自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我真係頂吾順,想借個位嚟呻吓……
一個識咗十幾年嘅朋友因為佢公司請人叫我去做。佢同我講份工係under佢同埋冇壓力, 因為咁我先入去做。

點知入到去係惡夢的開始,終日被她侮辱得一文不值,我跟的project入哂佢數,終日對我呼呼喝喝,下屬也不尊重我,上上司經常吾喺香港都覺得我有問題。因為佢係我上司,我問佢關於工作上嘅嘢,佢經常話我吾自己揾答案倚賴佢,入到去後我終日以淚洗面。一年後有一日我頂吾順發佢脾氣,此人的咗我入房鬧,我終於忍吾住話我辭職,佢話佢想咗好耐,佢仲話佢其實同我一d都吾熟……我對此人十分失望,返呢間公司我做到身體出咗毛病,要帶電腦返屋企做,我做到零晨五、六點。而家我走佢仲話比人知因為我受吾到壓而走……我只想講我走嘅原因只有一個,因為我對此人完全失望而走!吾好再老屈我呀吾該!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+bellmai+於+15-12-23+發表過

原帖由 Photosynthesis 於 15-12-24 發表
我吾想令到自己有精神病
所以有些人應避之則吉

複式洋房

引用:仲可以忍一年, 應佢一早走

原帖由 catn1984 於 15-12-23 發表
仲可以忍一年, 應佢一早走
因為我仲當佢係朋友,其實同佢做嘢我成日都覺得自己係咪有問題?死忍難忍,我變咗失去自己,走後輕鬆得多了。

複式洋房

引用:我從來唔會介紹朋友入自己公司做嘢唔同team

原帖由 BKsquare 於 15-12-23 發表
我從來唔會介紹朋友入自己公司做嘢

唔同team都還可以,同team嘅話呢冇可能
我以後都吾會,因為我真係好珍惜每一個朋友。

複式洋房

引用:Quote:BlairHo_2015 發表於 15-12-23 10:17

原帖由 chocolatebean 於 15-12-23 發表
唔做媒人三代好
係呀!以後乜都吾好揾friend

複式洋房

引用:Quote:Photosynthesis 發表於 15-12-23 09:

原帖由 chocolatebean 於 15-12-23 發表
點解唔一早走人?一開始唔夾就走啦!搞到自己唔開心,身體有毛病好唔底,朋友都係咁話,不過都好,而家你可 ...
因為我低能仲當人係朋友。我簡直挑戰EQ極限,所以最後決舉白旗……

複式洋房

引用:過后樓主你應該會find out 同你個人bye bye

原帖由 bellmai 於 15-12-23 發表
過后樓主你應該會find out 同你個人bye bye 好應份,同識少個仲好

因為有些人真係有精神病的
我吾想令到自己有精神病

複式洋房

引用:Never work with friend in the same compa

原帖由 trintrinmum2007 於 15-12-23 發表
Never work with friend in the same company!
以後都吾會,尤其女人

複式洋房

引用:Quote:Photosynthesis 發表於 15-12-23 18:

原帖由 greenpea 於 15-12-23 發表
呢啲情面佢係公司都唔比你,你重要留
Greenpea, 你啱!

複式洋房

引用:朋友真係唔可以有錢銀、利益轇轕。我有2個

原帖由 ChloeMa 於 15-12-23 發表
朋友真係唔可以有錢銀、利益轇轕。我有2個朋友試過,2個我都識,最後反面收場。

...
其實係㗎!有利益一定吾得。
我承認雙方都有問題,只不過佢將我走嘅事實扭曲,長期將責任推在別人身上,我有好多缺點我會認我會改。不過冇其他人比我自己更清楚我點解要走。

大宅

回覆:當一個識咗十幾年嘅朋友突然話同你一d都吾熟,你地會點?

仲可以忍一年, 應佢一早走

水晶宮

回覆:當一個識咗十幾年嘅朋友突然話同你一d都吾熟,你地會點?

我從來唔會介紹朋友入自己公司做嘢

唔同team都還可以,同team嘅話呢冇可能

水晶宮

BlairHo_2015 發表於 15-12-23 10:17
好彩我未遇過咁大壇,當年我第一份工,上司見我做得幾好,問有無同學介紹,介紹左個fd到而加既同學,入去做 ...
唔做媒人三代好

水晶宮

Photosynthesis 發表於 15-12-23 09:05
我真係頂吾順,想借個位嚟呻吓……
一個識咗十幾年嘅朋友因為佢公司請人叫我去做。佢同我講份工係under佢同 ...
點解唔一早走人?一開始唔夾就走啦!搞到自己唔開心,身體有毛病好唔底,朋友都係咁話,不過都好,而家你可睇清佢既真面目

伯爵府

畀面勳章

引用:同事可以變為好朋友,但朋友好難變成好同事

原帖由 山豬 於 15-12-23 發表
同事可以變為好朋友,但朋友好難變成好同事
無錯~~

伯爵府

過后樓主你應該會find out 同你個人bye bye 好應份,同識少個仲好

因為有些人真係有精神病的

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:同朋友工作是大忌呀,仲要做你上司 好彩樓

原帖由 BlairHo_2015 於 15-12-23 發表
同朋友工作是大忌呀,仲要做你上司 好彩樓主你最終辭左職,唔係仲有排受

...
冇錯

大宅

好媽媽勳章

Never work with friend in the same company!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Photosynthesis 發表於 15-12-23 18:36
因為我地有好多common friend同舊同事,費事有人問。最多成日account delete咗先

...

呢啲情面佢係公司都唔比你,你重要留

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:Photosynthesis 的帖子

朋友真係唔可以有錢銀、利益轇轕。我有2個朋友試過,2個我都識,最後反面收場。

首頁
12345...7

尾頁

跳至