自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我從來無唔見咭,但 19/9 /2017 PayPal 有個交易$12687,我即時打電話去銀行,跟住又再出現新交易$2189,我好驚,我同銀行表示呢d交易不是我的,我不會負責付款的,然後銀行話,會交去查單部處理,如果不是你本人消費,不需要擔心
但今天收到銀行信,内容寫住:本行已要求商戶代理銀行提供以上交易的詳細資料,惟本行現皆段無法保證追討成功,倘若追討失敗,相關賬項將會重新誌入閣下戶口。
我再致電銀行問,佢地話查單部需要30至60天的,要我耐心等候。
我現在是否要報警呢?報驚有無幫助?我真是很擔心!

水晶宮

回覆樓主

同發卡銀行講,唔會找呢條數,叫佢哋reverse番條數出嚟先,佢哋要查由佢查。

唔係你簽唔使負責,我都試過兩次,冇事嘅
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 10:15
我從來無唔見咭,但 19/9 /2017 PayPal 有個交易$12687,我即時打電話去銀行,跟住又再出現新交易$2189,我 ...

我用左渣打咭10年上,online shopping 過百次,從來都唔覺security 有問題,一路都好安心

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

hinhin_ma 發表於 17-10-7 01:14
你LOGIN 入去, 佢是有個功能去CANCEL 戶口....搵下... 我今年年頭都取消左.... PAYPAL 好恐怖, 日日幾單E ...

thx

大宅

回覆樓主

我都試過經paypal被過數,最後係無事,聯絡paypal就得

男爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 10:58
我用電腦上網買野!但只係用過不超過十次!淨係去過三至四間網上公司,但今次呢間被人盜用zalora HK ,我未 ...

你上網買野果啲係唔係大公司?

公爵府

要報

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

wingyee_ma 發表於 17-10-6 00:03
我都想CANCEL PAYPAL ACCOUNT , 點先可以CANCEL

你LOGIN 入去, 佢是有個功能去CANCEL 戶口....搵下... 我今年年頭都取消左.... PAYPAL 好恐怖, 日日幾單E MAIL 來話我買左野, 一是又話要我按LINK入去CHK 野等等.... 咩都有, 頂佢唔順, 取消左佢唔用...
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

chanhiushan 發表於 17-10-2 10:15
我從來無唔見咭,但 19/9 /2017 PayPal 有個交易$12687,我即時打電話去銀行,跟住又再出現新交易$2189,我 ...

打去paypal 同佢講,我之前都係咁呀,收到第一張單我就打去銀行,係未cut到卡之前一路同銀行傾緊,到cut卡前4張單,不過銀行好好佢話會幫我處理,咀我第二日再打去paypal同佢講番我個情況,佢話只有第一張單過左數,咁當時佢都好快處理左,幾日就幫我搞掂,最後總回信比我話吾駛我比,佢地處理左,我4張單萬幾蚊呀,嚇死我呀,都係早二個月既事渣,而銀行果邊就免我費用,同我寄張新卡比我,我真係好好彩。

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-5 23:18
真係真心多謝你! 如果不是你,我仲要等銀行處理30至60天的漫長時間!
worry for days and bank reli not helpful lor

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

wingyee_ma 發表於 17-10-6 00:03
我都想CANCEL PAYPAL ACCOUNT , 點先可以CANCEL

我唔記得呀
太耐之前!
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

chanhiushan 發表於 17-10-5 23:18
真係真心多謝你! 如果不是你,我仲要等銀行處理30至60天的漫長時間!

唔駛客氣 呢件事證明銀行好廢,要客戶擔驚受怕,根本冇做野,冇跟進。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

babyislove 發表於 17-10-3 06:54
Paypal 成日出事
我cancel 咗個account 好耐
如果你真係要keep Paypal accout

男爵府

luckymiss 發表於 17-10-5 23:12
咁就安樂晒

wcpcelia    發表於 17-10-6 13:56

大宅

chanhiushan 發表於 17-10-5 23:05
多謝你幫我揾PayPal 電話,PayPal 今天致電給我,唔駛付款,會退返錢去我戶口,佢叫我通知銀行。
...

咁就安樂晒

男爵府

luckymiss 發表於 17-10-2 11:38
search 網上PayPal 電話,試下得唔得

多謝你幫我揾PayPal 電話,PayPal 今天致電給我,唔駛付款,會退返錢去我戶口,佢叫我通知銀行。

珍珠宮

MONKICHI88 發表於 17-10-3 16:55
我曾經報啊, 警察話等銀行結果先可以開FILE ,, 但銀行唔駛你比, 你都冇損失,,,即係你覺得有用嗎?.. ...

同你一樣。而家警方唔會開file的。

大宅

chanhiushan 發表於 17-10-2 11:36
Hsbc
我上兩星期都收到SMS話我張
HSBC credit card 有美金二仟幾交易
我立刻打電話叫佢不要過數,因為那是盜用。職員話已過數,還三番四次問是不是我家人用的,吹脹兼嬲爆。
職員話可以停用張咭,我堅持cut咭,
跟著那日去報警。

HSBC security 極低!!!!!

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

我唔會報警,唔係你用就係卡行自己責任,點都唔會找數!

我老細都比人盜過卡,同銀行講好快 waived, HSBC, 佢仲唔肯換卡,又比人盗多次我再要求先肯換卡!

所以呢,皇帝唔急太監急

大宅

回覆樓主:

屋企人試過shitty bank比人盜用,係果張有八達通功能果張,只係曾經去連鎖電器店碌過1次卡食迎新,同埋拎過去mtr開通功能,就係呢2次拎過出街甘大把

完全唔明點樣比人盜用,起外國不知明網店碌左4千幾蚊,無報警,但銀行話查,查完後又陰陰濕濕寄信黎話係自己碌既,幾日內唔反對就要找數,收左幾次呢d信後,cut卡完事

首頁

尾頁

跳至