自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

彊屍彊屍,你地信唔信呢個世界真係有彊屍???

世界之大,無奇不有,

SiuBBee    發表於 16-4-21 13:30

男爵府

畀面勳章

回覆:彊屍彊屍,你地信唔信呢個世界真係有彊屍???

留毛

珍珠宮

引用:之前好似有研究講過疆屍其實係病毒感染,令

原帖由 jtw_ki 於 16-04-21 發表
之前好似有研究講過疆屍其實係病毒感染,令到d人皮膚變白,見人就咬,傳下傳下就變咗疆屍

...
http://www.ettoday.net/news/20120627/65802.htm

大宅

我覺得中國既殭屍恐怖過外國果d好多。。。

禁止訪問

引用:文獻記載,清朝野史,有彊屍出現,條村大部

大宅

唔信,但如果有都好恐怖下

子爵府

回覆:彊屍彊屍,你地信唔信呢個世界真係有彊屍

唔信

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔信亦對殭屍呢樣野零興趣

公爵府

引用:之前香討有人講話東華義莊N年前有彊屍,講

原帖由 Gerard 於 16-04-22 發表
之前香討有人講話東華義莊N年前有彊屍,講到似層層,睇到好緊張,最後被踢爆作野

...

禁止訪問

公爵府

引用:以前聽人講過,以前啲人離鄉後死左,好多時

原帖由 海仔媽 於 16-04-22 發表
以前聽人講過,以前啲人離鄉後死左,好多時會運番鄉下安葬,運屍人就一頭一尾,用兩支長竹,將屍體兩邊手平 ...
我聽過係唔知用咩法術 令條屍跟住佢行
好似話依家印度定泰國都仲有

公爵府

引用:香港有養屍地,其中一個跑馬地,有一日風水

原帖由 brother4 於 16-04-22 發表
香港有養屍地,其中一個跑馬地,有一日風水師幫人找地,才發現不對勁,找地後人,提議起上來看,真的ㄧ樣, ...
真架 咁百年後會變咩
佢仲有無自己定係一個會咬人嘅屍

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔信

水晶宮

香港有養屍地,其中一個跑馬地,有一日風水師幫人找地,才發現不對勁,找地後人,提議起上來看,真的ㄧ樣,不化指甲長等,立刻火化,免百年後變。。。

水晶宮

文獻記載,清朝野史,有彊屍出現,條村大部人變了彊屍,逃出來的人稱屍鬼村。。。

大宅

引用:唔信,但信有鬼!

原帖由 fatchu@home 於 16-04-21 發表
唔信,但信有鬼!
x2

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

引用:我信阿+我爸話以前爺爺講過話以前果代多數

原帖由 SUGAR0612 於 16-04-22 發表
我信阿 我爸話以前爺爺講過
話以前果代多數土葬
有啲窮人唔似啲有錢人咁有人托棺上山
以前有長輩講過話佢亞爺响大6個墳因連場暴雨沖爛咗,佢同幾個子孫上山視察損壞情況;點知發現土葬咗十幾年嘅屍體不單未化,而且頭髮指甲長咗好多,搵風水師睇過話嗰撻係「養屍地」要拿拿淋起咗條屍運去第二度葬。熟真熟假,當故事一個咁聽

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

以前聽人講過,以前啲人離鄉後死左,好多時會運番鄉下安葬,運屍人就一頭一尾,用兩支長竹,將屍體兩邊手平放係竹,用兩支竹夾住個屍身,一次過運幾條屍。因屍體僵硬加上運屍人將兩支竹放係膊頭,加上一定係行夜路(日頭俾人見到唔吉利),離遠睇唔到支竹,啲屍就會好似係到跳跳下咁,啲屍體腐爛,所以啲牙睇看來凸出啲同有啲紅紅黃黃咁

別墅

半信半疑。
講起疆屍,諗起細個時,有個親戚同我講過,佢細個係鄉下見過疆屍,但並唔係電視機中果啲吸血疆屍,而係佢地鄉下某啲人識矛山術,果啲矛山師傅用矛山術嚟趕屍。

大宅

引用:+本帖最後由+RelaxHippo+於+16-4-21+23:59+

原帖由 RelaxHippo 於 16-04-21 發表

我信有鬼, 有外星人但唔信有彊屍. 不過, 有樣嘢我覺得好 ...
我記得讀書相傳殭屍 其實係d運屍既人用竹吊住屍體運 遠睇就好似d屍體彈下彈下咁行
而演變為中國傳統殭屍

首頁
12345...6

尾頁

跳至