自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

頭先黃雨,我女着晒拖鞋,雨褸拎埋遮落樓等校巴,我d媽媽fd有幾個今日做逃學威龍,我諗都冇諗過要請假,用咩理由?今日校巴遲左20分鐘先到,我地個個等到變毛毛雨

感激遇上你~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

如果小朋友讀緊幼稚園+身體差/岩岩病好, 我都可能會幫佢請假

子爵府

whywhywhywhy 發表於 16-4-13 22:45
咁要換過件雨褸啦

唔爭論喇, 昨日唔係普通"大雨"係豪雨,你又唔明我果邊有幾大雨
總之我認為訓練小朋友責任心唔係一場雨決定一切。

男爵府

我有番,大囡讀K1,細囡吾夠2歲半
我們三個人仲要全程行40分鐘時間先到學校!
結果是3個都淋濕,但大囡學校有衫替換,冇事,
我同細囡番到屋企再換,今天感冒啦
我冇諗過要請假,當時只是不停留意有冇紅雨

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:落大雨就要請假?

其實d細路返唔返學
同家長d教細路
都唔關我地d過來人既事

d學校都咪出聲
你地咁上心做咩??

別墅

幼稚園唔返都正常

大宅

回覆 fukuoka_saga 的帖子

多多指教     

男爵府

環保接龍勳章

回覆 kiko_mami 的帖子

你第一日上BK咩,呢度D人好中意斷章取義ga la,討論下都唔得~

珍珠宮

算啦。。現在d細路係好經貴, 身濕下都唔得, 病下唔駛死架。。。

返學係責任, 唔係話唔返就唔返, 成日話現在d細路自殺, 其實家長都要想一想, 平時點train個細路。。。 太保護唔係好事

子爵府

呢d 野 家長決定拉 個個人情況唔同

但我自己會比小朋友返 帶多對鞋襪褲就可以

別墅

引用:Quote:原帖由 yamin 於 16-04-14 發表黃雨

原帖由 jannlly 於 16-04-14 發表
局佈性地區,咁嗰時d跨區又會鬧。
係。但跨區返學,家長都有心理準備,路途遙遠,好天哂落雨林。唔知第日會唔會某d區學校停課,某d區就要返學。如果住大埔區,返九龍塘。大埔區停課,但返九龍塘要照返學,咁家長都冇計,要照返學喎。但大埔區成日都多雨量,停課停得多,大埔家長又會鬧追唔返進度 ........ 可能仲有好多問題

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Heatspe 發表於 16-4-14 09:17 未經

原帖由 yamin 於 16-04-14 發表
黃雨:廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超過30毫米的大雨

紅雨:廣泛地區已錄得或預料會有每小時雨量超 ...
局佈性地區,咁嗰時d跨區又會鬧。

珍珠宮

BK Milk勳章

所以而家身邊咁多咁既同事

由請人到返工共事,都見唔少不負責任既人

call左見工既,唔黎唔會同你講聲
confirm左返工既,第一日中午都唔見人,lunch後打俾佢先話唔做,唔適合
返左幾日工既,突然唔返唔話你知,call佢先話有第二份工請左

水晶宮

掛黑/黃/紅雨,都有客觀標準的。吾係覺得大雨,就掛一個吾使返學返工的訊號。

大宅

回覆:choibobo 的帖子

我一拖三,無校車,路程成十五分鐘,想返都有心無力。

琥珀宮

畀面勳章

請假係個人決定都算啦,但好多人話天文台應該掛黑雨,自己唔想返又要人地陪你唔返

子爵府

除PN 班外,我點都要呀囡番學,唔可以找籍口,做咗壞榜樣開咗頭將來佢都有樣學樣就恨錯難番

公爵府

引用:未經過訓練磨練又點會成長。紅雨黑雨有危險

原帖由 Heatspe 於 16-04-14 發表
未經過訓練磨練又點會成長。

紅雨黑雨有危險性,學校都會停課。黃雨一般都無停課需要,咁家長需要咁緊張「 ...
問題係果日某些地區降雨量已達紅雨級別,咁果區出門口的人不論大人或學生都有危險,特別係揸車果d.

其實紅雨已經睇唔到路架喇.....

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 KAHOI 於 16-04-13 發表我見

原帖由 fukuoka_saga 於 16-04-13 發表
我自己大人行去地鐵都濕到上pat,小朋友濕晒又冇衫換好易病。自己想小朋友返咪返,不需要話其他人呀。

...

我老公直情打種叫仔幼稚園事好返
我仔又吾舒服

首頁
12345...14

尾頁

跳至