論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日餉超市裡面 工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買 我當時唔知點答 後面我奶奶過來時我同她講左 她話無可能咩都就她 要我同工人講清楚。我呢個海外傭姐姐今日第二日返工咋 甘多要求 真系好怕以後會愈來愈過份 但係又覺得直接拒絕好似唔係甘好。大家點睇 若係你地會點處理?

公爵府

我工人無要求, 但做左3個月, 大伯回來剩左d咖啡粉, 我見佢沖來飲, 咁之後我就買左一罐比佢. 問佢係咪想飲, 原來佢話見到無人飲就浪費所以飲, 佢like 茶包多d.

因為屋企d茶包多到爆, 所以現在, coffee, tea, 維他奶都任佢飲, 佢唔會過份, 通常2-3日先會飲一包.

珊瑚宮

Kopi Luwak.貓屎咖啡....8元/10包....在荃灣南豐中心對面, Citi Bank 行過幾個鋪

位, 有間印尼 小店.....門口寫明

另 牛池灣市政 2 樓 肥佬睇檔印尼店.....咖啡 15元/20包, 要開聲講明,否則收 20元

此 2 間 印尼麵賣 15元 10包
玩具萬歲!

大宅

回覆 candylf 的帖子

你鐘意飲,你自己買多D呢飲,屋企有水無限量飲用

公爵府

引用:我有買比我工人飲.又唔洗太擔心話佢既要求

原帖由 方方媽媽 於 16-02-28 發表
我有買比我工人飲.
又唔洗太擔心話佢既要求會越來越過份,如果其它要求係過份的話,你可以唔比架嘛.
而且,你 ...
gd, me 2 ! 我工人一日 2 杯 gd day coffee, 都係 2 蚊 / 日

大宅

引用:唔係第一次來香港佢係老pat pat,我係佢第三

原帖由 joyjoy18 於 16-02-28 發表
唔係第一次來香港
佢係老pat pat,
我係佢第三張約,
我都唔敢請有經驗既,我果個都系海外菲…未出過國打工…起馬聽教聽話先…

水晶宮

我有買比我工人飲.
又唔洗太擔心話佢既要求會越來越過份,如果其它要求係過份的話,你可以唔比架嘛.
而且,你又可以講明,如果表現欠佳,就唔會再買咖啡比佢.都得架.
通常,一D少少既要求,我都會滿足我工人架.我好少托手爭的.

別墅

回覆:babiiyuky 的帖子

唔係第一次來香港
佢係老pat pat,
我係佢第三張約,
昨天去簽左海外新印,唔敢再請菲,
覺得佢地太串了,咩都老奉

大宅

引用:想問下佢最初帶啲咩衫過來

原帖由 Handsomewoman 於 16-02-28 發表
想問下佢最初帶啲咩衫過來?全部短袖薄衫?
係咪老奉佢地無冬天就冇冬天衫要僱主比?
僱主應該點做?
佢地果邊最凍都系24度…啲衫厚極限…我自己就響黎之前執定舊衫外套比佢,新年再買1,2件新衫比佢…你唔提供衫比佢…佢病都系病假幫唔你手…所以有數得計的

珊瑚宮

印尼三合一貓屎咖啡最平每包.....七毛半
玩具萬歲!

男爵府

引用:今日餉超市裡面 工人同我講她習慣每日飲咖

原帖由 candylf 於 16-02-25 發表
今日餉超市裡面 工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買 我當時唔知點答 後面我奶奶過來時我同她講左 她話 ...
我個海外菲都係話習慣飲咖啡,我答佢,飲咁多對身體唔好,你想飲你就自己煲水la~

我係唔會固定咁提供俾佢,佢地可以一日飲幾包,因為佢話自己唔鍾意飲水,以前每日都祇係飲可樂同咖啡

男爵府

回覆:candylf 的帖子

想問下佢最初帶啲咩衫過來?全部短袖薄衫?
係咪老奉佢地無冬天就冇冬天衫要僱主比?
僱主應該點做?

大宅

回覆:melonfans 的帖子

我地有買3合1比佢,我c6自己好鐘意飲,星期六会即磨咖啡大家開心share,佢教到姐姐而家用成套工具由磨豆到上面層奶泡都識〈咱佢唔洗自己沖),姐姐好願意個個星期沖比我們的,因自己亦有一杯好味過starxxx的,佢亦十分配合我地的其他指示。

珍珠宮

引用:我由一開始就provide 比佢,佢自己有節制,

原帖由 fa_chan 於 16-02-26 發表
我由一開始就provide 比佢,佢自己有節制,做嘢不過不失。但當就快冇咖啡時就即刻提我買,冇哂日用品在last ...
吾洗下—個,我工人成日浪費我家食物,我話你再浪費,吾該你自己買咖啡,買洗頭水,我無義務包你。你寸下佢等佢醒水

fa_chan    發表於 16-2-28 04:38

大宅

回覆:candylf 的帖子

由第一已經同佢去百佳買咖啡俾佢飲。

大宅

引用:今日餉超市裡面 工人同我講她習慣每日飲咖

原帖由 candylf 於 16-02-25 發表
今日餉超市裡面 工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買 我當時唔知點答 後面我奶奶過來時我同她講左 她話 ...
調反轉,我知姐姐有飲coffee習慣,我成日主動幫佢添加。其實姐姐離鄉別井打工都各有心酸,如果自己能力範圍做到又能滿足到姐姐,我都樂意去做。嘗試比少少關懷,可能更有得着

男爵府

有買雀巢3幾蚊一包果D,但佢偷我D capsule飲,永不知足。

禁止訪問

子爵府

回覆:工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買

我由一開始就provide 比佢,佢自己有節制,做嘢不過不失。但當就快冇咖啡時就即刻提我買,冇哂日用品在last minute 先識提我地買,果一刻真是好慶!所以我一定唔會再provide coffee 比下一個工人。

男爵府

回覆:工人同我講她習慣每日飲咖啡 意思叫我買

我個人好討厭咖啡味道,姐姐一上班我已經同佢講過。如果佢自己要飲麻煩要打開隻窗。所以姐姐從來沒有要求我買咖啡比佢

首頁

尾頁

跳至