自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

仔學校決定zoom exam,其實真係上面授時間好短,自己又要返工,小朋友真係唔知攪唔攪到

子爵府

熱媽 發表於 20-12-29 23:23
明白係會有人出貓!但9月都會直升,用zoom 考試只不過等學校知道學生吸收到幾多,亦令同學會認真溫書。我覺 ...

一樣米養百樣人, 如果個個都好似你咁諗, 直情唔使老師監考都冇問題啦, 可惜 唔係 特別牽涉中三升中四揀科 就更加唔同咁諗。

大宅

我仔小三已經試了兩次zoom考試
zoom鏡頭要見到全張枱連份卷,不准熄鏡頭,不准虛擬背境。
試卷在校取時每份都密封,要在鏡頭面前開封,完成後又要在鏡頭前密封。再加家長簽名
好似好完善,但好多小朋友做做下卷都人有三急😒😒😒
最大鑊考聆聽,成日有問題,一係聽唔到,一係斷線
係咪一定要考試先知學生學唔學咩?

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

zoom考試會唔會出貓

珍珠宮

拎住本書考

子爵府

Chowying 發表於 20-12-29 21:49
我女中四,學校改 open book, 中文唔 考指定篇章
無認真溫/聽過書,比你open book 都唔知點搵答案,而且去到高中,係靠理解唔係靠死背!

子爵府

jellyfish1989 發表於 20-12-29 22:40
有人睇住尚会出貓,每年DSE 都捉到,zoom就更易,仲未計有D人会有人陪考。只要個成績會 影響 升班,編班或 ...
明白係會有人出貓!但9月都會直升,用zoom 考試只不過等學校知道學生吸收到幾多,亦令同學會認真溫書。我覺得只要老師肯花心思出卷,比所有同學開書考又點,一樣可測試到學生的能力,如真係找人陪考或代考,一返學就知,比你入到精英班咪又係會考包尾,何必呢?

男爵府

bbq. 發表於 20-12-29 22:35
我女學校講明唔會網上考試

太好
我希望大家 可以番學校考

子爵府

熱媽 發表於 20-12-29 09:11
其實學期尾都係直升,而且呢2年的成績表大家都知無咩參考價值,仲要怕咩考試形式?用zoom 考只係令學生好 ...

有人睇住尚会出貓,每年DSE 都捉到,zoom就更易,仲未計有D人会有人陪考。只要個成績會 影響 升班,編班或选科就一定有人会做

子爵府

回覆樓主:

我女學校講明唔會網上考試

男爵府

我女小一zoom默書,不過老師講明唔計分,係希望小朋友放假都唔好懶惰,考試就未,因為3月先考

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

katrinamama 發表於 20-12-29 14:01
其實初小成績表冇乜作用,就算俾你攞到高分,去到高小成績差也入不到好中學

我估呈分試,DSE,中三分科試 ...

我女中四,學校改 open book, 中文唔 考指定篇章
總有離別的時候

大宅

收到通告,可以開學先考

男爵府

pbxmas25 發表於 20-12-22 11:58
仔學校決定zoom exam,其實真係上面授時間好短,自己又要返工,小朋友真係唔知攪唔攪到 ...

嘥氣吧~

大宅

幸運是對手 發表於 20-12-29 13:56
你朋友個小朋友現在小一,咁快就放棄,會否太可惜。
放假,放工抽時間教下,應該追到的,除非小朋友唔願聽 ...
唔願聽,好彩仲肯聽外人教,但吸收慢,停學太耐啦!仲掛住玩,之前好彩可以返學校上zoom,現怕聖誕後要在家

侯爵府

回覆樓主:

其實初小成績表冇乜作用,就算俾你攞到高分,去到高小成績差也入不到好中學

我估呈分試,DSE,中三分科試,呢d 一定要回校考,

其他年级其實考唔考也不重要,就算真的要zoom考也盡力而為,其他人出貓高分也不要介懷,最重要知道自己唔識d乜

如果中學zoom考,d題目應該就算俾你open book 也未必拿到高分

大宅

babychen 發表於 20-12-22 15:02
我朋友已放棄,已諗定留班位,K3叫做返過下,現小一直頭冇乜實體上過,嚟緊亦唔知幾時返到學,小一基本有嘅 ...

你朋友個小朋友現在小一,咁快就放棄,會否太可惜。
放假,放工抽時間教下,應該追到的,除非小朋友唔願聽。

子爵府

熱媽 發表於 20-12-29 09:11
其實學期尾都係直升,而且呢2年的成績表大家都知無咩參考價值,仲要怕咩考試形式?用zoom 考只係令學生好 ...

如果唔係呈分唔係選科,成績只用來反映學生強弱並集中訓練而已。同意做卷時間已不夠,又怎揭書?當然有家長幫手另計,不過返學考測就見真章,不能幫一世。

男爵府

李露眉 發表於 20-12-29 06:27
我一定投訴學校,再報東張西望
太唔公平

我地唔落成績表既

子爵府

ladysasa 發表於 20-12-23 09:13
其實疫情未知幾時完,online exam 是中學生比較好的選擇,協恩, DGS 都是12月 online 考試,考試當天有20 ...

其實學期尾都係直升,而且呢2年的成績表大家都知無咩參考價值,仲要怕咩考試形式?用zoom 考只係令學生好似正常返學咁!我見阿女班同學一樣考完互相討論錯咩,假期後亦到老師同佢哋對卷
我女一樣讀上述其中一間,用zoom考已經有cam 望實,有冇出貓我就唔知(自己係房),但佢都一句,開書好晒時間,已要不停做,而且比你開書都無用,都唔係跟書出。
另外你估出貓容易?要出得自然,又跟平時自己程度差唔多咁,唔好比老師睇出,一啲都唔易

首頁
12345...6

尾頁

跳至