自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我請佢係我公司做初級會計文員,做左一年半,成日星期五或星期一請病假,公司最忙嘅時候唔肯開OT,成個星期開左兩個半鐘OT就已經哎生哎死話太多嘢做,一年前叫佢睇五份唔洗兩小時就睇得晒嘅合約到依家仲未睇,今日走黎同我講佢同左我老細講話自己太多野做又underpay,如果唔加人工佢就辭職,覺得自己好叻可以係第二間公司搵份好啲嘅工。

我真係好行夾唔送,只不過覺得過去一年成擔心機栽培左個懶人浪費精力時間同金錢。

珍珠宮

回覆樓主:

宜家d人責任心欠奉,可以嘅的話不會郁,但糧就要出

大宅

你當我思想古老吧,我自己都有開OT,週末有需要都會返公司做野。

我係當間公司係自己有份嘅咁做,做得好,上司會睇到,自然會係薪金反映到。上司睇唔到又唔肯加,咪搵過另一份囉!

但係佢做得唔好,憑咩要我加?唔鍾意咪搵過另一份囉,我又唔介意,只係覺得後生仔無家庭擔子又住阿媽食阿媽唔肯拼博很可惜。

用戶要求終止服務

畀面勳章

BabyGorgeous 發表於 17-2-22 12:06
請人時一早講左會有,佢應承左有需要時可以做OT先請佢,無咩過唔過份。

我未見過一份會計工成年都唔洗開 ...

可惜唔係外國,如果唔係我想試下樓主份工

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我都見過有後生仔自以為是, 完完全全係井底之蛙.......而佢呢個性格唔多唔少係自少由佢阿媽教出嚟.......我以此為鑑, 警惕自己唔好學嗰位阿媽咁教自己個囡, 千祈唔好教咗個廢青出嚟.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

佢唔做大把人做

大宅

mamasprits 發表於 17-2-22 12:03
總之被迫OT就過份

請人時一早講左會有,佢應承左有需要時可以做OT先請佢,無咩過唔過份。

我未見過一份會計工成年都唔洗開一兩小時OT。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

BabyGorgeous 發表於 17-2-22 11:57
加拿大,西人公司,公司平時唔需要OT,但每年呢個時候要做年結,同時間公司突然接左新生意,成個星期先要 ...
幫唔到手嘅人,早走早著.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

伯爵府

回覆樓主:

總之被迫OT就過份

翡翠宮

BabyGorgeous 發表於 17-2-22 11:01
我請佢係我公司做初級會計文員,做左一年半,成日星期五或星期一請病假,公司最忙嘅時候唔肯開OT,成個星期 ...樓主,OT文化.改吓吧!!!!

男爵府

回覆 BabyGorgeous 的帖子

我知道鬼頭既文化同香港好唔同.佢地好識FIGHT FOR自己既權益
佢FIGHT加人工,你地唔肯佢自然會走啦.唔洗咁勞氣

大宅

Sobored 發表於 17-2-22 11:56
做咩要逼人Ot, 除了工作,仲有屋企架嘛

二月份只有一個星期返40小時,請問咁樣係咪叫OT得過份?

大宅

回覆樓主:

我覺得後生仔出黎做嘢應該係學多啲嘢,唔怕蝕底攞經驗,到咁上下年資先適宜講待遇。

大宅

MISS_MEOW 發表於 17-2-22 11:36
樓主係咩國家?西方? 公司係華資?

加拿大,西人公司,公司平時唔需要OT,但每年呢個時候要做年結,同時間公司突然接左新生意,成個星期先要開兩三小時OT,我完全唔覺得有咩問題。再加上我地每日唔計食飯只做七個半鐘,聖誕至新年期間唔洗返工,我上個月先同獵頭傾過計,知道佢嘅人工係市場仍屬中上,我唔覺得有待薄佢。

老實講,本來鋪晒路想幫佢升職加人工,但佢一年來表現強差人意,有部門主管叫佢做嘅嘢叫左成九個月都未做,我舊年年頭叫佢睇五份合約,係想train佢,去到九月問佢,佢連合約都未掂過,仲問我save左係邊,咁嘅學習態度點放心比高程度啲嘅野佢做?仲要走黎同我講,佢岩岩識左五夠三個月嘅女朋友想返鄉下探親(菲律賓)佢要陪女朋友去,所以想係會計peak season時請一個月假,就算無價no pay leave都要請,我同老細當然唔比佢呢個時候放假。

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

做咩要逼人Ot, 除了工作,仲有屋企架嘛

象牙宮

BabyGorgeous 發表於 17-2-22 11:01
我請佢係我公司做初級會計文員,做左一年半,成日星期五或星期一請病假,公司最忙嘅時候唔肯開OT,成個星期 ...

現实:
初級會計文員.... 勁多野做的。
人工相對也不高。依家啲後生仔.... 不需要養家, 沒經濟負擔。 (父母雙職) 食, 住父母。引起懶, 冇動力, 積極搵銀少, 低,
不能吃苦 。

高學歷普及化
結果 : 高學歷搵食不及 出賣勞動力, 技能, 技術高.... 。
高學歷 打政府工 或當警察, 消防, 醫療, 护理..... 較有錢途吧。

有會計系統.... 成本相對低。
自然入賬法, 取代人手了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

係香港, 我唔明點解要人OT先叫做勤力
我每次見工時, 都會問貴公司多唔多OT, 好在我做每間公司都唔會OT

禁止訪問

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我個人覺得 OT 與否係個人選擇
而辭唔職辭職或者搵唔搵過份工亦都係個人選擇
覺得需要呢份工咪乖乖地OT
覺得只係需要一份工而又有信心搵過份既咪辭職囉

冇必要同老細講太多野 OR underpay 架

子爵府

BabyGorgeous 發表於 17-2-22 11:21
啲嘢唔係多到要需要請一個人做。我睇過佢嘅工作,好多係同佢時間管理有問題有關。
...

咁姐係請錯人啦?
佢工作能力唔係你地expected
佢又覺得自己underpaid
佢搵過分都好丫

首頁

尾頁

跳至