自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

珍珠宮

引用:我做過ftm同在職媽媽,我係交替咁做,兩年

原帖由 健朗媽咪 於 15-05-09 發表
我做過ftm同在職媽媽,我係交替咁做,兩年在職,兩年ftm, 兩年在職...........

我覺得ftm的生活一定舒服過 ...
完全認同

男爵府

虎到金來勳章

回覆:fionko 的帖子

心情勁好!

男爵府

回覆:跟本就係辛苦過返工

每次我見到呢啲主題嘅帖文,都係落得兩派人互相爭拗嘅局面。

冷血嘅人唔好回覆我

王國會長

王國會長

引用:我做過ftm同在職媽媽,我係交替咁做,兩年

原帖由 健朗媽咪 於 15-05-09 發表
我做過ftm同在職媽媽,我係交替咁做,兩年在職,兩年ftm, 兩年在職...........

我覺得ftm的生活一定舒服過 ...
我都2樣做過,我都認同wm辛苦過ftm

大宅

一直都好敬佩ftm真係小啲心血都唔得

男爵府

回覆:crayon1 的帖子

我好佩服呢d媽咪,真係鐵人一般。

珍珠宮

引用:響街遇見仍然單身嘅舊同事,一開囗就問我有

原帖由 a!b@c# 於 15-05-09 發表
響街遇見仍然單身嘅舊同事,一開囗就問我有冇返工,一知係ftm就話我做少奶奶,唔駛做日日嘆,我通常一句開 ...
最緊要學識人地講嘜唔使理,自己先要認同自己,人地只不過係閒偈一句,其實介意個個係自己。

如果今日你話比你聽你做老闆,人地一樣可以話你就好啦!唔使做,唔使受氣, 咁事實又係咪咁?咁你又會唔會好介意人地咁講?

其實呢個世界有好多角色,每個角色都有其重要性,享受/感恩擁有嘅就最好,真係無需要比過你死我活

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 薯圈 於 15-05-09 發表超同意

原帖由 KT0603 於 15-05-09 發表
完全同意呀!
我字未生小朋友時,女強人瞓身為事業,家頭細務是盡人事,更加是無飯煮婦。生 ...
好好意見!直頭係我心聲!

伯爵府

引用:Quote:TRUBIMA 發表於 15-5-8 14:18 係咩

原帖由 jump.jump 於 15-05-09 發表
的確係,你有無見過 work mum 會久唔久出黎做勢同人宣揚自己既偉大?仲愈來愈過呔開始 compare 埋另一 grou ...
哈哈,可能wm唔得閒上網講咁多

公爵府

好媽媽勳章

我覺得ftm的生活一定舒服過在職媽媽,起碼多d時間休息,但係心理上因為要靠晒老公份收入又比人覺得你好得閒好無供獻,係心理上唔好受,但可以長時間倍住仔女,同仔女關係親密又可以見證佢成長,我覺得係值得

做在職媽媽我覺得仲辛苦過ftm,因為除咗家庭仲有工作壓力,每日返工都做到cc吓,每日都趕返工,趕放工買餸煮飯,返屋企一樣要做家務,一樣要煮飯湊仔教功課,全部濃縮喺放工之後嗰幾個鐘要做晒,仲要仔女覺得自己唔夠時間陪佢哋,嗰種壓力真係大過ftm好多倍,唯一好處係屋企收入多咗,可以有錢供佢哋學野補習,放假同佢哋玩多D,食好d

所以有得比我揀,我都情願揀做ftm

男爵府

人生每個階段都有不同的生活,每個年代環境不同,都係活在當下

公爵府

牛年勳章

嚴重同意,返左十幾年工,再做FTM,冇工人,乜都一腳踢,真係覺得FTM辛苦過返工多多聲

子爵府

畀面勳章

響街遇見仍然單身嘅舊同事,一開囗就問我有冇返工,一知係ftm就話我做少奶奶,唔駛做日日嘆,我通常一句開玩笑話有工人駛就少奶,但我冇工人,日日做阿4,做到c,通常一話冇工人,佢地先勉強意識到ftm唔會係好嘆,好易做

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 15-05-09 發表正是

禁止訪問

引用:我覺得FTM最辛苦既唔係話勞動上既辛苦, 而

珍珠宮

引用:唔識比較邊樣辛苦D, 但當你出門返工時,

原帖由 bluigugub 於 15-05-09 發表
唔識比較邊樣辛苦D, 但當你出門返工時,小朋友喊住唔捨得你走,問你可唔可以唔返工一次,但你見佢咁都一 ...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 薯圈 於 15-05-09 發表我都有

原帖由 KT0603 於 15-05-09 發表
正是,呢兩年我才轉做超齡家庭主婦,仔已升中學,過了要貼身照顧的日子。我都感謝我老公照起成頭家,讓我辛 ...
超同意!如果時間只有咁多,即使屋企亂d, 都寧願花時間同仔過有質數嘅時間。

我發覺好多女主人(不論ftm或wm) 都花太多時間在家務整理上,而忽略左同家人相處,大家都喺屋企,但各有各忙,女主人辛苦汁好屋企,但家人未必覺得重點喺呢度,女人辛苦左但得不到認用自己怨氣重

如果真係太忙,家務唔使太perfect. 煮飯煮少餐出街食或煮簡單d都可以㗎!留返d空白位比自己同家人,又或者同家人有質數相處下, 就唔會成日怨自己太辛苦

別墅

唔識比較邊樣辛苦D, 但當你出門返工時,小朋友喊住唔捨得你走,問你可唔可以唔返工一次,但你見佢咁都一定要出門口因怕返工遲到; 或小朋友不停問點解你唔可以好似其他媽咪咁送佢返學接放學,或返到屋企小朋友已經瞓覺,見都見唔到,或因返工時間長,小朋友俾工人照顧而痴工人多過自己,有事時佢搵工人先過搵你,又或明知小朋友有d唔舒服,但公司有事真係走唔到,心掛掛又內疚但又咩都做唔到時,又或當你聽到小朋友嘅願望係希望每星期多D 星期六日,因為想見媽咪多d時, 。。。。 嗰種感覺如未試過是想像不到的

大宅

無辦法,小朋友係自己既,再辛苦都覺得值得

首頁
12345...14

尾頁

跳至