自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章

賭王何鴻燊離世快一星期,各房子女新聞依然不斷。其中四房兒子何猷君,近日又因微博身份認證突然被換轉一事,被熱烈討論更廣被網民人身攻擊,何猷君不甘示弱,發表千字文逐點回應,而當中更爆料指父親過去曾用錢為子女買學位,雖沒有指名道姓,卻惹來揣測。

開始黎料,越黎越多野爆

子爵府

牛年勳章

陀衰佢老豆~素有風度翩翩又風趣的雅號。
呢個長孫之父又霸道,又扮嘢,手指 拗出唔拗入,比起女人仲衰,
佢老豆嘅形象畀佢敗壞,死都死得唔眼閉。

侯爵府

佢咁多事,真係好核突,更能顯現二房有實力,低調有能力做大事。

大宅

maomaofafa 發表於 20-6-2 19:31
可能佢個學位係憑實力,但樓、車、公司、遊艇、乜乜物物,何嘗不是佢老竇買比佢?
...

有錢但冇品 / 吸毒咪仲衰!

大宅

101mm 發表於 20-6-2 14:42
應該最得寵係佢,得佢有仔,係賭王唯一男孫

佢自post強調自己個仔係長孫,又話長孫個名跟佢爸爸有個燊字,成個post好幼稚。國內媒體笑佢叫佢做長孫之父。

子爵府

醒目開學勳章

echoo 發表於 20-6-2 19:16
買學位有乜出奇,一早有啦,有錢有咩買吾到,我諗何生吾知原來咁多人小見多怪,佢應該唔係踩家人,因為我第 ...

你睇最強大腦就知, 佢有提要爭啖氣。 各房要比拼。

珍珠宮

restahaus 發表於 20-6-3 13:18
何猷君是不是外國重量級政商界的子女? 只想告訴您事實上還有其他方法 (稱為 side door or back door) 進入 ...

我駛咩你通知呀?

伯爵府

redhot 發表於 20-6-3 12:53
你自己都識講「外國重量級政商界的子女」啦!少於1%嘅case有咩需要討論?!
...

何猷君是不是外國重量級政商界的子女? 只想告訴您事實上還有其他方法 (稱為 side door or back door) 進入著名大學, 不是取決於個人成就. 而且不是少於1% 嘅 case.

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章

愛美的媽媽 發表於 20-6-3 12:37
話時話仲有冇人記得當年賭王比人推出黎上電視成單野?我已經唔記得左佢講過乜, 但之後好似佢出黎話佢係比人 ...
2010年尾至2011年頭,幾房爭產風波

香港無綫電視、香港報章《大公報》以及香港雜誌《東周刊》於2011年1月26日上午獲邀到陳婉珍家中進行採訪,期間何超鳳及何超蕸也在場;何鴻燊在陳婉珍及何超雲陪同下於中午向有關獲邀記者前首次就事件開腔,並透過無綫電視午間新聞現場直播,讀出一張預先準備大紙板的聲明,聲明中強調事件已經得到解決外,何鴻燊表己自己非常愛惜家人及未曾對家人採取法律行動;聲明中也表示無需高國駿跟進及感謝其介入。未幾,梁安琪在記者以電視查詢時得悉何鴻燊發表聲明後,立即乘坐直升機由澳門返回香港,並立即乘坐私家車到達三房位於布力徑的寓所門外停留20分鐘後離開;但她於下午三時半折返並接走何鴻燊到大房於淺水灣的寓所;而何超雄及高國駿也於四時半進入該寓所。高國駿進入寓所大概20分鐘後手持文件及一張支票離開何鴻燊寓所,並立即前往香港高等法院提交入稟狀,狀告妾室藍瓊瓔及其五名子女(何超瓊、何超鳳、何超蕸、何超儀及何猷龍)、三房的陳婉珍、Lanceford董事禤永明以及三間相關公司違反受信責任,並申請禁制令阻止有關被告處理相關股份;其後向傳媒堅稱自己仍是何鴻燊代表律師,並表示手持何鴻燊要求追回股份的片段。何超賢透過私人助理於當晚九時向道瓊通訊社、法新社等多間海外傳媒發出電郵表示不相信其父「不會忘記母親為他建立賭業王國而不留下任何東西給予長房」及對部份何家成員行為感到不安,還表示和何超瓊、何超鳳等人相討,但一律不獲理睬

1月27日,高國駿向傳媒證實已代表何鴻燊向香港高等法院入稟一事;同日下午,梁安琪在離開大房位於淺水灣的寓所後突然於澳門現身,有傳她和何鴻燊長房成員於何鴻燊位於澳門西望洋山的別墅召開記者會,但何鴻燊長房成員只准十名澳門的葡萄牙文及英文報章記者入內,惟何鴻燊內孫女何家華表示其姑姐何超賢因身體抱恙而令記者會告吹。

何鴻燊於1月29日得悉妾室藍瓊纓自養和醫院康復出院後前往其住所,由於藍瓊纓在家產分配糾紛發生均在養和醫院,因此出院後的藍瓊纓向何鴻燊召集四房代表、律師以及醫生到清水灣一號的大宅召開家庭會議,而何鴻燊也贊成藍瓊纓之建議;藍瓊纓子女因而聯絡各房時,受到長房及四房拒絕;但高國駿於1月30日晚上10時發表聲明指出1月27日曾與長房、二房和四房曾於澳門召開家庭會議以望把Lanceford股權平均分配於各房為共識將,但三房陳婉珍卻「拒絕溝通」,也令原定於1月28日的有關會議取消;但陳婉珍秘書表示高國駿聲明中所述非為事實

珍珠宮

restahaus 發表於 20-6-3 12:34
同意一般人報名進入英國大學, 但之前 WSJ 講過美英國政府有一個 special program 是幫外國重量級政商界的子 ...

你自己都識講「外國重量級政商界的子女」啦!少於1%嘅case有咩需要討論?!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

話時話仲有冇人記得當年賭王比人推出黎上電視成單野?我已經唔記得左佢講過乜, 但之後好似佢出黎話佢係比人迫逐隻字讀出黎

伯爵府

redhot 發表於 20-6-3 11:58
一般人經由UCAS系統報名英國大學,統一平台處理,做假機會率好低!我仔今年先經歷過整個考大學過程,親身 ...
同意一般人報名進入英國大學, 但之前 WSJ 講過美英國政府有一個 special program 是幫外國重量級政商界的子女進入美英國的著名大學,而不㑹考慮他們的學業成績.

大宅

富豪捐錢比大學算唔算係買學位?
公公偏頭痛

珍珠宮

restahaus 發表於 20-6-3 10:57
您認為薄熙來兒子薄瓜瓜如何進入牛津大學? 成績?

一般人經由UCAS系統報名英國大學,統一平台處理,做假機會率好低!我仔今年先經歷過整個考大學過程,親身經歷,並非道聽途說!

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章

維仔媽媽 發表於 20-6-3 00:24
有錢人為仔女買學位幾咁閒呢?他們的學位用嚟點綴,唔通用嚟見工咩?
咁多仔女,最叻系超瓊,超儀都算自食 ...
超瓊

restahaus    發表於 20-6-3 12:38

伯爵府

redhot 發表於 20-6-3 00:06
我覺得英國收生公開公正過美國,你可以唔信,這最我觀察所得。不過先聲明,我親身見証都只是有限case,大 ...
您認為薄熙來兒子薄瓜瓜如何進入牛津大學? 成績?

伯爵府

回覆:何猷君爆賭王曾為子女買學位

之前 WSJ 講過美國政府有一個 special program 是幫外國政商界重量級的子女進入美國的著名大學,而不㑹考慮他們的學業成績,因為 (1) 美國政府想他們受過美國教育後,變成一個持支美國的人,有利美國政策在當地社會,(2) 收集情報如政商界界的私人電話號碼,他們聯絡甚麼人,偷聽談話内容。

大宅

又話乜乜學霸 原來用錢買番黎
算啦 就算佢有幾叻 佢哋大把錢 求其質個行政總裁個名就得啦 其實使咩讀書

首頁
12345...7

尾頁

跳至