論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識,我諗住慢慢教。。。我係請佢返黎照顧bb....resume上寫佢有照顧bb既經驗,佢上個月23號我接佢返黎,到今日,我只係叫佢煮飯比我食,幫手做家頭細務,但都做得唔好。。我叫佢浸d湯料浸15min..每日都做緊,我發現佢到今日都仲未知15min係咩,我打電話叫agent 解釋15min係咩,agent要用15min既時間佢先明白,一般新黎既姐姐係咪咁嫁??定還是我依個姐姐有問題呢?我仲有個幾月就返工,我要靠佢照顧bb。。你地會即刻換過個新定會繼續用佢呀?我而家坐緊月,基本上同無人幫我一樣。。我應該點做呀??我阿b一個月都無

複式洋房

回覆:印尼姐姐值唔值得繼續留?

D海外印係唔識睇鐘嫁,我個印印話佢喺家鄉都唔使睇鐘,我話你點餵你d小朋友?點煮飯?佢話佢地喊咪餵lor 見天黑就煮飯lor
佢嚟左大半年都係唔鍾意睇時間,所以成日俾我鬧

大宅

引用:我印姐一樣,唔識睇鐘,講一樣野要解釋十幾

原帖由 mandyhoho3 於 14-11-21 發表
我印姐一樣,唔識睇鐘,講一樣野要解釋十幾分鐘都未必明。我直情要好似教小孩一樣教佢睇,拎個鬧鐘擰時間比 ...
我今日決定左唔要佢啦!連鐘都唔識睇,無時間觀念點照顧newborn baby,無辦法。如果我只係請佢返黎執頭執尾就可以慢慢教。。。。請個新工人再加比機票佢走。。都成萬蚊但一次過總好過佢整親阿b....我無得揀!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我印姐一樣,唔識睇鐘,講一樣野要解釋十幾分鐘都未必明。我直情要好似教小孩一樣教佢睇,拎個鬧鐘擰時間比佢睇。我都想換菲,不過又要洗錢……

大宅

引用:搵agen再train她1星期可以嗎

原帖由 爸爸豬 於 14-11-16 發表
搵agen再train她1星期可以嗎?
今日決定左放棄依個姐姐啦,因為佢係agent到,agent每兩個鐘問佢而家幾點?15min後幾點,4個鐘後幾點。。。佢答左25min都答唔到咁點樣湊b...都唔知係咪印尼個鐘同香港個鐘唔同。。之前叫印尼翻譯同姐姐用15分鐘既時間解釋咩叫15min...係咪路呀
但又要請過。。。應該都係要請菲庸,起碼溝通到嗎!但而家煩緊交接期個十幾日,唔知可唔可以搵到本地d ee 可以頂到個十幾日呢

大宅

引用:轉菲先,起碼溝通到。我同你情況一樣,海外

原帖由 Baby豬1209 於 14-11-16 發表
轉菲先,起碼溝通到。我同你情況一樣,海外印,中英文溝通唔到,用手機翻譯,到依家半年了,問佢野一味答唔 ...
係呀。。。。但我下個月就要返工,得佢同bb。。。我唔可以比佢懶囉!

大宅

引用:我家印姐和你們的一樣,來左差不多半年,最

原帖由 mandyhoho3 於 14-11-16 發表
我家印姐和你們的一樣,來左差不多半年,最大問題是難溝通,中英不懂,日日撞板新鮮事。不過我係ftm,日日同 ...
我都覺得係咁,而家叫姐姐返去agent traning...睇下一個星期後好唔好d。。。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我家印姐和你們的一樣,來左差不多半年,最大問題是難溝通,中英不懂,日日撞板新鮮事。不過我係ftm,日日同佢鬥志鬥力,請工人回來係負責清潔,煮食,湊小孩返學放學,我一定要佢做,話唔識煮中國菜,我買幾本印尼翻譯食譜叫佢日日跟住煮,煮到為止。但nb我自己揍番因我餵人奶,佢地個人衛生常識好唔掂,換片唔掂,綿花有屎抹來抹去,其他野我樣樣跟眼,做唔好就再做,做到我滿意為止。对付佢地不需人慈,樣樣直接講,執到正为止。其實我都好想換工人,但又要多洗錢又未必好,請工人好煩,海外係鈍d但有心做,總好過來港借錢搞事。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Baby豬1209 於 14-11-16 發表

原帖由 venessatang 於 14-11-16 發表
甘你姐姐咪成功囉,溝通唔到唔明就做少 d. 只做清潔一樣 。同你溝通到就指令全收到,咩都要做,有時我懷疑 ...
我其實都懷疑佢應該掌握到我地講野既意思,不過咋儍,我都吹佢唔脹

大宅

引用:轉菲先,起碼溝通到。我同你情況一樣,海外

原帖由 Baby豬1209 於 14-11-16 發表
轉菲先,起碼溝通到。我同你情況一樣,海外印,中英文溝通唔到,用手機翻譯,到依家半年了,問佢野一味答唔 ...
甘你姐姐咪成功囉,溝通唔到唔明就做少 d. 只做清潔一樣 。同你溝通到就指令全收到,咩都要做,有時我懷疑她們是真蠢還是假懵。教幾廿次都唔識,好激氣

男爵府

轉菲先,起碼溝通到。我同你情況一樣,海外印,中英文溝通唔到,用手機翻譯,到依家半年了,問佢野一味答唔知,咩都溝通唔到,佢只是負責清潔咋。D小朋友靠老人家睇下,佢根本都同小朋友溝通不到,因為agent 费太貴了,所以我未换

複式洋房

完全明白你情況、我屋企工人做了半年,唔需要買餸煮飯,有時我煮埋比佢等食,自己餸都唔識煮,只識煮麵。半年教佢用洗衣機時分顔色洗衫,教咗超過30次,都係洗唔好,清潔又唔乾淨,下下要睇住佢做,真係好痛苦,唔明點解可以咁蠢!個腦唔知係咪冇帶來香港!當然溝通唔到呢個係問題,佢可能跟本唔明你講咩,所以做唔好,你預咗要每樣嘢做幾次比佢睇,好似教小朋友咁

禁止訪問

伯爵府

溝通唔到,都唔洗用,何況重要湊nb

大宅

引用:係。。。真係唔知點,進退兩難。。再加上我

原帖由 dorothy802 於 14-11-15 發表
係。。。真係唔知點,進退兩難。。再加上我餵人奶,我都唔知點同佢講點先岩!仲有個幾月。

...
你搵定新工人,新工人到先炒佢,宜家用住先,大前題係溝通唔到

珍珠宮

引用:搵agen再train她1星期可以嗎

原帖由 爸爸豬 於 14-11-16 發表
agent

珍珠宮

回覆:dorothy802 的帖子

大宅

嘩同我姐姐一樣日日做日日實有手尾跟!總括嚟講唔好話幫你唔麻煩到你嗰日已經好好!月尾就同佢bye bye 費事煩!

大宅

引用:樓主。妳試下有無文字翻譯比佢睇呀?唔好咁

原帖由 misscare 於 14-11-15 發表
樓主。妳試下有無文字翻譯比佢睇呀?唔好咁就換左佢。試多佢幾樣工作先啦!有心做野既工人已好難得啦!

...
係。。。我今晚拎住本翻譯書做左個時間表比佢。。。希望真係幫到手啦!
其實如果有人想請工人黎照顧bb。。。。一定要叫佢早d請定。。。如果唔係,辛苦只有自己

侯爵府

引用:我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識

原帖由 dorothy802 於 14-11-15 發表
我上個月請左個印尼姐姐,佢中文英文都唔識,我諗住慢慢教。。。我係請佢返黎照顧bb....resume上寫佢有照顧b ...
如果係第一次新黎既海外印尼真係差唔多個個咁蠢,我屋企呢個黎左4個月,先開始進入狀況,但仲係要樣樣提住話住,叫佢自己煮餐飯出黎,食得但唔好預好食,人我家工人姐姐上個月仲話佢同父異母既妹妹黎左香港打工,我即時心諗……又一個黎為禍香港人……如果你係大埔,咁可能你姐姐同我姐姐係姐妹。

首頁

尾頁

跳至