自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

千萬不要去康XWell Bexxx剝牙!!!陳X詠牙醫濫收費用!!!

本人本身已參加了公司計劃,包埋普通剝牙及X光。打去BK時間果陣,職員有提及有機會會有額外收費,但要根據當時牙醫報價為準。

我係需要剝乳齒,剝左牙之後,陳醫生話不用收費,之後照X光發現留有牙腳要再剝。但陳醫生當時並沒有清楚地講明要多少收額外費用,只是有講過會收幾百蚊當飲荼錢,亦沒有再三問我是否以$950剝埋牙腳,就直接幫我剝。

首先,我係聽唔到陳醫生的報價,所以我沒有給予回應,而陳醫生就當我係同意以$950剝牙腳,剝完後才告訴我要收900幾蚊!!!
不論價錢多少,佢為左趕時間盡快做下一個客人,而沒有得到我同意就幫我剝左,亦沒有confirm我係知道要收$950,事後才話有額外收費,而且收得咁貴,實在非常不合理!!!

然而陳醫生仍覺得自己的處理沒有問題,仲話自己有講過價錢。試諗下本身我剝牙係免費既,如果有聽到要收$950剝牙腳,我係絕對不會同意undefined!!更何況收費非常不合理,剝乳齒收差唔多$1000,簡直係想屈我錢!!!我隻乳齒本身已經甩甩地,又不用開刀,是普通剝牙,我不知道為何要收咁貴。

如果係光明正大做生意,報價清清楚楚既,我係唔會覺得有咩問題。如果佢係聽唔到我回應,問多句再向我confirm下有額外收費好難咩,又不會用好多時間,估唔到X齒咁大間公司既牙醫係咁樣收費,實在令我非常失望、非常氣憤!!

最後,陳醫生仲要收我$570先肯俾我走,我當買個教訓,奉勸各位睇牙醫之前要問清楚收費,最好錄音以保障自己利益。

公爵府

amandalht11 發表於 18-8-9 10:05
係架,我阿爸都俾牙醫呃過杜牙根。

錢被呃都算,最慘無左隻牙!宜家真係好多無良牙醫!

子爵府

amandalht11 發表於 18-8-9 09:44
其實我都冇諗住要追討番錢,
只係遇到咁既牙醫係好唔開心,
就算醫術幾好冇醫德唔老實就已經唔得啦,

佢應該唔當普通脫牙。呢個case你可以去保監投訴嘅。

洋房

TATEYAMA 發表於 18-8-8 23:07
宜家好多黑店牙醫,明明隻牙可以補,就話要杜牙根!

係架,我阿爸都俾牙醫呃過杜牙根。

洋房

馬爾太 發表於 18-8-8 22:58
你影出嚟俾我睇睇。

其實我都冇諗住要追討番錢,
只係遇到咁既牙醫係好唔開心,
就算醫術幾好冇醫德唔老實就已經唔得啦,
間診所係有標明剝牙價錢個range,
但最尾收唔收錢、收幾錢係由個牙醫決定。

洋房

19841984 發表於 18-8-8 23:01
950元?

定95000元?咁激動?

激動係因為俾人屈,個牙醫唔老實態度又唔好,
完全唔覺得個處理有問題,成件事個重點係報價就要向客人講清楚。
如果佢問清楚我尼個價o唔ok?剝定唔剝?
咁我答左話ok,之後再幫我剝,
我係唔會覺得有問題,唔會覺得好似俾人屈錢。
我去第2間剝智慧齒個牙醫明碼實價咁講係收$2500,
剝就剝唔剝就唔剝,仲俾時間番去我考慮,第2日我就去剝左。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

乳齒
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

回覆樓主

脫牙腳$950好貴嗎?這個我不知價不評論了。
但乳齒是他脫的,他脫牙脫到留牙腳,跟手收脫牙腳錢,咁就唔係好啱了。我有冇理解錯?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

公爵府

回覆樓主:

宜家好多黑店牙醫,明明隻牙可以補,就話要杜牙根!

禁止訪問

子爵府

amandalht11 發表於 18-8-8 19:54
我知道啊,但係要根據牙醫既報價而定洗唔洗收額外費用。
我公司plan係寫【只限搖動的牙齒及乳齒】,亦冇寫 ...

你影出嚟俾我睇睇。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

回覆樓主:

子爵府

好多大人都有乳齒,唔好亂鬧樓主!
如果隻牙係個個牙醫剝,佢留左牙腳,好應該佢負責返!
唔應該收錢喎。
好差

洋房

馬爾太 發表於 18-8-7 23:59
以呢份為例,係講明蛀牙同牙周病嘅脫牙先包。如果樓主嘅保單都係咁寫,就當然冇得賠脫牙嗰part啦。

...

我知道啊,但係要根據牙醫既報價而定洗唔洗收額外費用。
我公司plan係寫【只限搖動的牙齒及乳齒】,亦冇寫limit,所以我presume左係唔洗收費。

子爵府

回覆樓主

通常公司group medical 只會包「簡單脫牙」,複雜脫牙係會收额外費用。

子爵府

ricecooking 發表於 18-8-7 23:20
policy只會show由幾錢起,我公司果間都係,試過牙醫第一次報價時同實際做時唔同,貴左幾百
...

以呢份為例,係講明蛀牙同牙周病嘅脫牙先包。如果樓主嘅保單都係咁寫,就當然冇得賠脫牙嗰part啦。

子爵府

ricecooking 發表於 18-8-7 23:20
policy只會show由幾錢起,我公司果間都係,試過牙醫第一次報價時同實際做時唔同,貴左幾百
...

policy會show邊啲要錢邊啲唔洗錢,同埋會show每個item嘅limit。你爆咗就當然要補錢啦!

水晶宮

馬爾太 發表於 18-8-7 11:38

你有冇睇過份policy呀?group medical真係全包宴生養死葬咩! ...

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

子爵府

amandalht11 發表於 18-8-7 11:36
我個A/C其實係好之前開落既,我只係冇開貼同留言,
係今次件事令我開第一個貼,
我有打去消委會問,亦都有 ...

你有冇睇過份policy呀?group medical真係全包宴生養死葬咩!你俾份policy出嚟,大家幫你睇吓囉。
你食完飯,可唔可以話冇睇餐牌而唔俾錢呢?

首頁

尾頁

跳至