自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下世界。佢辛苦左咁多年,身兼父職,而家到我們出來返工賺錢,好想帶佢去享受下,開心下。佢唔識英文,出外一定要跟著佢。認路一般。
各位jm,有沒有咩好介紹?而且地方要適合小朋友(2個細過五歲)

伯爵府

引用:來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下

原帖由 judy_0811 於 16-01-14 發表
來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下世界。佢辛苦左咁多年,身兼父職,而家到我們出來返工賺錢,好想 ...
台灣

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 16-1-16 08:32

原帖由 lalalumlum 於 16-01-16 發表
我一家上年暑假去咗十日,到依家時不時回憶下,尤其睇鯨魚,真係好難忘,條鯨魚近距離與自己有眼神交流(我 ...
馬航机票平!你奶奶真識玩。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

引用:Quote:原帖由+lalalumlum+於+16-01-16+發表

原帖由 judy_0811 於 16-01-16 發表
睇鯨魚真係好難忘:good:,你們join local tour 定跟團?在Brisbane and Gold Coast有得睇?

...
自由行

自已上Groupon買,跟著用email book。

我好多嘢都係Groupon買,包括樂園門票,公園門票,睇鯨魚。

另外,可跟當地旅行社買如洒店自助餐,捉泥蟹,騎馬等。

我係GC睇鯨魚,提議你選擇大d嘅船,無咁浪。

我8月中去,Brisbane同GC一d都唔凍,一件Jacket走天涯。九成日子天朗氣清,風和日麗。

你有咁多日,可以向北上一路玩。

交流唔繁忙,好有規矩。

每年8月中,Brisbane都有一個農業展叫EKKA,有當地農產品介紹,有食物吃,有水果買,即買即食,新鮮都不得了,又有馬、狗丶豬丶羊睇。騎警會四圍行。仲有好多機動遊戲,大人小朋友都啱。晚上會放煙花添。

如你想睇我行程作參考,你可pm我,不容客氣!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+judy_0811+於+16-01-14+發表

原帖由 LedTV 於 16-01-16 發表
咁美國英國啦,講英文
澳洲好吖

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:台灣日本我都有諗過,但我就唔知點解覺得無

台灣日本我都有諗過,但我就唔知點解覺得無咩興趣咁 (唔好意思)

我媽之前提過想去d講英文的地方(佢一d ...
咁美國英國啦,講英文

翡翠宮

牛年勳章

回覆:想帶媽媽去旅行,去邊好?

識揸車去曰本沖繩或北海道,暑假無咁熱,老人家有花有水睇,又有小朋友workshop整下麭包果醬

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

自駕遊日本,唔駛坐長途機,又啱玩/買/食~

大宅

引用:Quote:Mrs.Kangaroo+發表於+16-1-16+08:32+

原帖由 lalalumlum 於 16-01-16 發表
我一家上年暑假去咗十日,到依家時不時回憶下,尤其睇鯨魚,真係好難忘,條鯨魚近距離與自己有眼神交流(我 ...
睇鯨魚真係好難忘:good:,你們join local tour 定跟團?在Brisbane and Gold Coast有得睇?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:台灣日本我都有諗過,但我就唔知點解覺得無

台灣日本我都有諗過,但我就唔知點解覺得無咩興趣咁 (唔好意思)

我媽之前提過想去d講英文的地方(佢一d ...
澳洲幾適合一家大細,但七八月會凍。不如諗諗英國?

老人家經歷一大段殖民地時代,去到倫敦會覺得既新鮮,又間中見到似曾相識嘅嘢。

英國亦有著名公園與動物園,有Legoland,好啱小朋友。

大宅

溫馨提議:搭星航去澳洲,可以停新加坡玩多個國家,你媽媽可以再曬啲

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

臺灣la,嚟緊我都同媽媽去臺中

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 16-1-16 08:32
我都糸咁諗,又多动物園睇动物。
我一家上年暑假去咗十日,到依家時不時回憶下,尤其睇鯨魚,真係好難忘,條鯨魚近距離與自己有眼神交流(我估佢望到我掛),感覺好特別。我地只係去Brisbane and Gold Coast 兩地方,玩了十日但仍不夠,好想再去。

另外,我奶奶將會同班晨運友自由行,香港經馬拉,再飛澳洲,由南玩到北,全個旅程七程機,淡季去,分分鐘平過我上年暑假去嗰十日貨仔。

伯爵府

有錢澳洲 , 塔斯曼尼亞+雪梨
過好,每一天!

伯爵府

日本
泰國

台灣,對長輩黎講,返左大陸.
韓國, 食物唔合口味.
過好,每一天!

公爵府

引用:Quote:原帖由 csnkennis 於 16-01-15 發表

原帖由 judy_0811 於 16-01-15 發表
我媽係典型中國女性,佢唔會講自己想點,口話無所謂,但事實上唔係。想仔女估中佢諗咩

...
我妈好貪玩,去边都冇所谓,生大仔时,佢黎澳洲探我,我带佢去睇同性恋者大遊行,睇佢地著得好少布,好sexy, 我妈都好兴奋,大开眼界。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

引用:Quote:judy_0811 發表於 16-1-14 23:37 台

原帖由 lalalumlum 於 16-01-14 發表
咁去澳洲,非常舒服,自駕又得,兩星期可以玩好多地方。
我都糸咁諗,又多动物園睇动物。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:judy_0811 的帖子

我都想,不過呀媽唔肯去,話去旅行好辛苦.

伯爵府

引用:Quote:原帖由+綠荳媽媽+於+16-01-14+發表幾

我同c6兩個帶,佢識揸車
沖繩,小朋友一定鍾意。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+16-01-15+發表我同

原帖由 judy_0811 於 16-01-15 發表
美國東岸好似好正
但內陸機容易book 嗎?有沒有邊間廉價航空介紹?

...
美國內陸機好易搭,download 個 app 落電話,俾佢嘟就得,boarding pass 都唔洗印出嚟。想印既話,一般酒店都有電腦幫你印,美國 d 酒店一般兩張床都可以四個大人入住,細過十八歲唔計,所以你地可以逼埋一間房,加一張 rollaway bed 俾兩個小朋友,又或者租家庭房叫 family room 或 suite。機場都有租車公司,記得小朋友要car seat,向租車公司租埋就得。Google map 都好準確,可以唔租GPS。美國揸車入油係自己入既。廉航我識 JetBlue,未搭過,你上 kayak 睇下,佢會幫你搵邊間最平 如果想簡單啲,用 orbitz 或 travelocity 或 hotels.com 呢 d 網站一次過租晒酒店、內陸機、車、買埋樂園飛都得,好方便~

首頁

尾頁

跳至