自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時因病過身,當時我好細個,印象中爸爸好愛媽媽,最後日子日夜相隨。媽媽過身後,爸爸無乜點理我(原因唔想多講),我可以講係自生自滅地長大,所以同爸爸關係麻麻地,無乜溝通。
爸爸呢1年身體好差,早排過左身,雖然話關係疏離,但始終自己爸爸,我都好難過,好不捨。
今日,同佢一個可以叫知己嘅長輩食飯,期間題起我爸爸,佢竟然話左個好震撼嘅事我知,原來我爸爸喺同我媽結婚之前,同另一女人生左個仔,雖然無結婚,但一齊生活,最後因為某D原因分開,女人帶仔走,斷絕聯絡。
4年後,爸爸就返大陸娶我媽媽,但完全無講佢有個仔。媽媽來港後不久到上天家,佢無過個一日好日子,三十八歲就病死,我媽絕對係一個悲劇人物。
雖然我無法確定長輩講嘅嘢真偽,佢應該唔知我父母幾時結婚,但佢講生仔之後分開再返大陸娶妻時間好吻合,而且佢講大話,對佢一D好處都無,所以我選擇相信。
我個心真係好唔舒服,講白D,係有D嬲我爸爸,點解要去呃我媽媽,可能佢對媽媽坦白,媽媽依舊嫁佢,但至少知道真相。
雖然呢個女人&仔從未喺我父母婚姻出現過,但我覺得一個女人到死為止都被瞞騙,實在好可憐。
又或者,我媽媽如果當年知道真相,佢唔會嫁來香港,就唔會甘淒涼,甘短命。。。
甚至我開始質疑爸爸對媽媽當時嘅負出係因為愛還是內疚。
我唔知呀,我自己好亂,我仍未消化到呢個消息,我唔想同任何人講,因為就算爸爸有幾錯,佢已經走左,唔想佢被千夫所指,但其實我個心又有D嬲佢,我好難過,完全訓唔到,好想搵人傾下,我個人好亂,希望大家睇得明我寫咩。

水晶宮

回覆樓主:

其實樓主你真係當吾信同吾知lee 件事好D,講俾你聽個長輩,會吾會想你分番爸爸D遺產俾佢親生仔。(如果有的話)

公爵府

回覆樓主:

無人會話妳父母,上一代的事不論好與醜都已過去,可能妳媽媽的離開,妳一直未能釋懷,今日的消息勾起妳的思緒,希望妳尋求專業治療平伏心中負面情緒
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

回覆樓主:

阿媽知都唔奇, 都唔會同樓主講, 當年還細

公爵府

親子王國15週年勳章

naigai 發表於 17-6-11 00:33
**我純屬想無負擔地搵人傾下,希望各位可以口下留情!!因為我爸媽都已經上天家了**

我媽媽喺我小學時 ...

其實有咩好嬲,係同你媽結婚之前,又冇出現過,可能你媽都知呢。

伯爵府

你媽咪唔知咪仲好,反正呢對母子又從來無岀現過,你咪當長輩亂up囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得樓主是自尋煩惱,這件事完完全全同樓主無咩關係,但就放左好多主觀感覺代入角色中,你不是爸爸媽媽永遠不會知道當時佢地點想,你一廂情願認為媽媽唔知情,已先入為主了,就算媽媽同姨媽關係好好,都未必將所有事情告知,又或許你媽媽承諾過爸爸唔講比別人知?當中有太多可能性了,既然你肯定的是你媽媽是開心咁升天,你還要計較什麼?放下吧!嬲人是懲罰自己的行為,不要做這種事,放下過去展開自己的生活。

男爵府

回覆樓主

既然兩老都去了極樂,所有野都已成過去,你都要放下,自在。祝福你

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

不要跟過世的人計較

侯爵府

畀面勳章

放下,隨緣、執著,何苦,改不了人,改自己心態,好過點!希望你能看開!

珍珠宮

回覆樓主:

嬲一個已死既人好無謂!而且仲要唔係有第三者。就算無嫁你老豆又真係代表在內地唔會捱窮?每人命水既野係整定,或者你媽捱窮都覺幸福呢,有些人係愛情飲口飽。初睇仲以為你老豆暪住媽媽有二奶仲有個仔,原來只係未婚前已有,娶你媽媽時已無來往
講呢啲,我諗我老豆衰過你老豆n倍啦,咁我都唔會好似你咁執著囉。應該話你老豆都唔可稱得上係衰!放開啲啦

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

講真。唔覺你爸爸有幾錯。佢同個ex分開咗4年先娶你媽。冇所謂什麼瞞騙。老實講你媽唔嫁落嚟難道又真得會長命百歲嗎?做得家人都係緣份。既然兩老都去咗。樓童你都係放下執著。去懷念你兩老啦~

珍珠宮

nsychristy 發表於 17-6-11 02:01
啊同事好似多左一舊魚喎
咁始終係死者遺物, 無理由私下掉左佢麻

單聲啊嫂等佢決定點處理都正常

子爵府

naigai 發表於 17-6-11 00:33

我媽媽喺我小學時 ...

一切已成過去. 活在當下, 無謂自尋煩惱。加油

男爵府

樓主,呢個世界沒有如果,不要自己轉牛角尖去諗太多如果當日你媽媽知道你爸爸有個仔既話佢既命運會點唔同。因為呢個是一個你呢一世都唔會搵到答案的問題,你諗太多反而會令自己越轉越入。 又或者咁講,你點可以肯定你媽媽唔嫁俾你爸爸但嫁第二個係一定會幸福?你唔會知嫁。畢竟你父母都已過世,希望你盡量不要俾你自己呢個情緒去影響太耐。加油呀!祝福你!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

naigai 發表於 17-6-11 01:17
對,我諗我真係需要D時間去沉澱一下,我的確未接受到
可能大家覺得爸爸無對媽媽不忠,但我著眼點係,如果 ...
你話⋯⋯你爸爸跟那女人分開後4年,

先返大陸娶你媽媽,應該唔算對你媽媽不忠,因為你媽媽才是(後來者),

你話如果你婆婆知道,你媽媽就一定唔會嫁比你爸爸,
既然你父母沒有結婚,現在一定沒有你⋯⋯

男爵府

回覆樓主:

過去就過去, 放下, 當自在 !

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只能說:俱往矣!諗番轉頭有用咩?感情事只有當時人最清楚,全部你情我願,如果乜如果物?緣分要註定你父母一齊,有冇人瞞騙或已知你老豆有ex都會喺一齊,你阿媽就算之前一刻冇同你老豆結婚,緣分到始終會遇上。

甘多如果,你又點肯定你阿媽冇同你老豆結婚之後會幸福過e+?結局可能仲悲慘哩!邊個知?係你一廂情願向好方面估。

你不如好好計劃自己條路點行,活得好過得開心,就作為延續你媽咪既生命,你開心在天家既父母都感恩惠。

傻妹,5好浪費時間啦~

男爵府

唔覺係大話
只係冇講出黎姐
可能你媽知呢
我C6 離過婚 同前妻有個仔

件依事我都冇同我3個仔女講過
同埋都唔會講

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SmileFoReVeR 發表於 17-6-11 01:27
生命冇take two架,邊有咁多如果,向前看吧,不要自尋煩惱

係囉,亦尊重樓主媽媽嘅選擇

首頁
12345...11

尾頁

跳至