自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我10幾年都冇做野,個腦廢廢地禁滯,有過來人比d意見我嗎?

複式洋房

回覆:a__lien 的帖子

冇錯呀!真係要自己堅持! 日日持之以恆練先有進步, 放低幾日好快又會生疏

複式洋房

回覆:janis831 的帖子

只要有心咩都可以試架!!!

我都成over 廿幾先開始學樂器~(不過我學長笛)~但學左3年我宜家都考5級啦!

我諗成人學生既優勢係認知上容易掌握音樂理論, 但手腳協調同手指柔軟度就要下苦功!

不過學音樂應該以興趣為先! 學得開心就已經好成功!!加油呀!! 共勉之!!

btw, 我都識鋼琴老師教成人學生教得好有耐性! 有興趣就pm我^^

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Chunhinkakiu 的帖子

咁想問下你係邊到學?用左幾耐時間?我都有個琴,又想學!

大宅

小朋友容易學到識, 可以考到好高級,
係因為有家長迫練習, 同埋背負住父母的期望.

大人學拍子/ 樂理概念比小朋友快,
但好容易半途而廢, 因為學唔成無後果,
又唔會俾阿媽滕條蚊豬肉 ge~

子爵府

回覆:30幾歲人先黎學琴會不成功嗎?

識人over30學最後彈得好叻加油呀!

大宅

我舊同事成47歲先開始都得,30幾好後生吖!加油!

大宅

引用:我都好想學,但無咁多錢去學,機會比晒仔女

原帖由 得閒姨 於 16-03-13 發表
我都好想學,但無咁多錢去學,機會比晒仔女,如果自學鋼琴難嗎?如何着手?

...
自學好多野都學唔到喎例如樂理拍子果d

大宅

引用:Quote:原帖由 janis831 於 16-03-12 發表我

原帖由 Minnacat 於 16-03-13 發表
你係講教會崇拜前果d歌?
係呀

伯爵府

引用:我10幾年都冇做野,個腦廢廢地禁滯,有過來

原帖由 janis831 於 16-03-12 發表
我10幾年都冇做野,個腦廢廢地禁滯,有過來人比d意見我嗎?
最緊要有恆心

禁止訪問

珍珠宮

學只係娛樂興趣吧。。

大宅

引用:我都好想學,但無咁多錢去學,機會比晒仔女

原帖由 得閒姨 於 16-03-13 發表
我都好想學,但無咁多錢去學,機會比晒仔女,如果自學鋼琴難嗎?如何着手?

...
我都想問,成人自學有什麼教材。我彈番子女的琴書。

伯爵府

我覺得無野系唔得,只要有恆心

伯爵府

大宅

我廿幾歲開始學,原本想三十前考到8級,但考到Gade5就卡住左
期間轉過幾個老師,好似都夾唔到我
於是又停左幾年,
我最大問題係Aural,五音不全
另就係追音彈,掌握唔到當中技巧

此外個人認為除左時間,決心,堅持,重要有金錢back up,因為學琴好貴

別墅

或者咁諗,如果你想考級嘅,你預左付出時間同要堅毅,因為有時候練琴唔係一朝一夕就得,亦唔係付出多等同收穫多
其實只要你想學,無論其他人講咩都冇所謂,但係要明白大個學會有好多限制,小朋友練一個鐘,你可能練10個鐘都練唔到,接受到自己程度嘅盡頭你會學得開心,學嘅時候逐首歌儲啦,回望返會有成就感
甄子丹都係成人先嚟學琴,仲表演彈 Chopin fantasy impromptu 添!當然唔算專業又有甩漏,但係自己開心,又有自信喺人前表演,我覺得佢已經100分

男爵府

我都係3x歲先學琴,只為興趣,多彈唔同音樂家的樂曲。學左10年先考7級。我完成了自時夢想,已好滿足。

男爵府

我教琴嘅,收過好多三十多歲嘅學生,通常第一堂都滿腔熱情,話要圓兒時夢想,要事奉,要婚禮彈比另一半,要考到八級,要教個女等等。。終之乜都有,通常熱情到冷卻只需3個月,如果你懶開,唔好諗住你會係獨特嘅一個,通常好快就玩完,我係一頭冷水倒頭淋,你諗清楚啦

別墅

回覆:janis831 的帖子

Jm 基督教背景?
大年紀學琴如果目標要考8級係會辛苦d,多數因為手指靈活度,記憶同視譜跟唔上,有心無力
但如果為興趣彈琴,幾大年紀都冇問題,如果為事奉學到 5級都應付有餘
不過彈伴奏同彈 classical 係兩回事,彈伴奏嘅野同傳統古典唔同,了解清楚自己學琴目的先開始會比較好

首頁

尾頁

跳至