

# 686 ~ 紹酒薑蔥焗雞...整法 ( 感謝 kksushi 分享 )

# 672 ~ 煎魚 ( 感謝 kksushi 分享 )

# 692 ~ 鮮茄帶子意粉 ( 感謝 sp2007wtm 分享 )

# 744 ~ 南乳炆豬手...整法 ( 感謝 omega_chui 分享 )

# 773 ~ 香煎蜜糖雞翼...整法 ( 感謝 omega_chui 分享 )

# 843 ~ 雞煲食譜 (唔辣)...整法 ( 感謝 wai428 分享 )

# 917 ~ 椒鹽三文魚骨...整法

# 932 ~ 柱侯醬炆枝竹牛根腩 ( 感謝 omega_chui 分享 )

# 934 ~ 帶子龍蝦意粉 ( 感謝 kiukiubb 分享 )

# 965 ~ 帶子龍蝦意粉...整法 ( 感謝 kiukiubb 分享 )

# 953 ~ 炒出前一丁...整法

# 954 ~ 七彩甜酸豬扒...整法

# 970 ~ 無水蒸花尾龍躉魚柳...整法

# 971 ~ 芝士薯蓉大磨菇...整法

# 975 ~ 芝士龍蝦伊麵 ( 感謝 blackberry 分享 )

# 992 ~ 芝士龍蝦伊麵...整法 ( 感謝 blackberry 分享 )

# 994 ~ 三文魚秋葵豆腐味噌湯...整法

# 996 ~ 椰菜炒帆立貝

# 1039 ~ 蟹柳炒蛋、雞柳炒西芹 ( 感謝 Daisywong313 分享 )

# 1046 ~ 簡易炒菜...整法 ( 感謝 sp2007wtm 分享 )

# 1056 ~ 免治豬肉炒雜菜...整法

# 1139 ~ 午餐肉炒翠玉瓜...整法

# 1144 ~ 香煎多春魚 ( 感謝 毛毛v@o@v 分享 )

# 1145 ~ 肉醬意粉 ( 感謝 gloriayh_lee 分享 )

# 1162 ~ 肉醬意粉...整法 ( 感謝 gloriayh_lee 分享 )

# 1176 ~ 西蘭花炒帶子 ( 感謝 毛毛v@o@v 分享 )

# 1181 ~ 西蘭花炒帶子...整法 ( 感謝 毛毛v@o@v 分享 )

# 1249 ~ 梅菜豆腐蒸飯...整法

# 1257 ~ 整法煎pancake ( 感謝 sp2007wtm 分享 )

# 1357 ~ 洋蔥金菇肥牛...整法 ( 感謝 LIME_BABY 分享 )

# 1512 ~ 薯仔炆雞翼 ( 感謝 hijk001 分享 )

# 1569 ~ 西芹炒魚柳 ( 感謝 sp2007wtm 分享 )

# 1594 ~ 煎牛仔骨 ( 感謝 bunbuntai12 分享 )

# 1598 ~ 煲仔飯 ( 感謝 WaLam2009 分享 )

# 1610 ~ 煲仔飯...整法 ( 感謝 WaLam2009 分享 )

mickeyeva    發表於 15-10-10 16:51
50246419    發表於 15-5-12 17:25
Babypom    發表於 14-7-30 11:43
tfoo453276  good  發表於 14-7-12 04:23
ipodbaby_123  建議加埋d鍋既相比較清楚  發表於 14-6-30 01:31
karenlyk    發表於 14-5-27 08:42
kksushi    發表於 14-5-8 15:11
Vin仔媽    發表於 14-5-8 12:35
carmenyan206  正  發表於 14-4-15 19:26

別墅

回覆:陶瓷鍋、大理石紋湯煲、大理石紋炒鑊分享及交流

有無jm買左呢個?返屋企電磁爐發現用唔到,但明明又話電磁爐適用!?

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

dwiocnkg 發表於 15-11-12 12:42
回覆 豬豬822 的帖子

請問依家新都仲有冇中抄鑊賣丫,多唔多貨?

中炒鑊間中都有貨,不過比以前少咗好多

別墅

請問依家新都仲有冇中抄鑊賣丫,多唔多貨?

複式洋房

想問你地用Ex陶瓷卓上鍋24cm/紫呢個鍋,個電磁爐會唔會發出達達聲,啲水就滾吓唔滾吓,要好耐先熱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 peggy0929 於 15-09-11 發表

原帖由 豬豬822 於 15-09-22 發表
凍鑊落油,煮完嘢放凉先洗,但我會用熱水即洗
豬豬,我今日忍唔住買了心型煲,我想問係咪一樣用法? 可煎炒炆煮,唔好用大火

大宅

剛見到大理石獲又有貨.... 請問係未橙色果隻?

珍珠宮

引用:想請教下呢幾種煮完即刻要洗個時 係唔係同

原帖由 peggy0929 於 15-09-11 發表
想請教下呢幾種煮完即刻要洗個時 係唔係同易潔鍋一樣要落左熱水先
凍鑊落油,煮完嘢放凉先洗,但我會用熱水即洗

大宅

想請教下呢幾種煮完即刻要洗個時 係唔係同易潔鍋一樣要落左熱水先

別墅

樓主好,

無意中找到此CHAT.......勁
想問問有關廚具問題........

數字屋
1 ) EC陶瓷鍋及蒸籠套裝(IH電磁爐適用)............剛剛買了

**請問此套煲用法可跟玫瑰鍋一樣嗎??

2) QA高級大理石紋中炒鑊34CM電磁爐用............考慮中 (尋找好用的中炒鑊, 用慣了中式生鐵鑊)

**大理石紋是否跟易潔鑊一樣, 不能刮花面層 ?? 那麼點可炒雞 / 海鮮 / 貝類 ?

以上兩種是否凍鍋下油, 熱油放食材. 不建議用大火?? 那麼可以當作炸鍋用嗎??

如已有以上兩種, 加智能煲燉, 燉, 那麼要換萬寧 26CM 藍色蒸籠鍋嗎 ??

心大心細

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆:陶瓷鍋、大理石紋湯煲、大理石紋炒鑊分享及交流

男爵府

多謝分享

複式洋房

珍珠宮

引用:想買大理石紋炒鑊最大size,知唔知邊到有得

原帖由 janetling 於 15-07-06 發表
想買大理石紋炒鑊最大size,知唔知邊到有
得買?
無記錯的話,炒鑊最大應該係34cm,聽日正價、公價有77折,希望你買到啦

大宅

回覆:豬豬822 的帖子

想買大理石紋炒鑊最大size,知唔知邊到有
得買?

珍珠宮

引用:回覆 豬豬822 的帖子樓主你好, 我搵到一些

原帖由 小虎與點點 於 15-07-01 發表

樓主
最後我買咗法國名x 16L,我覺得細細部平平哋用得過

小虎與點點    發表於 15-7-6 20:11

大宅

jenny2014 發表於 15-1-19 09:41
求救......陶瓷煲整完石頭飯, 而家煲底燶左有焦, 有咩方法可以整走佢呀, 我唔夠膽用沙布擦佢, 驚會表面花哂 ...
用水浸軟d焦,然後用布抹走佢。

大宅

LIME_BABY 發表於 14-5-6 22:06
見到銀色我無理照用
希望無事啦
其實真正會釋出嘅鋁係好少,基本上不會危害健康。問題係d塗層仲毒過入面d鋁。
如果塗層唔係高溫傷左而脫落,而是單次性機械損傷仍可使用。

大宅

留位謝分享!!

男爵府

回覆:canau 的帖子

Inside

canau

首頁

尾頁

跳至