自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我係 8x 年考 HKCEE 果批老餅 , 想了解下宜家入大學制度

1) 我知有種叫 自資學位 , 其實同政府資助既學位 , 除左俾多 d 學費外 , 其他仲有冇分別 eg. 學科 , 承認程度 , 還是完全下樣 ?

2) 聯招會唔會派自資學位 ?

3) 聯招係咪只會派一個學位給學生 , 如果果個學生唔鐘意獲得果個學位 , 係咪就要自己到各院校自己報名 ?

4) 大學自己會自行收生嗎 , 定只會經聯招收生 ?

5) 假設有個學生想讀醫護 , 如果聯招派唔到資助既醫護學位 , 咁通常會點做 , 係咪可以自己去各大學報名 ?

thanks

侯爵府

nintendo 發表於 15-8-11 22:03
隔離 EK 都好多高手。
我仔女讀書 IB ,唔熟 DSE Jupas 點申請,但 EK 網友幾肯比意見。
其實 Jupas 係得 ...
順便想問下,用IB 考 non jupas入同一科 ,其實學位比率有無著數。另外,以香港土生土長大,用IB 考non jupas入同一科,學費是否同jupas入
仲考慮緊唔打算去外國,讀IB升香港的大學的前景唔知点

子爵府

引用:Quote:fionakong2008 發表於 15-8-11 21:49

原帖由 nintendo 於 15-08-11 發表
因此,要了解每間大學點計分,間間有少少分別!

唔好理,佢有佢找資料,你有你找。
是,科科都唔同,有的科會x大的

nintendo    發表於 15-8-11 23:00

侯爵府

2018復活節勳章

fionakong2008 發表於 15-8-11 21:49
佢有去,但佢一心選嗰啲a1怕唔夠分,而家要搜集多啲a2比佢選,a3保險線我們選咗

因此,要了解每間大學點計分,間間有少少分別!

唔好理,佢有佢找資料,你有你找。

侯爵府

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-8-11+20:57

原帖由 nintendo 於 15-08-11 發表
我仔女讀書 IB ,唔熟 DSE Jupas 點申請,但 EK 網友幾肯比意見。
其實 Jupas 係得 ...
好,謝謝你,高中嗰邊我再睇吓

大宅

學定先

侯爵府

2018復活節勳章

fionakong2008 發表於 15-8-11 20:57
佢想,但現實中五模擬計分同a1個分爭好遠,所以知死,當晚已經急不及待埋枱溫,日日就係返學、補習、圖書館 ...

其實 Jupas 係得一個機會,一個 offer,有時真係要有策略,如果唔係,可能高分都冇 offer。
去 EK 爬下文啦。

侯爵府

2018復活節勳章

MISS_MEOW 發表於 15-8-11 18:59
下⋯你女出年dse已經係半個大人啦!學校入面老師,同學都有好多意見參考!始終佢地比較了解,加上咁大個女 ...

咁我又唔同意全放手,除了個十間八間超級名校多 D support,好多學校老師都幫唔得咁多。
家長多D了解,幫下眼。
我仔讀國際學校,學校有專人跟佢個 case ,但我都有參與,大家討論下。
我見有好多高中生,真係一時睇漏眼,申請時有好多麻煩嘢。
多討論,有商量。當然,到最後,選校選科可以由佢自己下決定。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-08-11+發表DSE

原帖由 fionakong2008 於 15-08-11 發表
佢有去,但佢一心選嗰啲a1怕唔夠分,而家要搜集多啲a2比佢選,a3保險線我們選咗

...
A1肯定唔夠分就應該揀另一個有機博到既做A1,唔好晒咗果choice!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-08-11+

原帖由 木土土 於 15-08-11 發表
DSE申請程序唔複雜,最緊要係選科適合自己能力及興趣,入U 唔同升中,家長幫到的不多,你囡無可能靠你幫佢 ...

琥珀宮

引用:我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大

原帖由 fionakong2008 於 15-08-11 發表
我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大堆資料叫我去了解,我睇極唔明,我連要問咩問題都未知,我細女上 ...
DSE申請程序唔複雜,最緊要係選科適合自己能力及興趣,入U 唔同升中,家長幫到的不多,你囡無可能靠你幫佢揀科,揀錯咗,佢考得幾叻都無用,襯暑假叫佢自己花d時間唸下自己前途,其實之前一兩年已經應該去U OPEN DAY啦!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-08-11+

原帖由 dobbybabie 於 15-08-11 發表
咁阿女都乖啊,唔使擔心,開學學校都會教家長
希望到時有簡易版啦,好似升中時大抽獎嗰啲劉華阮兆祥版嗰啲呢,易明好多

男爵府

回覆:老餅想問下 , 宜家既入大學制度

學定先

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 15-08-11 發表

佢想,但現實中五模擬計分同a1個分爭好遠,所以知死,當晚已經急不及待埋枱溫,日日就係返學、補習、圖書館 ...
咁阿女都乖啊,唔使擔心,開學學校都會教家長

侯爵府

,女女好有志氣,想攞星,咁努力,抵錫,我個仔,想讀醫又唔努力的,成日玩

...
佢想,但現實中五模擬計分同a1個分爭好遠,所以知死,當晚已經急不及待埋枱溫,日日就係返學、補習、圖書館,所以我先想為佢做啲嘢

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 hebesiu 於 15-08-11 發表我

原帖由 木土土 於 15-08-11 發表
八大學入學申請有分Jupas同non Jupas報名,學生只可以選擇其中一個途徑!

用DSE成績報名就一定係經Jupas, ...
請問asso是否associate degree?? 即係副學士

ivory0915    發表於 15-8-11 21:19

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 15-08-11 發表

好多謝你同樓上幾位jm
我叫我仔上去小卒八下,佢唔睬我,或者佢怕自己希望越大,失望越大,講真,真是女乖的

侯爵府

建議去小卒論壇,好多學術嘢睇
好多謝你同樓上幾位jm

子爵府

引用:Quote:原帖由 MISS_MEOW 於 15-08-11 發表

佢要攞星,由七月中開始,已開turbo,晚晚溫到一兩點,有試過四點,朝早一起身面都未洗就坐書枱,我見咁, ...
,女女好有志氣,想攞星,咁努力,抵錫,我個仔,想讀醫又唔努力的,成日玩

大宅

回覆:dobbybabie 的帖子

留毛學嘢

首頁

尾頁

跳至