論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐做左一年兩個月,返工第一個月(當時仲係一個細路)既時候已加多兩百俾佢,到細嗰個出世再加多一百俾佢,你地覺得會唔會太少?不過而家細嗰個都10個月,一直以黎就算我幾辛苦都冇叫工人半夜起身湊仔,佢平時多數11點前已可沖涼訓覺,6點半就開始餵奶。我成日驚自己俾得少,但佢又冇出過聲。如湊兩個,你地會加多幾錢俾工人?

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:湊兩個細路會加幾錢俾工人?

如果湊得好又盡責我比4500唔係問題

續約再有bouns

費是佢搵到新工一腳撬起我

別墅

回覆 TabbyDong 的帖子

點解要加比佢???我請我家阿姐時, 我個肚已有件細的,今年已是第三年, 我們都是跟合約做事,阿姐上星期還問我會否再續約.

大宅

我有2個小朋友, 3 & 4歲, 請左2個工人, 其中一個工人, 做做下失蹤, 之後淨番一個, 我都冇加比佢, 間中比$100佢買野食, 佢又控制到2小朋友, 家務, 買下家品, 自己要盡量幫手, 我有返工的

禁止訪問

大宅

唔加
俾多錢不得於做好份工
而是僱主自己安心D,得於自己騙自己

大宅

續約時俾 3K - 4K bonus.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得冇需要加錢。

男爵府

我工人初時嚟, 合約講明湊2個小朋友, 係合約期間至有第3個, 我每個月講明, 睇表現出BONUS, 因為佢湊得小B, 清潔及其他當然無以前咁, 拉上補下啫, 我平均每月比多$200-$400佢

公爵府

回覆:TabbyDong 的帖子

我都湊2個,未左約續埋,冇加,跟合約價。

禁止訪問

引用:佢冇出聲即係OK。 我屋苑好多工人都湊兩個

男爵府

其實加人工與否視乎你家的工作量, 唔一定要湊兩個就要加.

我一個工人, 家有一歲及四歲返全日, 工人主要湊小B, 做簡單家務及煮晚飯. 我會買餸, 洗衫, 工人夜晚不用湊B, 兩個都跟我瞓.

我俾緊HK4110

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我姐姐見工時已知道要湊2個(1歲同6歲)但過夜唔使佢睇,我自己睇反,我都係比合約價佢,冇加過任何錢,但我會係佢生日同新年時比封大利是佢,如佢平時做得好我都會買禮物仔或朱古力比佢,到完約前半年仲主動問我續唔續佢添。我自己覺得bonus、利是同禮物會好過每月比多,同埋係我以往請過6-7個工人既經歷中,你對佢好同佢付出幾多係唔成正比既!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

所以話...

香港僱主........

確係唔同....

複式洋房

我个都系凑两个小朋友,一个六岁一个五个月,我无加人工比佢喔。。。间唔中会买小小野比佢。。。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

不用加人工,不要做壞規矩,另可做得好送小禮物獎勵。試想想如你老闆加job比你做,你会否加人工才做?香港僱主要團結一致,不要做到無工人不能。

大宅

BK Milk勳章

我請佢時講明2個小朋友,其中一個係初生,有位80歲嘅老人家,仲要抹車,照顧貓貓,佢係接受先嚟,所以我覺得冇需要加俾佢,因為其實我哋冇要佢抹車,奶奶又唔需要佢照顧,家務又唔係做得十分好,唯獨是錫我2個囝,所以我覺得佢只值合約價

翡翠宮

+500

別墅

回覆 PonyMom 的帖子

做得好咪年尾利是大封D囉!加比佢以為冇咗佢唔得

男爵府

我姐姐湊1個我比4110佢…… 我朋友同我1樣1個小朋友 佢俾4500佢,所以有時都好怕佢姐姐黎我屋企同我姐姐傾計傾哩個問題

首頁

尾頁

跳至