親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

一年一度嘅小朋友大事--放暑假,點少得帶阿囡遊山玩水 ^^ 朋友推介去泰國嘅喀比享受陽光與海灘,上網做下reseach, 見到好靚嘅海好清嘅水,去吧~冇介紹錯呀~
我地三個家庭共八人幫襯左泰航假期,去泰國搵泰航假期真係好抵,以我家為例,兩大一小$13000,包來回機票(香港-曼谷-喀比),三晚喀比酒店pool access房種,早餐,機場至酒店交通,機場稅燃油附加費&旅遊保險。 如果睇啱親子package仲抵,買兩大送一小,都平二三千蚊架,可惜我地今次揀唔岩親子package嘅酒店,所以比貴啲~

Day 1 : 由於要喺曼谷轉機,一場黎到,我地決定住返兩晚先,週圍搵食+shopping~~ --> 晨早搭TG603,計埋時差,去到曼谷都只係九點…攞左行李第一時間去買電話咭,299泰珠7日3G冇限上網,抵玩~~ 之後約左包車司機車我地去酒店,今次住The continent hotel bangkok, 距離BTS Asok 站兩分鐘,好方便 --> 放底行李,第一站去大排檔食地道thai food, 燒海鮮 泰式沙律 串燒 炒粉面 海南雞 豬手飯 燒肉泰式咖哩 甜品 樣樣齊,重有好多水果檔~~ 由於係本地人大排檔格局,要求好舒適好整潔嘅環境就欠奉喇,但為左食地道嘢,我絕對唔介意,哈哈~~~ --> 食飽飽返酒店小休眠一眠,黃昏再出動。--> 是晚活動地點-central World, 首先去shopping , 蝴蝶袋 boots 呢啲大路嘢走唔甩^^ 晚飯於7樓嘅得獎泰菜館 Nara , 呢度嘅生蝦刺身一流~~ -->
黎得central world, 全日尾站通常安排行對面嘅Big C, 因為收得夠晒夜(11點), 可以繼續買買買^O^ 泰國口味嘅薯片 公仔面 飲品 泰式醬料 手信 咩都買一餐~~ 今次有開心大發現,朋友推介小朋友文具,真係堅平喎~~~ --> 行到Big C關門,打道回府

是日住宿:The Continent Hotel Bangkok

<此分享遊記與facebook討論群組同步分享>

大宅

回覆:diong 的帖子

喀比真係好好玩,又乾淨又純樸

大宅

回覆:kukukoo 的帖子

因為我join 泰航假期,個agent 係佢介紹的,我冇留contact

水晶宮

回覆:<分享 • 曼谷+喀比親子遊(Aug2014)>

我都買了泰航年初三飛曼谷轉去喀比,先去喀比四晚,再飛曼谷三晚,住Railway beach,兩大兩細機機票連酒店=16000

子爵府

Mitch 發表於 14-12-3 14:43
Day 7 : 晨早起身,把握時間食完早餐游多次水,hea夠先返香港^^ --> 回程都有免費專車送去機場 --> 喀比機 ...
Thanks for sharing. I will go Krabi for 4 days. Can you share me the local tour inforamtion ?

大宅

Day 7 : 晨早起身,把握時間食完早餐游多次水,hea夠先返香港^^ --> 回程都有免費專車送去機場 --> 喀比機場細細,冇咩特別嘢賣,小小零食手信only --> 到達曼谷,距離轉機重有個半鐘,爭取時間食多次生蝦刺身,買埋芒果糯米飯做手信 --> 黃昏抵港,是次旅程完滿結束

大宅

Long Island Ice Tea^^ 飲勝~~

大宅

豐盛的pool side lunch~~~
燒雞,燒魚,青木瓜沙律,雞飯,炒粉面,綠咖喱,冬陰功~~~~~

大宅

膽小妹豬唔敢餵,爸爸玩晒成籃香蕉~

大宅

操控大象嘅“騎師“亦充當攝影師,為我們與大象合照留念

大宅

大笨象帶我地一家三口遊森林,搵橡膠樹

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

thanks for sharing

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

回覆:October 的帖子

雨季約八月尾開始架喇,十一月完,我嗰幾日都有落雨,但晚上落清晨停,所以冇影響。

男爵府

I love it so much. May be follow, which month is a raining season???

大宅

回覆:bigmagicmickey 的帖子

如果童裝就有2/4/6/8 碼,睇小朋友幾歲。佢啲graphic 好中性架,男女均可

大宅

回覆:bigmagicmickey 的帖子

呢兩間舖頭都位於siam square, mango tango 係貨柜咁樣嘅地舖。 boys t shirt 係novotel 後面嘅商場地庫,佢冇特別分男女裝,由xs-xl ,好似我咁就買s , 男仕就買L

別墅

引用:Day+2+:+今日繼續曼谷行程,早上食完早餐向

原帖由 Mitch 於 14-11-01 發表
Day 2 : 今日繼續曼谷行程,早上食完早餐向Siam Ocean World 進發。 由於尋晚落雨,坐唔到"篤篤", 阿囡有 ...
請問boys t shirt and mango tango 在Siam 幾樓?有無for girls ?

複式洋房

引用:多謝支持~~~+Day+3+coming+soon~~

原帖由 Mitch 於 14-11-03 發表
多謝支持~~~ Day 3 coming soon~~
好正既介紹&#128077;&#128077;&#128077;&#128077;

大宅

分享 • 曼谷+喀比遊(Aug2014)

Day 6 : 黎到旅行嘅尾聲,今日分成三小隊,成人隊去爬獨木舟,幼兒隊去騎大象,中童隊同媽媽hea 酒店 --> 一家三口參加大象tour,今次車程遠啲,約二十分鐘去到一個大象camp, 先騎大象遊樹林,睇橡樹玩橡膠。跟住有一大籃香蕉比我地餵大象,影下相留念,送枝汽水休息陣就回府,全程兩小時,盛惠1300泰珠,比起尋日嘅四島遊,呢個超唔抵… --> 返到酒店阿囡又嘈住要游水,游游下朋友們都返晒黎,一於黎個pool side lunch ~~~ 去返車仔檔買左一大堆外賣,喺露台食下游下水,香氣四溢,羡殺旁人~~~ --> 攰爆午睡 --> 酒店bar 做happy hour 特價,buy 1 get 1 free, last一晚不醉冇歸 XD --> 晚餐於Ao Nang Beach搵食,由於食得太多泰菜,今晚求其揀左間西餐食pizza 意粉,還可以啦 --> 食飽最後衝刺,買多少少手信,然後返歸執行李。

是晚住宿:Centara Anda Dhevi Resort & Spa Krabi

首頁
12345...6

尾頁

跳至