自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

阿仔暑假開始一對一學游水,到現在仍怕水。一冇浮板就喊、呢期堂堂都有哭(收浮板)和沒進步。請問過來人應該換老師定耐心等候呢?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

一係換老師
一係停學

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

不如唔好一對一,上下游班,有同伴佢可能會放鬆啲,見個個都做,可能肯嘗試

伯爵府

回覆樓主:

未ready
明年再試吧

子爵府

youhello507 發表於 19-9-17 13:14
嘩,真係好挑戰,咁多年

唔怕水,大膽係easy d

唉我都想group training不過我條仔special needs,在group training入面教練講野佢遊魂自己走開個種,搞唔掂。 單對單先可以同佢溝通到。貴到死呀!
I support autism acceptance!

大宅

我囝k2嗰年都係咁, 一換衫學游水就喊, 嗰時決定唔再迫佢, 到小二嗰年暑假學, 學左1.5個月, 每星期二堂, 已經學識晒自由式同蛙式, 所以可能大少少唔驚再學, 會好啲!

水晶宮

回覆樓主:

我覺得一對一好大壓力

珍珠宮

Jolly 發表於 19-9-17 12:30
我自己仔仔從一兩歲開始一對一學,之後搬家停了幾年,五六歲比佢繼續一對二,拆天一樣喊唔肯落水,沒法又停 ...

嘩,真係好挑戰,咁多年

唔怕水,大膽係easy d

或者試下 group course 多d 小朋友,又娛樂性高嘅,會易d 第一步唔定

我家小朋友就係,又玩又游

子爵府

我自己仔仔從一兩歲開始一對一學,之後搬家停了幾年,五六歲比佢繼續一對二,拆天一樣喊唔肯落水,沒法又停了一輪,到七歲左右去別家一對一,但因唔専心唔聽指令所以學得唔好。到九歲又一對一,到現在兩三年了,由開始不肯把頭放入水中,到現在跟教練遊,終於遊得有少少樣式。
我個人覺得識游水是life skill,我兩個仔女都有學,大女沒什麼怕,學得快,沒多久四式都識了。細仔就是咁多年都在學。是慢,但終於都會學識。唔需要心急。
I support autism acceptance!

侯爵府

solim 發表於 19-9-17 01:05
阿仔暑假開始一對一學游水,到現在仍怕水。一冇浮板就喊、呢期堂堂都有哭(收浮板)和沒進步。請問過來人應 ...

怕水就唔好一對一,多幾個一齊學會好d

水晶宮

不如停下先,我囡 5⃣️歳學水(summer ) 班,只有(emoji)堂,次次哭,所以學完后冇比佢上了,到上了小一后的 summer 再比佢上,d姐姐同佢地玩下水,hea 下,Tum 下,令她不怕水,到現在佢系泳隊,打咁多只想說出,不要迫,可以停下,遅d再試,佢可能會更喜歡上,供參考

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

solim 發表於 19-9-17 10:04
已小二,年底7歲了

呢個年紀開始學, 個人覺得OK...唔好同人比較, 或者可以試下:
1)如果有年紀相約的小朋友, 大家一齊學, 會開心D
2)唔介意的話, 父/母一齊落水, 佢一路學游水,父/母則在同一泳池游水,可以做運動之餘間中又可以望下佢(但唔會陪住佢學, 佢一落水, 就比教練跟), 佢個心會定D

男爵府

其實小朋友唔中意單對單,無競爭對手,而且佢怕水首先要解決左呢個問題先,不如平時多d去玩下水。

子爵府

唔好1對1,可能1對3,小朋友無咁吃力,等佢唔怕水先,上堂前30分鐘,家長早入場先陪佢玩一陣先再上堂
如果佢怕老師,可試叫安排轉老師

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

不如改上小班, 有其他小朋友一齊學會開心D, 見人地有進步, 你仔仔可能就會激起信心, 放膽試下游

子爵府

wcpcelia 發表於 19-9-17 09:44
如果太細, 等多一兩年再試...

已小二,年底7歲了

子爵府

bosch 發表於 19-9-17 09:48
我都係覺得要轉小組游水堂先.

每一堂後半部分先收浮板,我個仔就開始想哭啦⋯⋯我都唔知有冇教技巧因為我都不會游呀!

男爵府

阿仔暑假開始一對一學游水,到現在仍怕水。一冇浮板就喊、呢期堂堂都有哭(收浮板)和沒進步。請問過來人應 ...

細路個個都哭,我小朋友細時2歲都係$80/堂,游足2年,每星期一堂才懂得自游(大人池) 之後再執式比賽,現在仍然$80仲游緊,現在中一

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都係覺得要轉小組游水堂先.

唔轉小組都要換教練. 佢暑假至開始學, 仲怕水都唔奇, 佢要有浮板水泡至有安全感, 教練堂堂係咪一定要收浮板又唔俾其他輔助工具俾佢游水? 初學游水最忌咁迫小朋友, 教練有冇教d 小技巧或者遊戲去克服怕水問題?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至