自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

For中二囡囡睇,佢好抗拒中文書,
如想引起佢興趣,睇邊套開始先好呢?

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆:金庸由邊本開始睇好呢?

我以前係睇世界名著系列,例如魯賓迅漂流記、格列弗遊記

大宅

What types of English books does she like? Any favorite authors or books?

Has she watched 金庸 TV shows? Does she like them?

I like both Chinese and English novels, so just trying to think of appropriate books in Chinese that may appeal to her, based on her taste in English books.

(Sorry I can't type Chinese).

男爵府

回覆 miriam 的帖子

我仔(他五年級)看君比的作品,如我們都是資優生,他很喜歡,但君比的作品有很多是講愛情的對嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

呢套岩高小至初中睇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

引用:Quote:miriam 發表於 16-2-20 23:04 近年多

原帖由 rose-mag 於 16-02-22 發表
係呀,最初三色貓果D真係幾懸異,後來果D都係換湯不換藥,個個都估到,同埋始終翻譯小說都好睇做翻譯果個人 ...
呢堆係極品

May 2001 初版,真係擺到發黃,我囡成日叫我搬返落畀佢睇。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

miriam 發表於 16-2-20 23:04
近年多品我無再睇, 全部都起碼 15 年前既, 最早買個堆真係要去諗兇手, 呢堆收得好埋, 我囡未有緣睇 (我懶得 ...
係呀,最初三色貓果D真係幾懸異,後來果D都係換湯不換藥,個個都估到,同埋始終翻譯小說都好睇做翻譯果個人嘅理解同文筆,呢類推理小說係睇故事為主。咁多赤村次郎系列,我始終覺得三色貓係最正。不過我最鍾意都係松本清張、Sherlock Holmes、横溝正史。

如果樓主女兒鍾意歷史的話,可以睇下近年網絡作者嘅書,題材都好多樣化,而家我剛開始睇一本叫錦衣夜行,作者叫月關,呢本書係2011年起點中文網讀者票選冠軍,而作者月關都成為最受歡迎作者之一,故事講警校學生穿越到明朝,跟貴公子楊旭扯上關係,後來更成為影響明朝歷史舉足輕重嘅人物。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

我細個中一時第一部睇射鵰, 超吸引, 兩年內睇晒所有(差鹿頂記無睇), 果時中文突飛猛進

中三睇晒原振俠, 好懷念

伯爵府

回覆:超級特務 的帖子

章詒和的女囚系列

王國長老

melonfans 發表於 16-2-21 14:33
赤川次郞我反而覺得悶,dan brown 好睇好多
近年多品我無再睇, 全部都起碼 15 年前既, 最早買個堆真係要去諗兇手, 呢堆收得好埋, 我囡未有緣睇 (我懶得搬出黎).

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 16-02-21 發表赤

原帖由 miriam 於 16-02-21 發表
赤川次郎…………會中毒架,我都無數過有幾多百本佢既書,我囡 15 年暑假睇左大部份。

...
赤川次郞我反而覺得悶,dan brown 好睇好多

王國長老

小木偶媽咪 發表於 16-2-21 12:27
👌🏻👌🏻唔該晒
因為博益無左, 赤川次郎好多書既版權唔知有無放返出黎, 依家你要搵既話最好打電話去 "正文社" 問下 "三色貓" "爽香" "賊父警妻" 系列有無出, 唔係既話真係少左好多書睇.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+16-02-21+發表

原帖由 popocat 於 16-02-21 發表
三色貓系列都有搞笑裸露情節架,除非短篇。三姊妹系列適合你囡囡多d

...
👌🏻👌🏻唔該晒

珍珠宮

引用:我初中的時候已經睇哂金庸,衞斯理,到現在

原帖由 samo 於 16-02-21 發表
我初中的時候已經睇哂金庸,衞斯理,到現在也書不離手!其實,最重要引起閱讀興趣!小時候,媽媽很喜愛看書 ...
我都成日睇書,鄭梓靈、亦舒、林詠琳⋯但奈何都吸引唔到佢睇中文書既興趣,囡囡超鐘意睇書,但只限英文,直情主觀覺得只有英文先有好書。學人寫書又係英文⋯
所以我而家真係要諗下辦法點樣可以令佢睇下中文,我都明白唔好限制佢種類,但我真係未接受到佢睇有成人情節嘅書住,而且佢讀女校思想會單純d,我唔想佢咁快有咩幻想⋯而其他一律佢自己揀,我唔會干涉。好佩服你地咁多人可以初中前睇晒金庸,期待囡囡可以多加跟你們學習,學識欣賞中文書

男爵府

其實偵探,科幻小說會中毒!

王國長老

引用:Quote:小木偶媽咪 發表於 16-2-21 00:44 偵

原帖由 rose-mag 於 16-02-21 發表
赤村次郎啦,佢有好幾個系列,好多書,故事幾幽默輕鬆,推介赤村嘅三色貓系列,其次三姊妹偵探團,華麗偵 ...
赤川次郎…………會中毒架,我都無數過有幾多百本佢既書,我囡 15 年暑假睇左大部份。

侯爵府

小木偶媽咪 發表於 16-2-21 11:30
原來鹿鼎記有成人情節⋯咁我唔比佢睇住,佢上年中一時,話同學睇twilight,我有套中文暫時唔比睇,要高中先 ...
Twilight D成人情節都係最後果本,頭個三本OK嫁,不過中文譯得差,以樓主女兒英文程度相信佢要睇都會睇英文。

琥珀宮

想中文好,必睇,金庸武俠小說,其他小說冇咁大推進,但真係要有興趣至得,我高中開始睇,畢業全部睇哂,由《射鵰》睇起最好,因為故事性強,內容豐富。唔建議由《神鵰》睇起,因係《射鵰》延續。

《鹿鼎記》唔啱女仔,但係好多男仔至愛。《天龍八部》、《笑傲江湖》、《雪山飛狐》與《飛狐外傳》都好睇,2部書類似《射鵰》與《神鵰》故事有連續,姐妹篇。

男爵府

我初中的時候已經睇哂金庸,衞斯理,到現在也書不離手!其實,最重要引起閱讀興趣!小時候,媽媽很喜愛看書,常常帶我們去圖書館,媽媽最愛看張宇的鬼故事,因為恐怖得來很有警世的作用!媽媽從來不禁止我看哪類型的書,只要喜歡看,便會慢慢地找出興趣!所以,我中學時代,看透亦舒,倪匡,金庸,張宇,瓊瑤,岑凱倫等等,到大些,有張小嫻,李碧華,深雪,東野圭吾等!我的心得是:不要限制看哪類型,哪個作家,只要肯拿起書本,翻下翻下,自然翻出趣味!樓主,你試下以身作則,有空便看書,分享書中有趣的情節,自自然然會吸引到女兒一起看!加油!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+16-02-21+發表赤

原帖由 小木偶媽咪 於 16-02-21 發表
謝謝推介,好在問一問,原來好多好書啊!
全部記低晒!多謝晒大家有耐性的回覆:fortunat ...
三色貓系列都有搞笑裸露情節架,除非短篇。三姊妹系列適合你囡囡多d

首頁
12345...10

尾頁

跳至