論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問工人做滿四年、不與她続約、也不再請人、要給遣散費嗎?

我代朋友問的、那工人不好的、不可介紹。

侯爵府

Who make this stupid law?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

libelant 發表於 14-12-2 17:45
唔晒俾
係要俾架, 唔好亂教人啦

子爵府

vencyk 發表於 14-12-2 20:33
咁轉請part time ee 可否不用比?
都要賠。Because Part time ee is not the same as a domestic helper.

男爵府

回覆:工人做滿四年、不與她続約、也不再請人、要給遣散費嗎?

咁轉請part time ee 可否不用比?

別墅

唉,香港公司老細炒人可以以MPF對沖遣散費,香港僱傭僱主.......

複式洋房

唔晒俾

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joycheung801 發表於 14-11-30 22:51
你唔用佢既理由根本唔需要同佢解釋,總之你跟足程序炒佢:1個月通知/1個月糧即走,機票+交通費,不寫推薦信.
如果佢知道你唔再請人,而佢又已經做咗超過24個月,出面都會有人慫恿佢追你遣散費,你自己想辦法自保吧!
就係哩個問題了, 好多人會慫恿佢哋, 又好多工人會把持唔住去告僱主, 無論僱主之前對佢有幾好。樓主根本唔駛同佢講唔再請工人, 只要話想換人, 隨便揾個藉口就可以啦!

大宅

回覆:工人做滿四年、不與她続約、也不再請人、要給遣散費嗎?

你唔用佢既理由根本唔需要同佢解釋,總之你跟足程序炒佢:1個月通知/1個月糧即走,機票+交通費,不寫推薦信.
如果佢知道你唔再請人,而佢又已經做咗超過24個月,出面都會有人慫恿佢追你遣散費,你自己想辦法自保吧!

翡翠宮

nganhoyiu 發表於 14-11-30 14:22
我已經冇做嘢,可以用失業做理由提早完約,及俾一個月通知而吾俾賠償嗎?其實我係滿意工人嘅表現,但係自己 ...
你咁做, 預咗一定要俾遣散費啦...就算你唔俾, 都要預咗個工人會向你追討, 亦可以話埋你知, 佢追討的話, 9成十會成功....]

民房

回覆:333s 的帖子

吾該哂

象牙宮

nganhoyiu 發表於 14-11-30 12:26
但係我會想提早完約,如果我有一個月通知俾佢,仲要吾要有任何賠償呢?
..

但係我會想提早完約,如果我有一個月通知俾佢.

1. 一個月通知信/ 解約信 : 由二方簽名.
2. copy & 連工人 pp/ID 通知 入境處

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

民房

回覆:OKmom 的帖子

因為自己已經冇做嘢,想慳番d開支,再加上d細路已經大個(最細嗰個都已經讀中學),屋企可以吾再需要工人,自己都可以應付到,(有時係度你眼望我眼),所以已經打算過年後就俾一個月通知同佢提早完約(出年十月完約),但係睇見你地提到又要遺散費,又要賠償,有d擔心啫!

象牙宮

勞工法例 applied to 本地/ 外傭.

1. 外傭專長 走灰色地帶... 那有雇主挖洞整死自己.

2. 不明白, 為何要用 "遣散" 作理由?

3. 2一4年, 表 現變差, 可不續/ 炒佢.
條件 早一个月通知 or 補一个月糧.

4. 任何情況, 不提供外傭推薦信.

快上 勞工處網上熟透 勞工法例吧.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

我已經冇做嘢,可以用失業做理由提早完約,及俾一個月通知而吾俾賠償嗎?其實我係滿意工人嘅表現,但係自己 ...
就算失業都要賠。但其實如果你工人無主動提出要你賠償,你就不要主動提賠償吧!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1) 用失業做理由,即係你經濟問題,會影響你再請工人嘅申請,入境處會凍結你嘅申請半年2)僱傭條例有一項係無理解僱,如果有理由或證據相信你為咗逃避履行對僱員嘅責任而解僱僱員,佢一樣可以興訟對你追討索償,其實而家好明顯係為咗唔想俾遣散費而早炒佢,好難仁義兩全,你想清楚點做吧!

民房

回覆:OKmom 的帖子

我已經冇做嘢,可以用失業做理由提早完約,及俾一個月通知而吾俾賠償嗎?其實我係滿意工人嘅表現,但係自己冇做嘢,細路又大喇,實在冇工人嘅需要。

子爵府

nganhoyiu 發表於 14-11-30 12:26
但係我會想提早完約,如果我有一個月通知俾佢,仲要吾要有任何賠償呢?

...
只要做超過2年,又不再請工人,就要賠遣散費。如果你唔想賠,就唔好對工人講你唔再請工人,只可說炒佢係因為你不滿意佢嘅表現,千萬不要給她推薦信,否則就有證據你是滿意她表現。

333s    發表於 14-11-30 16:28

民房

回覆:chan803 的帖子

翡翠宮

nganhoyiu 發表於 14-11-29 14:45
工人剛於去年十月續第二個合約,但我係今年五月開始冇做嘢,打算過年後提早吾要個工人,我會俾一個月通知, ...
係要俾遣散費的.....
當然, 如果你無話佢知唔會再請人的話

首頁

尾頁

跳至