自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

阿仔兩歲 , 唔肯食固唔鍾意飲奶 , 生長線已經去到最低 。
對佢嚟講 , 餓一餐唔食下一餐食係一啲用都冇 ,甚至出埋ipad都係唔食 。 每日重複係呢個困局 , 我真係好辛苦 。
我唔想佢插返胃喉 , 但持續咁落去 , 我驚佢會餓死 。

呢個世界 , 係真係有唔食野嘅小朋友 。

ps 我小朋友出世後一直插胃喉 , 到近排先甩喉。
外人見佢唔食 , 都係會問 , 係唔係你煮得難食呀 ?係唔係未夠餓呀 ?有冇乜乜乜呀物物物呀 ?
其實係背後 , 我為左小朋友可快啲甩胃喉 , 我乜都嘗試 。 但奈何 , 佢唔食就係唔食 。

tsung    發表於 19-2-12 20:33
edhepp    發表於 19-2-11 23:45
wcpcelia    發表於 18-2-14 14:45
蛋皇哥0127    發表於 18-2-14 13:49
applering    發表於 18-2-14 13:43

公爵府

好媽媽勳章

misti 發表於 18-2-16 01:26
我有時係街見到老人家插胃喉 , 我都好想去同佢傾下計 , 我想知道係咩感覺 , 落奶時條喉係唔係會郁來郁去呢 ...

我十年前都要插成個月胃喉,其實落奶會feel到凍凍地有啲奇怪,慢慢落會舒服啲呀,突然一野撐飽個胃都好辛苦嫁

伯爵府

回覆樓主:

因為慣咗胃喉,冇肚餓感覺先唔食嘢?
有冇試過餓吓佢?

男爵府

我姨生女細個淨係食白飯,食到好大個突然有一日唔淨食飯,咩都食....所以唔好灰心,遲下會好的.

珍珠宮

misti 發表於 19-2-12 01:10
為免推post , 唔逐一回覆啦
多謝大家對晴天的支持和祝福 ,祝大家都身體健康 , 平安幸福

加油
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

媽媽加油, 我女有時都係唔食... 我都明白.. ... 小朋友你要聽媽媽話呀~~食多少少

大宅

一次過睇哂樓主既post, 好開心最尾見到小朋友唔需要用胃喉,食多左野,亦開始返學啦。我相信樓主呢一年用左好多effort ,小朋友亦都做左好多訓練先有今日既成功,好想喺度祝福你一家以後都唔需要再經歷風雨,亦祝小朋友生日快樂,快高長大,身體健康!

大宅

冇睇晒d 回覆,但好明白樓主你心情,因我女又係默都唔肯食,就算食都係樣樣dd, 好似練仙咁,睇相你仔仔重有肉地過我女,當然明白你仔仔因身體有些問題需要你更加悉心照顧,自己睇到都心痛,你要加油,不要氣餒仔仔易加有老師協助下都好好了,加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

男爵府

misti 發表於 19-2-12 01:10
為免推post , 唔逐一回覆啦
多謝大家對晴天的支持和祝福 ,祝大家都身體健康 , 平安幸福

恭喜!小孩肯食野就好喇!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

插過胃喉之後食返野會有困難的 會吾想食同呑,媽媽加油送上無限祝福
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

大宅

回覆樓主:

加油呀媽媽,問題不在你身上,唔好比咁大壓力自己,睇多幾個醫生,睇下有咩意見,作為一個媽媽,明白你已經做左好多,做得好好

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 19-2-12 00:22
多謝你嘅建議。其實呢個post已經一年前了 , 因為有位jm也有餵食問題才輕輕推返上嚟 。
胃喉同口肌弱絕對 ...

我仲好記得呢個post
因為係其中一個我覺得回覆既jm有部分真係好令人發嬲
(個啲話唔好俾ipad先會食得專心個啲
同埋餓佢先會肯食個啲

我個時睇真係想拎條喉插佢地個胃)
可能因為我都有個唔食野既女(不過唔係病)
我好明白當時你既無助
見到你個仔好返好多真係好開心

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

水晶宮

會不會是吞嚥困難,可能剛甩胃管,唔識唔知要吞,慢慢來,比仔仔適應下

珍珠宮

回覆樓主:

雖然是一年前的舖,但見到樓主小朋友大有進步,都為樓主高興。
我仔細個都勁唔食野,又係餓佢都無用,但未有樓主小朋友咁嚴重,不過都捱得好辛苦。
現在我仔10歲了,仍然好多食物唔太食,但肯食嘅都食得足夠,叫終於走過咗,唔洗再咁煩腦。
祝樓主小朋友快快樂樂,健康長大!

水晶宮

回覆樓主:

好開心,你小朋友有改善

加油

公爵府

原來已經係一年前嘅post,知道樓主仔仔情況越黎越好,聽到都戥你開心

加油!

翡翠宮

牛年勳章

面仔有肉左好多,祝小朋友身體健康,快高長大

大宅

一年前有留意呢個post 當時唔敢回 因為樓主仔仔情況特殊,知道樓主一定咩都做過曬至上黎呻,好開心一年後仔仔已經改善左咁多 咁精靈,媽媽你真係好堅強好叻

我自己都有個仔,慶幸佢算係肯食野從來無咩喂食煩惱,我亦有幫手湊同屋個侄女,至知道有小朋友真係可以完全唔駛食野、餓唔得比薯條都係食得兩條,所以樓主你好叻 面對到,希望你同小朋友日日開心!食得訓得!新年快樂!

首頁
12345...22

尾頁

跳至