時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

中共中央建議修憲,包括刪除國家主席、副主席「連續任職不得超過兩屆」的限制,全國人大今午投票通過修憲。其中2958票贊成,2票反對,3票棄權,1票無效。

中國走返回頭路? 咁多代歷史帝位制出現既問題應該引以為戒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

wong2323  政治及時事話題,必須貼於時政擂台,現已代為搬移  發表於 18-3-11 17:08

侯爵府

littlesister 發表於 18-3-13 20:31
個人唔信民主係完美制度,因為少數服從多數既制度會令社會倒退,有能力有智慧既人一定比冇能力冇智慧既人少 ...

現在的台灣就是民主獨裁的典範!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

個人唔信民主係完美制度,因為少數服從多數既制度會令社會倒退,有能力有智慧既人一定比冇能力冇智慧既人少許多,民主同獨閉之間,仲有好多制度模式,呢個世界並唔係非黑即白

男爵府

tester5 發表於 18-3-13 13:58
民主的制度,就是避免你講的獨裁。若口講「小心獨裁」,卻對回歸獨裁制度,沒有半點疑問,我會懷疑你這「小 ...

只可以說, 其實在民主和獨裁這兩個制度以外, 是有很多其他的選擇, 在不同時期適合不同國家和地方的發展.

民主這兩個字帶有光環. 但又有多少人留意到: 在實踐民主制度時, 會產生很多問題, 帶來很多不公平和令人不快的事, 例如無止境地增加政府開支, 增加國家債務, 增加市民稅收, 放慢社會步伐, 減慢社會發展等等. 因為選舉工程的龐大開支, 執政黨和在野黨均要為曾經收取的政治捐獻找數, 推出或反對一些措施, 令捐獻的機構得益, 卻無視廣大市民需要, 小市民的利益因而受損, 還要麻醉自己被逼服從民主制度下執政黨的新政策, 因為執政黨是由人民透過民主制度選舉出來的, 不喜歡的話下屆用選票換走即可, 雖然換屆前把國家攪得一團糟也無所謂.

所以要留意的問題是: 在現時的情況下, 獨裁出現了嗎? 香港的民智適合盡快實行民主制度嗎? 社會上存在有心有力的人才可以成立執政黨嗎? 看看建制派的議政能力不足, 看看反對派吵鬧拖後腿就知道.

在條件未成熟和準備不足下, 如果仍然有人為社會制造獨裁這個假想敵, 然後把民主制度包裝成解決社會矛盾的靈丹妙藥, 急於去實踐的話, 只會為社會帶來不安和災難.

過年的傳統, 是要放炮竹去驅趕年獸, 難道今時今日還要天天去放炮竹?

侯爵府

回覆樓主:

習大大做領導人還可以, 只担心之後的是什麼人, 強大有能力的人咁易搵?

珍珠宮

palmchristy 發表於 18-3-13 10:56
比起獨裁, 理應是民主好. 因為若果撞著個狂人獨裁, 只會民不聊生.

比起立即民主, 個人認為是慢慢隨著民 ...

我覺得無最好既政治制度,只有較適合既制度,而且亦唔係永遠恆久不變,只能隨住社會狀況因時制宜。

中國宜家需要既係時間嚟持續穩定發展經濟及社會,改善民生,教育,從而培養優秀既政治人材,提升民智水平。 今次修憲對中國長遠政經,社會發展既影響,同外國民主國家之後發展,國力既此消彼長,全部都需要時間證明。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

palmchristy 發表於 18-3-13 10:56
比起獨裁, 理應是民主好. 因為若果撞著個狂人獨裁, 只會民不聊生.

比起立即民主, 個人認為是慢慢隨著民 ...
民主的制度,就是避免你講的獨裁。若口講「小心獨裁」,卻對回歸獨裁制度,沒有半點疑問,我會懷疑你這「小心獨裁」的心是否真的存在。還是為了擁有自己己擁有的不被破壞?而去擁護這個制度?
如果有民主的心,理應會向著標竿直跑,不是擁護一個完全違反自己理念的制度,我自己是這樣想。

男爵府

winnietingting 發表於 18-3-13 09:08
如果現在是好, 想更好, ㄧ場大變後, 比現在更好的機會不大, 而比現在差的機會好大;

相反, 如果現在是差, 想更好, ㄧ場大變後, 比現在更好的機會很大, 而比現在差的機會不大;

關鍵是: 你覺得 中國現在是好 還是 差?

有趣的觀察.

中國是好還是差, 視乎個人對中國的認識是基於:

- 主觀/客觀: 他人告訴或已過濾的二手資料; 還是自己親身了解接觸的第一手資料?
- 全面/片面: 是否只集中於一些正面/負面的個別事件, 還是一個整體的了解?
- 時間遠/近: 那些事件是多年前的, 還是近期的? 中國究竟是和多年前一樣, 還是正在改變? 向那方面改變?
- 利益/敵意: 提供資訊的組織機構是否中立開放, 還是和中國有利益關係/抱有敵意?
- 個體/整體: 一些關於中國的好評/劣評是基於評論者對一小部份人的觀察, 還是對各階層人士的觀察?
- 事實/意見: 他人是說出事實, 還是提供個人意見? 那些意見又是否建基於事實? 是基於大部份事實還是小部份事實?

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

又有個一味話人地做得唔好,又無更好人選提出。
好似話比人知,我就係憎你,你做乜我都憎
邊個世界有完美主義實體?諗埋D不切實際野,無一個地方領導人可以滿足到佢囉!黃C特質件件如是!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

tester5 發表於 18-3-13 05:36
很遺憾地,即使你覺得呢個指標,已達成,不要忘認,仍有成千上萬的在上位者告訴你,你所認為己達成的,仍未 ...

比起立即民主, 個人認為是慢慢隨著民智開通逐步走向民主好, 因為若選民質素不高, 又要做集體決定的話, 只會議而不決, 而決定又未必真正是好, 到頭來可能成為某些利益派系的棋子而不自知, 而拖延又引致落後.

我不認為這是個永遠不會達成的夢, 但始終需要時間. 有人等得急而選擇偏激希望立即民主只會帶來災難. 有人以為沒希望而選擇放棄對事情也沒有幫助. 現在要做的是教育, 也要培養有心有力的政治人才.

不能迷信民主, 但也要小心獨裁.

男爵府

首先,有人話習近平利用今次修憲稱帝或者 達成連任一世嘅講法根本上就係錯誤。香港有幾多人知道 所謂中國國家主席根本係一個冇實權嘅虛位,係一個 figure head, 主要職責係做一啲招呼外賓 同埋例如工作。喺中國真正掌權嘅係 共產黨總書記同埋 軍委會主席,而呢兩個位係冇人期限制嘅。如果你硬要話佢係皇帝或者一世掌權,應該講本身就可以而唔係靠呢次修改憲法來達成。其實習近平要延續下屈執政喺上次十九大會議見唔到有接班人已經呼之欲出。咁點解要修憲呢?當然我唔係習近平肚裏麵條蟲,亦唔係政治專家,冇可能完全講得清楚,但其中一項就係 現在打貪已打得很厲害,好多勢力喺度等緊習近平幾時落台,而家就係放出一個訊息叫啲人死心,打貪有排未打完。

ok 講返任期問題,大陸本身係一黨專政國家,並唔係一人一票選出元首 (共產黨來自己選領導人 vs 全民一人一票選領導人邊樣好, 我個人只可以講各有優點缺點, 視乎乜嘢時空,但係喺現今呢個階段嘅中國 一人一票肯定即刻即死)。 現今正係中美鬥爭白熱化階段,一帶一路,人民幣國際化呢十幾年係同美國鬥生鬥死嘅時間,中國能否成為超級強國就係睇呢十幾年,仲有臺灣統一問題,習近平肯定希望喺任期內完成,五年肯定唔夠。

男爵府

牛子 發表於 18-3-13 08:46
既然對未來你沒有預知能力, 你又如何得知修憲後中國不會變得更好? 你話「現在修憲對中國人民有咩好處」, ...

如果現在是好, 想更好, ㄧ場大變後, 比現在更好的機會不大, 而比現在差的機會好大;

相反, 如果現在是差, 想更好, ㄧ場大變後, 比現在更好的機會很大, 而比現在差的機會不大;

關鍵是: 你覺得 中國現在是好 還是 差?

翡翠宮

牛子 發表於 18-3-13 08:46
既然對未來你沒有預知能力, 你又如何得知修憲後中國不會變得更好? 你話「現在修憲對中國人民有咩好處」, ...
如果有制度,我可以拉這個不稱職的人下馬,我真係唔介意,佢修憲去連任一世。因為我可以有方法去罷免不稱職的領導人。但中國沒有這個制度,中國人只可以好似以前咁,求神拜佛,祈求上天賜一個愛民如子的皇帝一樣。你們現在做的,也就是只可以去求神拜佛吧,即使若這個人做得不好。
我沒有不接受,因為我對此毫無能力去改變。我只是不明白為什麼有人會擁護這轉變吧了。

禁止訪問

翡翠宮

winnietingting 發表於 18-3-13 08:11
共產 是 當年 很多人的夢; 太平天國亦是 當年 很多人的夢; 民主後ㄧ定更好? 印度 菲律賓 台灣 有民主後 怎 ...
對未來,我們沒有預知能力,誰也不會知將會發生什麼事。我們只可以追求那自己認為是對的事,不會去追求別人的夢。

男爵府

tester5 發表於 18-3-13 05:36
很遺憾地,即使你覺得呢個指標,已達成,不要忘認,仍有成千上萬的在上位者告訴你,你所認為己達成的,仍未 ...

共產 是 當年 很多人的夢; 太平天國亦是 當年 很多人的夢; 民主後ㄧ定更好? 印度 菲律賓 台灣 有民主後 怎樣? 歡迎大家討論

翡翠宮

palmchristy 發表於 18-3-12 17:42
其實選邊個唔選邊個, 每個人心中係有唔同的agenda. 有些選民會選一些能帶領國家進步的, 也有些選和自己利 ...
很遺憾地,即使你覺得呢個指標,已達成,不要忘認,仍有成千上萬的在上位者告訴你,你所認為己達成的,仍未達成。以這個邏輯,你所想的,終歸是一個永遠不會達成的夢。但我覺得是香港人是值得追求和爭取的,這是我個人的想法。而你可能覺得並不重要,對我來講,我沒有意見。只是我和你是不同的吧了。

男爵府

tester5 發表於 18-3-12 11:50
我有份選既,我怕咩佢永世連任?人民自有方法拉佢落台。係我冇份選啫。
但我都接受現實架,冇咩呀~唔係可 ...

其實選邊個唔選邊個, 每個人心中係有唔同的agenda. 有些選民會選一些能帶領國家進步的, 也有些選和自己利益相符的, 但更多的是受情緒或一時的宣傳去作出選擇, 最後選出別有用心的人, 足以在任期內推行危險的事. 二戰時德國民望最高的領袖最終做了甚麼事, 應引以為戒.

如果選民係成熟理智到一個可以理性投票的水平, "我有份選的" 真係一個幾好的指標.

首頁

尾頁

跳至