自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢排bk最多嘅post莫過於係小一派位、扣門呢啲話題,好多帖都話派到寶校好慘,但係我想請問,寶校嘅定義其實係點樣黎架?係按小學排名而定?還是家長間耳鼻相傳而致不受觀迎?

由於我小朋友而家讀緊幼稚園,所以想了解定多啲,唔該曬各位

男爵府

回覆 molasses 的帖子

男爵府

molasses 發表於 17-6-19 14:29

佢哋當中,印度籍嘅可能因為基因問題,數學都好叻㗎。

公爵府

akppand 發表於 17-6-19 14:18
你說得對!地利亞學校是全英教學,修中文同學是上中文課,印巴同學是上法文課。他們的英文是比較好,但是數 ...

佢哋當中,印度籍嘅可能因為基因問題,數學都好叻㗎。
另外,印巴都可選中文,而家趨勢都係,因為新一代明白喺香港住得唔識中文實在唔方便,所以啲家長寧願請人補中文都要學。

珍珠宮

回覆樓主:

而家有邊間唔多新移民,港九新界總有不少,連出名培正都有雙非

子爵府

我大仔上年被派去寶校..
讀落又覺得冇咩問題..叻個批眼見真係會谷既.. 但最重要係渣個D, 學校都唔會放棄.

因為亞仔讀書唔係SMART 個D. 但老師都好錫佢.
主任試過有2次係門口傾計. 2次都讚亞仔好努力. 慢慢進步中..! 老師, 主任, 校長都好有心.!

我細仔諗都冇諗都照跟返哥哥讀.!!

所以唔好比個寶校既框框.. 框實一間學校!!

男爵府

molasses 發表於 17-6-19 01:46
唔入本地一線係因為佢哋普遍中文弱啲,但英文係勁過港童,佢哋大多數會選地利亞學校。南亞仔女唔一定曳唔 ...

你說得對!

地利亞學校是全英教學,修中文同學是上中文課,印巴同學是上法文課。

他們的英文是比較好,但是數學冇華人咁叻,有好多印巴同學讀書好叻成績好好。

至於曳唔曳都系性格嚟,華人都有曳學生。

男爵府

cherry17 發表於 17-6-19 08:44
寶校其實都是家長做成

正常港媽派到入寶校 千方百計想走 到開學 起碼走1/4 有些更甚
除左直資同私校有權揀人,所有津貼學校都係睇彩數去收人,以上的情況所有津貼小學都會面對,就算係名校都一樣,一間名校,如果學生係未逹標,而學校又迫唔到學生走,學校都唔可以收其他人,所以點解咁多傳統名校變直資就係咁解,學校要揀有質素的學生.

係咪讀到書,好多時都要睇小朋友係咪讀書材料,肯去讀書.如果唔肯讀,比哈羅你都冇用.

男爵府

回覆 gracelam 的帖子

咁即係人云亦云o者
我以為有咩數據

個個家長都覺得自己間學校好架啦

大宅

寶校其實都是家長做成

正常港媽派到入寶校 千方百計想走 到開學 起碼走1/4 有些更甚

叩門走唔到的港媽 不甘心 小一努力 考上級三 再走 每級如是 說算到四五年級 一有機會都走

再諗吓 最後留低 真係讀足六年的小朋友是怎樣?

1)真心喜歡學校的教育 一般成績都唔錯 老師喜愛 會幫學校去比賽 最後可能都會派到B1 大約10%

2)小朋友都係有能力去讀 只是父母無咩所謂 不走 留返係度 主要都是新香港人的小孩 因為父母在學業上未必太幫到 只靠小孩會有點吃力 大約20%

3)學習有障礙 所以一開始就選擇有愛心的學校 大約 20%

4)最後的50% 就是一般的正常小朋友 學校點教 佢就點學 老師一堂 可能都要用半堂去處理問題同學 學習 或者好聽D 要用更大的愛心去包容 最後呢50% 會否上到 B1 真靠不了學校 只靠父母同補習班

總結 大部分都屬於第4類 會不會被學校拖低學習進度? 自己諗諗

寶校不一定差? 我不太同意

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

lovelycats1437 發表於 17-6-18 01:12
我女就讀寶校~ 未入讀前所有什麼人一知我女入左呢間麵說不好~ 但我問有什麼不好??? 又無實質答案...

是, ...

講得好。

雖然兒子下年才派位,寶校亦一定唔會排第一位,但派了寶校亦無需好似世界末日咁,寶校對中上的小朋友更能培養自信。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 17-6-18 19:50
呢個term的確係ek走出黎
老一輩有所謂「寶馬山三寶」,就係果時寶馬山最多飛仔、打交果三間(唔開名啦,不 ...

公爵府

annlee 發表於 17-6-18 09:42
非常認同,我現時阿仔讀緊一線中學都唔見有南亞裔人士,所以唔認同佢地英文好
...

唔入本地一線係因為佢哋普遍中文弱啲,但英文係勁過港童,佢哋大多數會選地利亞學校。南亞仔女唔一定曳唔一定低一線,你深入接觸過就知我以上講嘅都係真。

公爵府

singwin 發表於 17-6-18 08:46
而且南亞小孩英文比港孩好、新移民又比港孩普通話好,之後他們都入了一線中學,港孩反而多入二、三線中學 ...

分析得好

公爵府

2024勳章

ChloeMa 發表於 17-6-18 18:40
個校長好似另有高就

唔係, 好似係退休

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 17-6-18 19:59
無錯,我同意,選讀該校學生可能會唔好受。但就算避免唔叫寶校,都改變唔到學校唔受家長歡迎呢個事實。

...

認同,現在好多特殊小朋友都會搵有heart既學校去讀,一來功課唔會迫得太緊張,而且關愛方面真係比一般谷既老校,做得比較好。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

coffeejoeybb 發表於 17-6-18 13:41

所謂名校,唔會有人考第尾?站在高地歌頌學校既人,永 ...

無錯,我同意,選讀該校學生可能會唔好受。但就算避免唔叫寶校,都改變唔到學校唔受家長歡迎呢個事實。

咁老土講句,學校跑唔出成績唔等於無heart。有部分學校唔係學術出色,但會用心辦學關愛學生,我都好欣賞的。

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bowling2004 發表於 17-6-18 10:09
寶唔係形容好既嘢㗎咩?點解而家寶會變咗唔好?
講真我真係未聽過,係上嚟bk見到先知原來而家寶先係唔好:su ...

呢個term的確係ek走出黎
老一輩有所謂「寶馬山三寶」,就係果時寶馬山最多飛仔、打交果三間(唔開名啦,不過三寶傳統上係咁叫,第二區有無我又唔知喇
講講下就有人話xx三寶、五寶,寶校一詞就係咁走出黎

翡翠宮

畀面勳章

bowling2004 發表於 17-6-18 10:11
絕對係! 我仔都讀緊一線中學,一個南亞人都冇。大陸人都唔多覺有。
我女中學有唔少南亞裔同學,係B1中學
日日是好日

首頁

尾頁

跳至