自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,只係到夏天開始熱就慢慢退。
今次好似,中東當地無爆發,但到南韓就爆,南韓依家夜晚十六七度吔!
所以應該南韓再過多個月就退架啦!

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

回覆:其實我懷疑新沙士同舊沙士一樣,大熱天時唔會爆發

話時話,日日坐office,真係趁有日頭曬下,個人先舒服啲。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

希望真係熱就無事

子爵府

唔理真定假,都希望你講係真,熱d有咩所謂,如果可以防止沙士重來,我真係唔介意日日30幾度

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我之前都係咁講,但有jm話熱先有菌

子爵府

回覆 rich47004 的帖子

Good point!

禁止訪問

禁止訪問

引用:好記得沙士果年落左個幾月雨,一停雨出太陽

琥珀宮

陽光殺菌

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社

原帖由 rich47004 於 15-06-11 發表
MERS南韓擴散快 氣候有利病毒滋長(中央社台北7日電)韓聯社報導,南韓中東呼吸症候群(MERS)確診患者達64 ...
南韓人太想出街……被隔離都要去坐飛機……

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:但中東好熱㗎,呢個病係中東爆先㗎喎

原帖由 iamverysleepy 於 15-06-11 發表
但中東好熱㗎,呢個病係中東爆先㗎喎
中東好乾燥,香港好潮濕

子爵府

但中東好熱㗎,呢個病係中東爆先㗎喎

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rich47004 於 15-06-11 發表M

原帖由 goo_littlebb 於 15-06-11 發表
之前都有睇呢個報道,韓國氣候同埋習慣所以散得咁快,以前sars都係到5/6月天氣熱就減退,所以香港又熱又濕 ...
係就好囉,承你貴言。

珍珠宮

但嚟個病毒唔系中東過嚟咩,中東唔系長期都好熱咩?

珍珠宮

咁講要晒多啲太陽!話時話我條毛巾滑潺潺,我見咁好太陽就晒一晒條毛巾,而家無滑潺潺了,可能真係晒死啲細菌?

男爵府

引用:我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,

我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,只係到夏天開始熱就慢慢退。
今次好似,中東當地無爆發,但到南 ...
每个病都有衰退期,sars最後冇針無藥下消失

珍珠宮

引用:我一直有個疑問,當年沙士唔係咩抗病成功,

甘點解秋冬無捲土重來?

伯爵府

引用:所以唔使咁驚!唔好成日尼係冷氣房!出多D

所以唔使咁驚!唔好成日尼係冷氣房!出多D去同陽光玩遊戲!一來紫外線增強vitamins d, 二來多做運動身體好 ...
我地係屋企唔開冷氣,成日行山做運動等,出一身汗有益架!奈何要搵食,一至五全日都要困住係冷氣房

珍珠宮

rich47004 發表於 15-6-11 13:51
當年沙士唔係咩抗病成功,只係到夏天開始熱就慢慢退>>>>我覺得係....根本無藥醫到....係好彩佢自己消失咗
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

男爵府

所以唔使咁驚!唔好成日尼係冷氣房!出多D去同陽光玩遊戲!一來紫外線增強vitamins d, 二來多做運動身體好,三來息冷氣環保D!

首頁

尾頁

跳至