婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,又到一年一度做冬,新年飯,6299同親戚一定會串我

大宅

EudyptulaMinor 發表於 16-12-23 10:57
同你一樣經歷!! 握個手先~我99第一次買左中華冷盤上黎, 第二次cheese cake, 第三次一盤壽司..... ...

我99係我坐月時都係買西餅上嚟!明知果時冇陪月,我一個湊住個初生,唔會落街買餸煮,佢都可以上到嚟先問洗唔洗幫我,根本明知佢冇心幫我啦,點敢叫佢去呀?兼且佢第二句巳經話岀面又曬又熱,自己又腰痛!上到嚟剩係識玩孫!知道餵人奶好,但就剩係識話我冇奶,c6表姐就多奶到打爆個冰箱,梗係啦,人地99有岀心岀力煲上奶湯同陪月嘛!又話自己個99以前點好點好,一早起身煮5更飯,咁又唔見你依家做人99識幫返個心抱?仲話去讀左陪月同育兒課程,一知道冇孫玩就理得我死啦!不過,我都好慶幸你咁唔熱心,我就可以理直氣壯話冇受過你恩惠,將來有咩都唔好煩我。但你唔好講到自己好委屈囉,又掛住個孫又話自己個孫慘,俾人掟嚟掟去,俾你湊就真係掟嚟掟去喇!

大宅

憫母 發表於 17-1-3 17:59
查實點解妳咁唔想見je? 我都係好唔願意ga, 冇法止啦,又唔想老公難做,我咪一年放生佢哋一次lo ...

唔係一年一次喔。有咩時節都要做節食飯,重陽,鬼節,中秋。。。

大宅

cancan2013 發表於 17-1-3 15:31
99只係識玩姐 湊?
成日D三姑六婆99朋友同我講
難得你99咁鍾意小朋友幫你湊快D生多個啦!

全中,我未有bb, d 3姑6婆已經話99好中意bb味。個時我心諗,佢咁中意又唔見佢幫人湊bb......到有左,叫99去上堂學下湊bb啦,佢推3推4, 話到時有咩就問下親戚點算。

Anyway, 有個識出聲ge老公好重要!可惜我老公唔會出聲,成日話我諗多左。

複式洋房

fionacar 發表於 16-12-19 13:43
如題,又到一年一度做冬,新年飯,6299同親戚一定會串我

查實點解妳咁唔想見je? 我都係好唔願意ga, 冇法止啦,又唔想老公難做,我咪一年放生佢哋一次lo

複式洋房

我又係個個星期六或日去搵6299俾孫你玩,但99背後就同親戚講見得小。有次返去搵6299撞到佢親戚,親戚竟然同我地講我99同佢投訴見孫見得小,又話佢自己都好想見下,我一句博返佢: 好呀,我地個個星期都返黎! 之後佢樣衰衰咁走,佢以為可以訓話我。

大宅

回覆樓主:

99只係識玩姐 湊?
成日D三姑六婆99朋友同我講
難得你99咁鍾意小朋友幫你湊快D生多個啦!
佢個仔我老公答得幾快呀~佢冇幫手湊喎淨係識玩
結果99幾尷尬呀
DD老公咪醒囉!

洋房

好有同感!
仲要調轉來講,自己湊番個b,話係搶佢個孫!但點解唔諗下係佢搶人哋個仔呢?
真係心理變態!堅無言!

大宅

美菲絲 發表於 16-12-21 17:28
咁你奶奶算係咁啦~~~~會話過黎幫手做家務~~~~

極品果d奶奶~~~一句爆你啦~~~當我工人呀~~~幫你做家務?~~~ ...

呢句真,我仔未出世,99話幫手,我地都感激,我媽陪我坐月2星期。日日食得好訓得好,家務夜奶我媽搞哂,我只要專心抖同泵奶就得,半夜我起身追奶我媽幫手湊仔,到99接手,咩都冇,佢只抱仔同餵奶沖涼,最初仲話我餵人奶。

大宅

sunshine135 發表於 16-12-21 14:03
同佢地講: 我都想呀.. 我同bb 日日都好掛住6299 架, 不過你知啦屋企有bb d 家務又多鬼咁忙, 最衰c6冇鬼用啦 ...

呢個答案好,但6299會唔會懷疑全職媽媽的新抱大花筒又盛,99永遠覺得自己個仔100分。

伯爵府

其實d三姑六婆出咩聲呢,關佢地咩事,佢地係邊位?隻姑9個表姐正8婆,果時成日打黎做醜人,後來我直頭彩鬼佢,唔再比面。有次佢打黎叫我帶埋小朋友出席佢個女婚宴(當時我地已冇同男家聯絡),我語氣好唔耐煩回佢冇時間,好忙,唔去最開心就係我同小朋友唔去,連我c6都唔想去,證明佢撐我,亦都令到佢地以後影唔倒全家福

男爵府

引用:Quote:sunshine135 發表於 16-12-21 15:34

原帖由 EudyptulaMinor 於 16-12-23 發表
同你一樣經歷!! 握個手先~我99第一次買左中華冷盤上黎, 第二次cheese cake, 第三次一盤壽司..... ...
你99 仲有機會上黎幾次,換轉係我湊b 連訓覺時間都唔夠實一早送左客,我99第一次拎cheese cake 上黎,第二次拎一大疊利是,第三次拎金器話親友俾bb 既。。

第二,三次99 都摸門釘,因為我坐月時撞正業主賣樓臨急臨忙去揾樓,呢3次99 都完全冇拎過坐月食物例如雞呢d 上黎,剩係一味電話度鬧做咩唔係屋企話收到親戚幾多$$$$$$$$, 真係好乞人憎,佢以為人地同佢一樣咁貪錢見到錢對眼發光呀? c6 見99 以前好仆心仆命照顧d 家姐坐月又幫手湊b, 但完全冇打算幫我地,就心淡唔俾99 上黎搞住我,搬左屋都唔俾新地址佢.

男爵府

sunshine135 發表於 16-12-21 15:34
可能我99 唔會喇,我坐月時佢買左三十幾蚊既cheese cake 上黎俾我,擺明暗示你生仔你既事,咪搞著我.. 如果 ...
同你一樣經歷!! 握個手先~我99第一次買左中華冷盤上黎, 第二次cheese cake, 第三次一盤壽司.................. 每一次都係我冇得食, 但垃圾就留俾我執~

大宅

美菲絲 發表於 16-12-23 00:10
咁更係話啦~~~但十個有九個連話都唔會話呢~~~~

仲承機讚自己當年點一個人做七個人野(係咪做到就佢自己講 ...

無錯,話我做唔掂,搞到佢仔同個孫無啖好食。。。

子爵府

fionacar 發表於 16-12-21 17:54
話過黎幫手做家務咪又只係過黎睇孫。。。

咁更係話啦~~~但十個有九個連話都唔會話呢~~~~

仲承機讚自己當年點一個人做七個人野(係咪做到就佢自己講啦~~)~~然後插到個新抱反艇~~~

子爵府

inness 發表於 16-12-22 09:25
贊成呀,同三姑六婆講是非丫嗱,你越講越冇得見個孫!精嘅就唔好出咁多聲,咁我就有時帶俾你見吓。有能力 ...
咁點解d老公好似完全無所謂或意見咁⋯佢地有無覺得見爺嫲太少?如果係呢d事上作為父親嘅都好似隱形人咁真係好老婆奴喎

大宅

clippy 發表於 16-12-21 23:01
咁發一次爛渣,以後呢啲應酬都慳返

係唔得閒架啦,咁鍾意bb自己生返個囉

贊成呀,同三姑六婆講是非丫嗱,你越講越冇得見個孫!精嘅就唔好出咁多聲,咁我就有時帶俾你見吓。有能力的話(唔靠6299湊,唔駛住埋一齊嘅)我鼓勵大家做個惡新抱,bb同自己well being 最重要,bb有晒schedule,唔會為任何人改變囉。

大宅

Fion710 發表於 16-12-21 23:14
睇孫又有咩問題呢?

有十萬個唔中意既理由

水晶宮

fionacar 發表於 16-12-21 17:54
話過黎幫手做家務咪又只係過黎睇孫。。。

睇孫又有咩問題呢?

大宅

回覆樓主:

咁發一次爛渣,以後呢啲應酬都慳返

係唔得閒架啦,咁鍾意bb自己生返個囉

首頁

尾頁

跳至