想生BB

跳至

首頁
12345...67

尾頁

男爵府

我第一次開呢個post。原來都有jm想知我的生b經歷過甚麼。因為我有時會答下其他jm d post。分享自己經歷4次小產。依家諗返當然輕鬆。因為好感恩最後我高齡39成功生到bb。仲好活潑精靈。。好喇入主題。都好長篇架。希望對大家有d幫助。不要放棄。當時2011-2014年是我一生難忘而艱苦的日子。我第一胎係3胞胎。係made in的日本的。我第一次同呢個男友(依家係老公)由北海道沿海玩到東京7日遊。大家都知2011年3月份日本大海嘯。當時我們亦到過曾經地震嘅地方。導遊亦叫我們買水飲。不要飲酒店水喉d水。我們亦有食海鮮。玩到第7日上機回港。因我有鼻敏感好容易流鼻水。在機上耳仔相當痛苦。因為鼻水流咗入耳仔。吉住咁痛。機場同男友各自歸家。我搭的士。個的士衰佬上落車時都唔幫我攞筴。我咪手腳並用推個筴入後尾箱。一推果下。嘩!做咩個子宮咁痛嘅。以為拉親。早上起身隻耳仔吉到好似有支針咁。立即去睇醫生。原來中耳炎呀。俾咗抗生素我食一星期。返香港後一個月其實子宮都有異常怪怪地。陰陰痛。谷住咁。以為m就嚟。因為我剛完m先去日本玩。心無諗過會有咗。有安全期7日嘛。。所以我照平時咁咩都食。咩都做。無避忌。但都發覺好似仲未嚟m一個星期了。我本身m都算準時。但試過喺22歲果年轉新工太緊張。又係遲咗。所7以無諗咩。再等下啦。不過有一日放假早上發現底底有粉紅色分泌。以為又係m嚟喇。又無理。繼續等多一日。開始係啡分泌。怪怪咁。未試過咁的。於是問下我家姐。佢話不如驗下孕啦。一驗真係有咗。咩唔係安全期咩。咁容易有嘅。因為之前同ex3。4年都無避孕都唔中。以為自己應該係難有d。同埋我睇咗好多年師傅都話我難有bb。所以諗死喇。我喺日本仲連續3日浸温泉。又咩都食。酒又飲。回港後又食埋西藥。立即問下生過果d人点做好。第一次咩都唔識。又高齡36。一問其他即刻好緊張。叫我立即睇婦科。打去原來好多full了。又要等幾日先有得睇。最後終於找到一個Dr.。去照下第一次用肚照。照咗好耐都找不到。之後再用陰超。終於見到好似個波仔咁。咩都未有。應該得5w。而流啡果度無咩可以做。只俾咗2隻維他命我回家每日食。Dr.叫我一星期再嚟照下心跳。果刻諗好神奇。有個bb喺我肚入面

littlefunpig    發表於 21-9-14 10:44
tpyjasmine    發表於 21-1-7 14:54
chaktung    發表於 16-2-4 02:37
Raine    發表於 16-1-28 10:50
win615    發表於 16-1-27 10:42
la_source    發表於 16-1-27 10:35

男爵府

AmyyyyyNg 發表於 21-9-15 00:37
回覆 Liukut 的帖子

你個陣係咪拎份報告比醫生再講返個詳情比醫生聽 ?

無報告俾盧醫生睇呀...我自己口述佢知...因為我有咗大仔兩個月先去Dr Lo產檢...順便睇埋心跳

大宅

你個陣係咪拎份報告比醫生再講返個詳情比醫生聽 ?

男爵府

AmyyyyyNg 發表於 21-9-14 13:26

但我未有報告 11月尾先有

差不多啦,book定都ok

大宅

但我未有報告 11月尾先有

男爵府

AmyyyyyNg 發表於 21-9-14 12:09

想攬下你 睇完你既故事覺得好有希望我上個月尾都小產了…小天使22w 3 ..我仲坐緊月

盧乃本醫生下年3月份退休了,快d book去檢查下啦~~~

大宅

想攬下你 睇完你既故事覺得好有希望我上個月尾都小產了…小天使22w 3 ..我仲坐緊月
威院仲未有報告出
係頭3個月流左兩次血 但bb都好乖咁痴住
直到過埋t21 又有流血 但訓左日醫院就無事
到照完結構都好正常 就開始覺得好穩定
點知一路分泌都多多地
之後仲有腰背痛 (宮縮)
咁我訓又訓唔好
之後已經約私家睇 點知個朝就見紅 私家醫生話我宮頸短到得返1.x cm 要我即刻入醫院
之後我就 keep住腰背痛 宮縮 陣痛 直至穿水 😣

我同你一樣身邊既朋友個個都好順利
好多都話 分泌多同宮縮係正常
但原來我個隻真係作動既宮縮 唔係假宮縮
今日第19日 我上網睇有好多資料 我都懷疑自己係咪子宮閉鎖不全 我仲未搵到答案 我唔想再經歷多次
真係好有陰影

男爵府

AmyyyyyNg 發表於 21-9-13 18:03
回覆 Deluxemo 的帖子

第二次加左托都唔得? 😭😭點解架?

未知子宮頸問題,如果早d去有經驗私家醫生檢查... 身邊朋友親戚所有人都無此經驗,個個都好順利生BB...無諗過有咁多難關,生bb咁難的,所以我要話俾大家jm知,要提防出意外,小產真係好傷心的,一世難忘 好希望幫到大家,小心d咁,我就係太大意,失去了好多心肝寶貝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好慘... 早前幾個,
如果早D check 到宮頸問題就唔洗經歷咁多次
但隔幾個月又咁快大肚可以, 真心頂唔順, 太強大

大宅

回覆 Deluxemo 的帖子

第二次加左托都唔得? 😭😭點解架?

洋房

回覆 bsg 的帖子

你好,可以pm資料嗎,感謝🙏

男爵府

yohoannie 發表於 21-6-27 21:14
可介紹嗎?(emoji)(emoji)

我幫你問問佢地a,都好似係封利是,唔係會話好貴ge

大宅

bsg 發表於 21-6-27 20:32
我見我朋友話佢跟佢地群組個媽咪介紹既師傅幫bb打完齋安完位,隔一排發夢有個bb同佢揮手講再見,之後個月再 ...

可介紹嗎?(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

我見我朋友話佢跟佢地群組個媽咪介紹既師傅幫bb打完齋安完位,隔一排發夢有個bb同佢揮手講再見,之後個月再放胎就bingo佢地個群幾個人都搵佢話燒香都睇到bb受唔受香火戈d

大宅

樓主你好 我一口氣睇曬你的故事
好替你開心 好感動
希望你地一家幸福平安
覺得你好堅強好叻
我20年初小產了一次 一直未有消息
自己好似一蹶不振咁 搵唔返開朗既自己
我好想努力做d野去成事 但自己壓力好大好辛苦
比自己放鬆 順期自然時又怪自己 點解唔努力 就係咁樣來回爭扎好耐
多謝你的分享 再一次祝福你地
如果你還有啊姑的資料 希望可以分享比我 我都想為離開了我的小b做d野
謝謝你

複式洋房

小產後,意外睇到呢個post, 真係好切膚之痛,如果有黃太啊姑資料我都想要。謝謝樓主
祝所有bb一生平安健康

複式洋房

Liukut 發表於 21-5-30 17:34
今早找返呢盒木顏色筆...俾大仔明天帶返幼稚園...準備上小學校體驗班 點解我要特別講呢盒顏色筆~ ...

我喺今年一月都做咗人流,好傷心,因為超高0,知道好難會再有,本來以為一齊高0嘅嘢都無問題,bb得1/4機會中嘅遺傳病,無咁易中,都比我中到,所以見到樓主你有黃太亞姑嘅經驗,我好想為我bb做返啲嘢,麻煩樓主pm黃太亞姑電話地址比我,謝謝

複式洋房

Liukut 發表於 21-5-30 17:34
今早找返呢盒木顏色筆...俾大仔明天帶返幼稚園...準備上小學校體驗班 點解我要特別講呢盒顏色筆~ ...

Hello樓主媽媽,我一次過4小時睇到嚟最後,你嘅故事真係好催淚,見到哥哥仲係暖箱插住儀器嘅相真係好感人,你真係好叻!好tough!睇到現在嘅你有大細BB同好幸福真係好為你一家高興苦盡甘來!
我都想問下你最後有搵返阿姑嘅聯絡方法嗎?
我都想去見下阿姑啊!

複式洋房

樓主真係好有心去分享,而且仲維持左咁多年。其實樓主呢個post真係可以幫到好多媽媽,或者果種影響力連樓主自己都未意識到。

我就係起醫院無意中睇到呢個post,亦都係早期流產。好彩係自然排出,照超聲波只係見到內膜都係厚,醫生都話可以等自然排乾淨,唔洗食藥做手術。希望真係可以自然排清,對媽媽身體最少影響。

知道有左,已經第二胎,全家真係好開心。可惜快樂太短暫,bb最終同我哋無緣。我都高0啦,自己都無乜信心。

睇到樓主嘅分享,一分面好難過,但一分真係非常敬佩樓主嘅堅毅。真係好感動人心,而且真係令人覺得自己都可以再堅強d。如果遇到或遇過小產嘅媽媽,或多或少可以起呢個post搵到勇氣同希望。

真心祝福樓主一家身體健康,生活美滿。兩個寶貝大個一定要孝順媽媽。

複式洋房

Liukut 發表於 18-5-7 08:54
真係不好意思~找了一晚都找不到亞姑電話~想公開問其他有睇過亞姑嘅jm。可否pm俾電話俾我。同埋各位jm留意 ...

呢種切膚之痛過來人先明白,
如果你搵到阿姑你電話麻煩你PM埋我
十分感激!

首頁
12345...67

尾頁

跳至