家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

二月中租屋,三月頭正式入住,到4月頭發現廚房洗水盤個櫃度既裂縫有啲白色既蟲,即時映相比業主,業主話係白蟻,叫我倒啲漂白水落去,話第二日搵滅蟻公司,到咗第二日,佢話滅蟻公司好貴,就買咗盒蟻粉比我,叫我倒去蟻出沒既地方,我照佢方法去做,幾日後,發現係另外一個角落位置發現有一堆蟻路,同成堆白蟻,同侵蝕咗我一部分物品,我地已經清潔咗同掉哂成堆物品,用膠紙封咗啲裂縫。但今日發現好多白蟻走咗出黎,然後發現有堆蟻係啲膠紙入面個裂縫度走黎走去,亦照到個櫃裡面有好多,即時映相同拍片同業主講,佢只係叫我買蟻粉倒落去,我叫佢上黎睇,佢又話唔得閒,我話啲蟻係個頂端,倒唔到蟻粉,咁點算,點知業主話唔係佢責任,仲叫我快啲幫佢滅咗啲蟻,唔好比佢繁殖,我老公同佢傾,佢仲cut埋線。唉~屋企有bb,啲蟻又係煮食爐附近,啲蟻粉又有毒,家下仲係咁周圍爬,間屋又租咗先三個月……都唔知點算好。

男爵府

回覆 tuenmunoasia 的帖子

PM滅蟲公司?

珍珠宮

回覆樓主:

好慘呀,希望可以盡快解決

大宅

Alexandria 發表於 17-9-10 21:25
請問樓主最後如何解決?因我都有相同問題

坐地產鋪坐到agent去遊說業主,pk業主要尾彩,食咗啲租按

別墅

locust 發表於 17-1-21 22:43
業主不是我,點會換木?冇父母會想子女在一屋白蟻的環境下生活,業主本身有小孩都如此無良,等報應
...

請問樓主最後如何解決?因我都有相同問題

大宅

locust 發表於 17-1-21 17:43
我都係苦主,租樓時唔見有白蟻,「免租期間」才發現大量白蟻,都係穿牆,業主請咗一次滅蟲公司,我未搬入過 ...

業主不是我,點會換木?冇父母會想子女在一屋白蟻的環境下生活,業主本身有小孩都如此無良,等報應

子爵府

locust 發表於 17-1-21 17:43
我都係苦主,租樓時唔見有白蟻,「免租期間」才發現大量白蟻,都係穿牆,業主請咗一次滅蟲公司,我未搬入過 ...
咁又唔好睇到白蟻係乜嘢洪水猛獸,可能出現期間有些困擾,妥善處理可以消滅白蟻,我自己有處理白蟻經驗,絕對可以絕跡不再出現,滅蟲公司通常有保養期,亦唔會噴完白蟻藥就算數,公司會在噴藥後一段時間再檢查,他們會以紅外線儀器探測白蟻是否還生存,好有效不必太擔心,你要明白蟻對人無害無毒,亦唔會咬人只會對你心理上有影響,如門框被白蟻破壞,把整道門更換就可以。

大宅

我都係苦主,租樓時唔見有白蟻,「免租期間」才發現大量白蟻,都係穿牆,業主請咗一次滅蟲公司,我未搬入過好,個無良業主就老屈我一定要履行租約,我屋企有小朋友,一早知有白蟻點會租??我自己又驚到瞓唔到,失調,點算??????????

男爵府

小魔女bb 發表於 16-8-9 10:55
唔係呀~我估二三十年左右啦

那一個屋苑?

子爵府

到賣農藥的店有對付白蟻用的藥,稀釋後噴,有效一至兩年,你叫滅蟲公司都係幫你噴白蟻藥水。

複式洋房

滅白蟻一定要用藥先殺到佢地,如果普通用殺蟲水噴佢地,好易會驚動佢地,而迫左去第道仲麻煩, 請滅蟲公司滅係最好的, 三,四千蚊左右, 你而家做左, 要自己留意下D木材料 或者近水位置有無出現新蟻路, 有就要KEEP 住跟進

複式洋房

其實有小朋友就唔建議用藥,如果真係搬唔到,可以出去買部高溫蒸氣機,噴下啲蟻出現既傢私門框之類

蒸氣機幾千蚊部,但始終係你既野,去第二度都用得,好過搵滅蟲公司幫個業主滅蟲

大宅

KCWO 發表於 16-8-9 08:35
請問你租果座大厦是否很舊?

唔係呀~我估二三十年左右啦

子爵府

小魔女bb 發表於 16-8-9 01:35
係呀~因為牆身係屬於結構問題,呢個佢一定要負責。而且啲蟻咬穿幅牆走出黎,我諗佢自己都驚,加上管業處 ...
請問你租果座大厦是否很舊?

侯爵府

小魔女bb 發表於 16-8-9 01:35
係呀~因為牆身係屬於結構問題,呢個佢一定要負責。而且啲蟻咬穿幅牆走出黎,我諗佢自己都驚,加上管業處 ...

咁都好,好過日日提心弔膽,住夠一年搬吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 16-8-9 00:28
最後佢肯出$整?

係呀~因為牆身係屬於結構問題,呢個佢一定要負責。而且啲蟻咬穿幅牆走出黎,我諗佢自己都驚,加上管業處話如果啲白蟻走咗去其他公眾地方,要向佢索償。可能呢幾個原因,佢焗住要整

侯爵府

小魔女bb 發表於 16-8-8 23:55
最後有白蟻係牆度出黎,我拍片比佢睇,佢就搵師傅上黎整

最後佢肯出$整?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 16-8-8 23:45
搬左未呀?最後點處理?

最後有白蟻係牆度出黎,我拍片比佢睇,佢就搵師傅上黎整

侯爵府

小魔女bb 發表於 16-7-4 18:42
唉~我都好驚架,因我同老公第一次搬出黎住,租前都上網睇過有人話比業主屈錢,所以我睇樓時都問清楚,有 ...

搬左未呀?最後點處理?

大宅

ETCM 發表於 16-7-3 21:18
小心被業主屈$,過來人

唉~我都好驚架,因我同老公第一次搬出黎住,租前都上網睇過有人話比業主屈錢,所以我睇樓時都問清楚,有野壞邊個負責。我唔知係咪因為搵滅蟲公司貴,所以業主就想等我幫佢整。不過我都問咗好多唔同既人既意見,就算間屋有咩問題,最後都係業主負責。依家我都唔會理佢,我已經同咗管業處講咗,映咗相,備咗案,通知咗隔離屋,如果業主再唔攪,我就會同業主立案法團講埋,搵到屋就搬啦……

首頁

尾頁

跳至