自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

HiPP勳章(2) 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話説我剛剛晌海怡站要用機買都會票,我得一張$500, 甘職員話唔收$500元,叫我去7仔唱咗先,甘我拿住張$500入去,對話係甘:
我:唔該
90後:冇!
心諗:我未問野喎?!
我:請問有冇$100可以唱比我買飛?
心諗:答人一個字,仲要唔望我嘅?!
我:甘你有冇其他散紙唱到比我?

仍然一個字答案??!!

我:甘你成個til 冇$ ga?

4個冇字。。。。

甘結果我同職員講我唱唔到,麻煩佢開閘比我入去cash point 㩒$,再出返來買。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Pman1022 發表於 17-9-30 13:39
7仔係做零售, 並唔係唱錢架, 這是常識吧???? 仲要開post話人..............
個個嚟唱錢, 咁7仔揾邊個唱比佢 ...

佢都要留返d散紙做買嘢找續,下個客買嘢冇錢找仲麻煩

男爵府

7仔係做零售, 並唔係唱錢架, 這是常識吧???? 仲要開post話人..............
個個嚟唱錢, 咁7仔揾邊個唱比佢?

珍珠宮

開心吸收勳章

佢係怪啲,但如果係我我會買啲野打散

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實賣都會票部機會收八達通,不是增值500就可以了嗎?哪一個職員那麼聰明叫乘客將500元打散成100元?還是樓主從英國返嚟沒有八達通?

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

90後雖然答得冇禮貌,但睇得出佢好醒,你一埋去就知你想掂。比我會用$500買嘢唱散佢。另想問,海怡有冇服務台?不可以在柜台買的嗎?

侯爵府

回覆樓主:

可能佢遇太多,下次買小小嘢

子爵府

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我記得好似要有人買野先開到部機(除非必要)
因個個都係咁佢真係會覺得煩

以前我做藥房,每日都要去銀行幫老細唱紙幣
如果個個都係咁,到時d客買野冇散紙找比人架

子爵府

回覆樓主

一係就買D嘢唱啦,個個咁唱仲得掂?

其實人哋第一聲話冇,好明顯唔想唱俾你,你仲繼續問,自找檻介…。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

spikenard 發表於 17-9-30 10:47
慘慘,文化問題

香港係要買少少野當唱散的,一來唱錢冇幫襯,2來如果嗰日生意麻麻又被唱散紙,唔多好意頭 ...

有d嘢,企響人地立場諗會好好多
7仔點解要浪費幾分鐘去幫地鐵嘅顧客唱散紙先

寶石宮

prettyoni 發表於 17-9-28 22:54
多謝大家嘅意見,令我增值不少,我而家終於知道晌香港唔買野只唱散紙,仲要比人冇禮物對待係我既錯,呢D叫 ...

人地英國唱比人係人情,你有冇出post讚人呀,而家香港冇就出post鬧人

水晶宮

prettyoni 發表於 17-9-28 22:54
多謝大家嘅意見,令我增值不少,我而家終於知道晌香港唔買野只唱散紙,仲要比人冇禮物對待係我既錯,呢D叫 ...

慘慘,文化問題

香港係要買少少野當唱散的,一來唱錢冇幫襯,2來如果嗰日生意麻麻又被唱散紙,唔多好意頭的,就如去鋪頭換衫,要3點過後,不然sales會黑面一樣

寶石宮

plumtree 發表於 17-9-29 11:19
同意呀~應該係大家講嘅咁樣不停發生過n次。不過而家d後生態度都係咁,機械人咁,冇所謂禮貌,服務態度。冇 ...

我就不嬲對7仔冇額外嘅服務要求,做足十個鐘,金晴火眼,又要睇有冇人偷嘢,唔通仲要酒店服務咁serve 客咩,加上樓主唔係客添

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

因為佢只想打發你走,同埋你不買點東西係不能開柜的,我同過不同90後ba拍檔,有自己style,已習慣。

大宅

香港核心價值就係...道理永遠喺自己度

樓主自己態度亦唔見得好好,買少少野唱錢嘅 common sense 都唔識之餘,仲要寸人地係咪成部機都冇錢

伯爵府

回覆樓主

唔幫襯想人唱錢比你,唔唱比你好正常

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

min pay?
住海怡好把閉咩?!
狗眼看人低

子爵府

死火咯,幾十歲人仲靠學校教?學校冇教就唔識?

其實大部份待人接物的禮節等等,學校都冇教架,英國D學校都冇教你結婚後要封利是,又冇教你中秋要送月餅俾長輩啦,要等學校教?

伯爵府

春季勳章

mameme 發表於 17-9-29 17:35
樓主話佢讀書時無教詳見67

睇咗,哈哈!
咁樓主應該返英國,唔好嚟香港喇!
唔知樓主讀書有無人教禮貌呢一課,英國人好紳士淑女,唔會咁開post唱人家喎!

首頁
12345...8

尾頁

跳至