自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我真係太天真,而家先知原來我做幾多嘢都好,夫家嘅人永遠只會當我係外人,心淡…

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Edithcsm 發表於 16-6-30 17:01
我真係太天真,而家先知原來我做幾多嘢都好,夫家嘅人永遠只會當我係外人,心淡…

...

預左係咁會可以睇得開d

寶石宮

2024年龍年勳章

ChongLamm 發表於 16-6-30 17:06
夫家只有丈夫同我係一家人

幸福可以好簡單

大宅

I9528 發表於 16-6-30 17:03
沒期待,就無意外
做好自己就得,人同人相處好講緣分,無需太在意
...

同意

水晶宮

算啦,有d網友,都會呻自己被父母當外嫁女,係外人。唔好强求!

對住父母、夫家、老板、朋友,你可以做好多野去討好佢地,令佢地當你自己人。但值唔值得呢?用甘多時间、心思、精神,赴湯蹈火,全世界只有c6和亞女值得我甘做。

男爵府

...

唔好唔開心,我都已經冇感覺,之前我見62一個人間唔中煮飯比佢食,99出國,有日佢突然心痛要通波仔,佢竟然話我煮飯食到佢咁,醫生問佢有冇食煙飲酒仲話冇。痴線從此我不聞不問
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ac917 發表於 16-6-30 18:10
咁啱嘅,我前兩日都發現左同一個問題,原來廿幾年來都係自己天真,我都好心淡。
...
廿幾年?你真係好好人。第一年結婚後去奶奶屋企,小住一星期,我就完全感受到自己係外人,2年後再去又住左一星期,佢副嘴臉我完全唔想再見到。其實佢想見到係佢個仔同孫啫,無謂浪費我的時間同金錢,之後每年暑假同過年,我都會同老公講:你地幾時返去,我幫你地訂機票!我有7年無再去99屋企了,過年我情願陪自己阿媽好過,反正每年我都話公司過年只放年初一二三,無假期,C6無講咩。
其實,我又唔使靠夫家,又唔使靠老公,我做事可以隨心。
人生時間有限,不想浪費任何一刻在無意義既事情上。
想見到我既係我自己親娘,99其實唔會掛住我,所以應該將見長輩時間全部比阿媽更有意義。

我從不介意別人講我咩,果D門面野可刪就刪。好彩99唔中意我咋,唔係邊有咁多自己時間,如果佢對我好,我又真做唔出年年唔去探佢。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人同人相處好講緣分

珍珠宮

ChongLamm 發表於 16-6-30 17:06
夫家只有丈夫同我係一家人

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我真係太天真,而家先知原來我做幾多嘢都好

原帖由 Edithcsm 於 16-06-30 發表

...
從來自我定位係“外人”,娘家係“外家”

珍珠宮

畀面勳章

唔使糾結
直接互為外人
舒服好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

厚多士 發表於 16-7-1 02:44
我都冇當他們是一家人,所以亦無期望對方當我一家人。
君子之交淡如水就最好
...
加多句:話不投機半句多。

水晶宮

judycyk 發表於 16-6-30 17:07
回覆 Edithcsm 的帖子

我樂得做外人......
呢句至係聰明人!

公爵府

感同身受,而家知都未遲,醒覺就好。

公爵府

2018復活節勳章

fatchu@home 發表於 16-6-30 17:48
我識一家人都係差唔多咁........

個男人玩女人,老婆原諒完一次又一次,最後都係要離婚,果時兩個仔女都未 ...

完全對人不對事。
明明個男的做野,因為唔想自己親生仔破壞在孫仔女心目中好爸爸形象,就不斷抺黑唱衰個媽媽。

發現好多都咁,總之自己個仔就係一定係寶絕對正確,個新抱做足200分但咩都唔著,雞蛋挑骨頭。

水晶宮

2024年龍年勳章

spikenard 發表於 16-7-1 01:02
從科學角度我都同我老公1家沒半點相同的dna所以我知我的確係外人

從姓氏知道佢地一家相同姓,而我單另外姓 ...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Edithcsm 的帖子

我一早已睇化,媳婦永遠都系外人,何須介懷!但我希望自己將來唔會咁對待自己媳婦!

水晶宮

2024年龍年勳章

...

我冇諗過呢樣,就算同一條腸出,都會大細超,何況我地係外姓人呢?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

...

我都冇當他們是一家人,所以亦無期望對方當我一家人。
君子之交淡如水就最好

首頁
12345...6

尾頁

跳至