婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

仲要係永遠都係差不多9時才打來!

我女得6歲,升小一,9時上床已經唔早。99晚晚打來話要同佢傾計,我女好眼瞓,通常會拒絕,就算肯聽都只講good night,bye bye. 99又唔高興。

我c6 雖沒有晚晚叫女同嫲嫲講電話,但都唔想佢成日拒絕,但今晚我女唔聽電話,我c6 講一句你唔聽話,我女就喊爆。就是又遲了上床瞓。

我等我女瞓左再嬲爆c6. 勁嬲。

同時,我知我99好錫我女,但你可唔可以俾佢瞓?點解要同你傾電話?其實每星期都返去食飯有見面啦!

煩死了。 今晚無氣再爆c6 ,明天想想再同c6 講。 我忍左好耐了,幼稚園有午睡我都算了,小學啦,放過我吧!

wongjoetabo  嬲爆c6  發表於 14-9-5 20:59

伯爵府

回覆:chows 的帖子

哈,無錯,由2歲問到6歲都係那幾句,我估會問到16歲

大宅

回覆:點解每晚都要打來同個孫講電話?

又係我,無論幾點打比奶奶,不論晚上9點,10點,11點,都會問個孫食左飯未?poo poo左未。情況同你一樣,因為唔知同個孫傾咩呀麻,咪問來問都都係呢兩句,個孫就無心機傾囉,惡性循環⋯

伯爵府

自從上次炳完我c6. 他算是有點改善, 推左99好幾次太夜的電話,今晚又俾佢氹到我女同嫲嫲8時講電話。

99:你……食左飯未呀?
阿女:下……又講呢d,好悶呀!(忟忟地,因為眼瞓)
99:dead air……咁………………你去左大便未呀? (我在旁聽到,差點噴飯,以為自己聽錯

阿女:嘩!(開始喊)我唔講呢d呀!good night byebye

大家明白點解我女根本唔想同99講電話啦!

不過,只要唔超越我830的底線,我會當笑話聽囉!

大宅

99打來你話啊囡已經訓咗
99唔死心,要你叫醒啊囡聽
你問:99,啊囡聽日唔夠精神上堂喺咪你負責,你可以點負責?!
前提你要同c6有共識!

大宅

其實你奶奶放工自己都會攰,佢仲晚晚記掛住你個女...

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

點解人地啲阿媽咁唔化嘅 佢咁想講電話,叫佢同佢個仔講

佢再打嚟,話個女瞓左,你 c6 又係撩人抦

複式洋房

你下次話佢返學好攰早訓咗,下次早半個中打黎lo

別墅

回覆:hanbb 的帖子

點解唔可以早d打

大宅

畀面勳章

同我99不相伯仲! 平时去99屋企食飯,食完飯九點令,我阿B扭眼訓,開始喊到七彩,我99仲要叫唔好走,又話我地第二日唔駛返工。大佬,我返屋企仲要同佢沖涼食奶。。。次次去親佢度都搞到個B十一二點先有得訓。

啲99硬係要为一己私欲而唔理個小朋友!

大宅

其實我都會盡量每晚同我爸媽video call,不都係夾到時間先會打去。我爸媽係唔會主動打來。我個仔有時見我冇打,都問我「公公婆婆去左旅行呀?」

其實作為仔女係應該每晚打電話去問好,畢竟佢地年事已高,關心下佢地的狀況都好。有時唔知講乜好,所以搵個孫同佢地講兩句,或者影下個孫玩緊乜,都好丫。

同埋長輩退晒休其實好悶,雖然我爸媽冇講,但我覺得佢地都enjoy同期待個call,作為每天其中一個小小娛樂。

當然唔係自己爸媽(老爺奶奶)時就唔會咁熱心啦......留番畀老公自己熱心,只要大前提唔可以迫個小朋友。

大宅

回覆:hanbb 的帖子

曾經我爺爺都日日打黎問我食左飯未…當年我覺得好煩、點解要日日問同1個問題
但今日我已經唔可能再收到呢個電話…每次諗起都覺得自己當時好不孝…
珍惜眼前人吧…老人家煩唔得你地約3多日子

子爵府

另外我覺得部分話係其他時間日日打俾99,會唔會都有機會變相助長佢日日煩人呢個動作=正確? 仲要自己主動打俾佢,我覺得玩緊自己多d。

子爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 14-09-03 發表仲要

原帖由 rainbow_ME 於 14-09-06 發表
反而,我仔晚晚都要打俾阿公,有時阿公夜晚要開會,都要留言,寫字要影俾阿公睇
我仔k2,如果我係 ...
你呢個case 更加證明如果小朋友係掛住個長輩,唔係迫都會自己打俾佢; 相反勉強佢日日打去傾電話搞到佢又扭又唔開心真係好無謂。長輩係要尊重但唔係要滿足埋佢一d 無理的要求,話掛住個孫,其實樓主都有返去食下飯,就算三幾日先傾一次我覺得可以接受。但而家佢99日日迫個孫打電話,絕對唔可以妥協。唔好同我講咩老人家都係錫孫啫,當氹下佢開心呢類膠答,老人家真係錫孫的話,係唔會令佢唔開心同打亂佢的作息時間。樓主一定要俾你99好清楚現時的立場,不可讓步,寧願你99唔高興一段短時間好過長遠影響小兒的身心。

大宅

引用:仲要係永遠都係差不多9時才打來!我女得6歲

原帖由 hanbb 於 14-09-03 發表
仲要係永遠都係差不多9時才打來!

我女得6歲,升小一,9時上床已經唔早。99晚晚打來話要同佢傾計, ...
反而,我仔晚晚都要打俾阿公,有時阿公夜晚要開會,都要留言,寫字要影俾阿公睇
我仔k2,如果我係我爸爸可能都覺煩
我仔1識講電話就係每晚打俾阿公

水晶宮

同99講BB8點就準備吃奶訓了,叫佢早D啦,遲佐費事吵醒BB了

伯爵府

多謝各位意見,我罵爆c6 後,休息左兩天,希望之後好點。

伯爵府

引用:而家d 小朋友咁慘,連打電話都好似份工咁一

原帖由 kecyc2003 於 14-09-05 發表
而家d 小朋友咁慘,連打電話都好似份工咁一定要做。長輩自己一廂情願掛孫但個孫唔掛佢,做乜要勉強佢做d 佢 ...
謝謝你明白

每次c6 迫我女同嫲嫲講電話就喊爆,搞一大輪,好煩。

子爵府

回覆:Chikane123 的帖子

叫你個仔錄低呢兩句跟住次次係電話播俾佢聽,然後扮叫阿仔上床訓啦,下次再講啦,bye bye, 收線

男爵府

引用:Quote:原帖由 晴媽媽媽 於 14-09-03 發表我

原帖由 hanbb 於 14-09-03 發表
真係好痴線,都唔知佢地想個小朋友同佢講咩?
不外乎想聽\"嫲嫲,我好掛住你呀\"嫲嫲,我最錫個個就係你\"我99成日都咁催眠我個仔,實情其他人覺得佢好煩,令人討厭。我相信我仔第時都頂佢唔順。

首頁

尾頁

跳至