烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,之前用過一個叫Chasseur的牌子,都系法國造但無LC,咯d甘出名。其實都OK,用來炆野好快淋,我好多時用來煲老雞湯好快出味。但用佐幾年最近開始個底掉一塊漆,怕有毒就無用了。想買過個新的,平平地買佐個Lodge的,貪它裡面沒掃漆健康d,但發覺好麻煩,每次用完要烘乾同掃油,而且鎖水唔夠之前個好,好似唔夠出味。想試下Staub,聽講鎖水好好,但又怕會唔會一樣用完要掃油?LC裡面有漆方便d唔使掃油,但又怕唔知會唔會有毒 唔知大家有無用鑄鐵鍋來煲湯呢?有無人可以share下?

大宅

mingaga 發表於 19-6-21 15:16
只係分享一下實際使用經驗,絕無賣廣告成份。
我係等百貨公司寄賣店減價先買,唔會在特價場(outlet)買, ...

果然系精明C9

大宅

jenniferK 發表於 19-6-21 15:40
珐瑯是玻璃,是冇色的。
您見到的顏色是先上油漆再上珐瑯。
staub好用。lc的話一定要用黑裡,都好用。我兩 ...

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

珐瑯是玻璃,是冇色的。
您見到的顏色是先上油漆再上珐瑯。
staub好用。lc的話一定要用黑裡,都好用。我兩個牌子都有。

work hard PLAY hard

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-21 12:59
你都真系好粗用下 甘樣被你折磨都無事,即系掂啊

只係分享一下實際使用經驗,絕無賣廣告成份。
我係等百貨公司寄賣店減價先買,唔會在特價場(outlet)買, 我擔心嗰啲有次貨,怕偷雞唔到蝕渣米,平字得個貧

大宅

bosch 發表於 19-6-21 08:41
Thx. 我都係貪lodge 可以粗用又無毒至考慮. 而家學緊用熟鐵鑊都係貪佢呢樣好.

講番staub, 呢度有好多舊 ...

多謝你提醒! 其實價錢都唔系最大一個問題,始終一個好的煲可以用成10年八年甚至成世,點都值得投資。我系從實用同健康角度考慮大d 多謝各位share

大宅

mingaga 發表於 19-6-21 06:33

例如整三文魚頭湯之前,我會用埋個煲煎魚頭,煎香之後,加 ...

你都真系好粗用下 甘樣被你折磨都無事,即系掂啊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-20 11:10

請問有無Staub 的用家share下?內裡其實係咪有琺瑯?甘 ...

Thx. 我都係貪lodge 可以粗用又無毒至考慮. 而家學緊用熟鐵鑊都係貪佢呢樣好.

講番staub, 呢度有好多舊舖講lc 同staub, 一search 就有幾版講佢地.

唔係嚇你:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21706743&page=1

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21217411&page=1

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20991888&page=1

正確咁用, 基本上冇乜問題.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-20 23:50
可以想象用它來應付各種炆野真系無難度

不過,請問各位,呢個甘正既煲,有無試過用到甩漆情況呢 ...

例如整三文魚頭湯之前,我會用埋個煲煎魚頭,煎香之後,加薑片及其他配料及加水,煲成湯。
炆煮果啲都係,先爆炒材料,再加醬汁及水等,冇話一定落熱水,好多時都係室溫水。
有時煮燶嘢,仲用鋼絲刷刷添
比我粗用幾年了,從來冇甩過任何陶層或陶漆。

大宅

mingaga 發表於 19-6-20 17:27
炆嘢真係無得輸,就係因為用咗佢,先至多炆煮,冬天枝竹炆羊腩、蘿蔔炆牛腩,爆炒辣雞煲,夏天三文魚頭蕃 ...

可以想象用它來應付各種炆野真系無難度

不過,請問各位,呢個甘正既煲,有無試過用到甩漆情況呢?我其實最擔心系呢個問題

monkeydiary    發表於 20-1-22 18:16

侯爵府

baby_alpaca 發表於 19-6-20 16:26

炆嘢真係無得輸,就係因為用咗佢,先至多炆煮,冬天枝竹炆羊腩、蘿蔔炆牛腩,爆炒辣雞煲,夏天三文魚頭蕃茄豆腐湯⋯⋯

大宅

mingaga 發表於 19-6-20 14:38
Stxxb 真心好用,貴買平用,煮餸菜比用不鏽鋼好吃,煲湯更加慳時間,湯又容易出味
...

侯爵府

Stxxb 真心好用,貴買平用,煮餸菜比用不鏽鋼好吃,煲湯更加慳時間,湯又容易出味

大宅

bosch 發表於 19-6-19 06:43
以我理解, 搪瓷即係珐瑯, 或者佢地相類似既野?? Staub 全部產品內裡都有珐瑯塗層. 有錯請指正.

我用staub ...

請問有無Staub 的用家share下?內裡其實係咪有琺瑯?甘又請問你地的L C或者Staub有無試過甩塗層?我系怕有毒 之前有報導過話就算法國大牌子的煲可能有呢個情況

Lodge的煎pan我個人覺得無得頂 價格實惠,夠火候,煎牛排好正!又可用粗用又無毒 系要掃油煩少少,不過適合我呢d實用主義者

大宅

bosch 發表於 19-6-19 06:43
以我理解, 搪瓷即係珐瑯, 或者佢地相類似既野?? Staub 全部產品內裡都有珐瑯塗層. 有錯請指正.

我用staub ...

原來Staub內裡都有琺瑯?我肉眼看真系看唔出,因為Staub的煲裡面都系黑色的,而LC內裡都是有顏色一看就知道有琺瑯。不過我用鼻聞過,Staub系無咯仲鐵銹味,Lodge真系好重金屬鐵味,好天然 但我覺得Lodge煲鎖水真系唔得,用來煲湯好大蒸汽冒出來,於是我想,如果唔鎖水甘我不如用返平時d瓦煲?搞甘多野做咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我用staub 都冇掃油. 我係頭幾次用至掃油, 之後用得冇咁密, 所以冇掃油. 官方教係要間中掃油, 你可以去官方睇個 faq 了解左先.

lc 同 staub 要小心用, 否則都會甩珐瑯, 呢度同fb 谷度周不時有人問. 甩左珐瑯果d 位就會生锈.

不過staub 真係值得買.

你有冇試過用個 lodge 煎野? 好唔好?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-18 23:28
LC我覺得系個樣靚d,但實用應該系Staub,雖然我兩個都未用過

你講得啱,當初未買鑄鐵煲前,真係唸左一輪,但一見到lc,真係會比佢吸引到的,但見到staub,未必會勾起你既購買慾。
不過擁有左呢2個牌子後,就真系發覺staub係好用d的。

大宅

uhtcl2006 發表於 19-6-18 22:30
買啦,買左一定唔會後悔,我換左staub後,使用率重高個另外幾個lc煲
...

LC我覺得系個樣靚d,但實用應該系Staub,雖然我兩個都未用過

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby_alpaca 發表於 19-6-18 22:14
thanks a lot 我決定特價時去買個Staub試下 我主要用來煲湯,或者炆野,如果煮面我無甘 ...

買啦,買左一定唔會後悔,我換左staub後,使用率重高個另外幾個lc煲

大宅

fuddlewuddle 發表於 19-6-18 21:25
Lodge 浸住會生鏽,staub唔會。個chasseur我用過佢嘅bakeware,有次出焗爐裂開兩半。lc 明火煲湯會流眼淚, ...

Lodge我試過無掃油,可能又烘乾得唔夠,就生生地鏽 個chasseur我當時系買吸塵機送,估唔到真系差甘遠,最多一個星期用一次,大概四年左右就成塊漆掉出來

首頁

尾頁

跳至