醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我們時常閒話家常,好像自己開一個單位好d .

今天我爸又發脾氣啦。可能我的感冒傳了給他。今天午餐時,把口水肩也撕爛了。跟手,把自己的飯拿tissue 包好當垃圾。(爸正常時,慣了清碗的; 原來,傻了的時候也不忘這個好習慣)

他清醒時,我問他為何撕爛了東西?

他說:傻了,不知為什麼。

姐姐說為他沖涼時,他說: 有落,要落車啦。

不過,給他吃的東西,全部吃掉。他一路發脾氣,給他摺的毛巾也摺好。

JD930    發表於 18-9-26 14:05

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小冬 發表於 21-4-5 22:36
路過,多口問問,現在長者中心開放返嗎?

有d有開,短時間開
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

MM2005 發表於 21-4-13 22:05
見報紙雜誌有呢個廣告,
比2粒提子乾更輕

幾好喎,唔該晒

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Almaz 發表於 21-4-4 08:58
佢年青時耳朵已經開始有問題,慢慢就變成依家咁。助聽器係好多年前政府做,做完返來話唔舒服,一直無戴過 ...

見報紙雜誌有呢個廣告,
比2粒提子乾更輕

大宅

要加油,照顧腦退化老人家要有阿q精神,當佢地係baby

男爵府

路過,多口問問,現在長者中心開放返嗎?

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-5 14:36
佢住緊居屋,其實佢唔係獨居,我兄嫂同佢住的,不過佢哋一向關係好差,亞哥唔多理爸爸,所以責任都落在我 ...

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-5 14:37
見到我哋回來,佢有少少開心。見到我個仔仲會笑出聲添。

都話掛念你地同孫兒啦,多的去氹他開心吧!

子爵府

回覆樓主:

見到我哋回來,佢有少少開心。見到我個仔仲會笑出聲添。

子爵府

MM2005 發表於 21-4-5 10:17
無?我見的都有喎,大的公園還有健身架。
爸住公屋嗎?公屋都會有呢的公園,同埋公屋村內一定有長者中心。 ...

佢住緊居屋,其實佢唔係獨居,我兄嫂同佢住的,不過佢哋一向關係好差,亞哥唔多理爸爸,所以責任都落在我同家姐身上。

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-5 09:59
其實佢落公園唔會行好耐,坐多過行。佢個公園都無你講嗰啲設施。

我昨晚買外賣上去陪爸晚餐,又覺得佢差 ...

無?我見的都有喎,大的公園還有健身架。
爸住公屋嗎?公屋都會有呢的公園,同埋公屋村內一定有長者中心。
普通公園都有呢的設施。
聽你講到爸爸眼神,真的心痛
佢見你回來沒反應開心d?
耳朵不靈,聽不到外面世界心情都下滑,又獨居悶壞了。
快揾長者中心希望幫到他打開心情。

子爵府

MM2005 發表於 21-4-5 09:25
一次行得太耐時間,真會腳累,要行下坐下啊!
公園有拉繩,手轉圈,還有腳踏單車但不夠高或坐得不穩唔好硬 ...

其實佢落公園唔會行好耐,坐多過行。佢個公園都無你講嗰啲設施。

我昨晚買外賣上去陪爸晚餐,又覺得佢差咗,眼神好空洞咁,同佢講嘢唔知佢聽唔明定點,感覺佢只活喺佢自己個世界咁

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-4 17:18
我都要搵吓佢附近邊度最近有老人中心。佢之前日日同工人落去行公園運動對腳,呢兩日唔肯行,話攰。
...

一次行得太耐時間,真會腳累,要行下坐下啊!
公園有拉繩,手轉圈,還有腳踏單車但不夠高或坐得不穩唔好硬上。
長者中心比老人家消磨時間係好正,有報紙雜誌,有棋,有電視,量血壓,有遊戲,運動,唱歌,腦退化訓練班,
有機械運動好正的但要通過中心評估才玩得,另有坐在椅上地下腳踏單車任何人都玩得不用評估。

子爵府

MM2005 發表於 21-4-4 14:38
原來如此。
電話可用耳筒。
長者中心有姑娘及社工,需要什麼可問佢地幫下手。

我都要搵吓佢附近邊度最近有老人中心。佢之前日日同工人落去行公園運動對腳,呢兩日唔肯行,話攰。

子爵府

MM2005 發表於 21-4-4 14:39
現不要講,怕佢亂諗影響情緒。

我唔會現在講,諗住過幾年佢自理唔得,無得佢唔願意入院舍,佢現在行得走得一定唔想入。

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-4 08:59
做咗家訪了,不是去老人中心做。爸肯唔肯院舍佢唔知的,我哋只係排定,你知啦,排都起碼3年以上,現在講比 ...

現不要講,怕佢亂諗影響情緒。

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-4 09:05
我哋同爸爸講嘢,要喺佢耳邊大聲講佢先聽到,所以講電話佢唔係幾聽到,要工人傳話。
...

原來如此。
電話可用耳筒。
長者中心有姑娘及社工,需要什麼可問佢地幫下手。

翡翠宮

Almaz 發表於 21-4-4 08:59
做咗家訪了,不是去老人中心做。爸肯唔肯院舍佢唔知的,我哋只係排定,你知啦,排都起碼3年以上,現在講比 ...

如唔肯 到時評估合格可先凍結戶口,需要時才解凍條隊。

子爵府

回覆樓主:

我哋同爸爸講嘢,要喺佢耳邊大聲講佢先聽到,所以講電話佢唔係幾聽到,要工人傳話。

子爵府

MM2005 發表於 21-4-4 00:32
等社署批即是排政府老人院啦,
評估應要家訪做,為何你去老人中心做?
爸爸肯去院舍?

做咗家訪了,不是去老人中心做。爸肯唔肯院舍佢唔知的,我哋只係排定,你知啦,排都起碼3年以上,現在講比佢知太早。

首頁

尾頁

跳至