自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

如題...

禁止訪問

男爵府

qpalzm 發表於 21-8-1 11:47
咁你可以問下友朋點解重留係外國, 可能了解又會多D。其實好多年前都已經唔會無啦啦單獨夜晚去街或去D雜的 ...

好多朋友去國外純粹覺得生活節奏慢d, hea d 而又唔想好大壓力,所以一直stay果邊

其實身邊都認識好多新一代好積極無覺得迷失,仍然有好好既機遇

我覺得個個人感覺到既都唔一樣好正常,身邊人係點好影響自己睇法,暫時身邊既人都過唔錯甚至乎生活有進步。所以就覺得香港未來發展未必會好差

大宅

TATEYAMA 發表於 21-7-30 04:21
驚佢地回流令香港走下坡

希望班人唔好返嚟

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 21-7-30 00:49
如題...

97未重多人移民,而且走既重系有錢既

伯爵府

回覆樓主:

佢地老公一個在香港搵錢交稅,唔係啲老婆仔女在外國食風咩

呢啲老公好快比單身港女mark住

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主你幾時走?

男爵府

依家移民果堆似係高不成低不就
真係有錢嘅就唔會走,無乜錢嘅唔洗走

伯爵府

hattienail 發表於 21-8-1 07:30

疫情前又無發現少左外國人喎,不過近呢十年外國經濟差左 ...

咁你可以問下友朋點解重留係外國, 可能了解又會多D。其實好多年前都已經唔會無啦啦單獨夜晚去街或去D雜的地方, 反正鋪頭收得早, 除非一大班人去clubbing。

你講得啱, 97前後個時, 香港人一係講I am from Hong Kong, 一係講I am Chinese, 無人會多諗係講ethnic origin定nationality, 因為外國人根本唔識分。以前D野無咁政治化, 97年前你填表nationality鐘意填British又得, Chinese又得。

而香港優勢漸失, 係需要正視, 因為規劃需要很長的時間。近年社會事件已證明以往的國際資金大賭場模式唔work, 因為缺乏干預, 資金只追求短線的最大回報, 不會理會引發的社會問題。而香港呢20年最失敗, 就係搵唔到香港係全中國應擔當咩角色, 新一代的迷失不是無原因的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babykidandyou 發表於 21-7-31 13:09
你睇個股巿咪知囉
點推都唔升

宜家成交額一直偏低,冇以前日日2千幾億
係有日跌成千幾點,先有2千億…識既人就知發生乜事,呢d 野真係冇呃用口講,冇得呃

大宅

goodbuyer80 發表於 21-7-30 00:49
如題...

咁多人移民,點解仲有咁多賴死唔走?!
好傷心!

男爵府

TATEYAMA 發表於 21-7-30 04:21
驚佢地回流令香港走下坡

同意

侯爵府

hattienail 發表於 21-8-1 09:00
係架。大陸真係唔係個個地方適合旅遊,連大陸朋友自己都叫話有d地方唔好一個女仔亂去,勁攪笑,佢地會話自 ...

係呀!除咗錢之外人身安全都好緊要,唔係未聽過有啲女仔旅行嗰陣時俾啲司機捉鬼咗去XX我自己就連放太多錢係酒店或者旅館都唔會囉!所以有陣時會帶個貼身嘅腰包將大部份錢放落去跟住扣喺件衫裏面!

水晶宮

2024年龍年勳章

jolps 發表於 21-7-30 07:19
香港人走唔走,經濟都走緊下坡架啦! 但垃圾會清走一班垃圾後,效率應該會提高,政策推行更快,對香港係好 ...

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

shobi 發表於 21-8-1 08:37

每個地方都有佢黑暗嘅一面㗎啦,除非打仗同經常有恐怖襲擊,呢 ...

係架。大陸真係唔係個個地方適合旅遊,連大陸朋友自己都叫話有d地方唔好一個女仔亂去,勁攪笑,佢地會話自己國家某部份人真係會為少少錢謀財害命,話咩由細係香港大既以為自己好醒。但係佢地壞果班人眼中係勁單純
有時會諗。其實香港人都幾慘,外國人覺得我係中國人黃皮膚唔係同類,但大陸人一樣覺得我係香港人都係有d唔同
題外話,講起執笠,我睇到日本小田急百貨都要執真心嚇死…希望出年疫情好轉啦

侯爵府

hattienail 發表於 21-8-1 08:33
聽完朋友形容講唔知以為佢去左大陸幾多線城市….

總之疫情一直唔好一路拖,真係咩國家都挨唔得耐 ...

每個地方都有佢黑暗嘅一面㗎啦,除非打仗同經常有恐怖襲擊,呢啲地方我就唔會去啦!大陸呢我就淨係鍾意去北京去咗3次,其他地方就麻麻哋!仲之就出門在外自己小心啦!
係呀!有陣時睇新聞話因為疫情,某啲國家咩百年老店啊都要執笠,話唔影響就假囉!

男爵府

shobi 發表於 21-8-1 07:52

被帶手繩我仔都試過,喺米蘭,我費事同佢爭持直接俾錢佢算。

聽完朋友形容講唔知以為佢去左大陸幾多線城市….

總之疫情一直唔好一路拖,真係咩國家都挨唔得耐

侯爵府

hattienail 發表於 21-8-1 07:38

疫情前細佬去歐洲玩先比黑人硬戴手繩唔比走咋

被帶手繩我仔都試過,喺米蘭,我費事同佢爭持直接俾錢佢算。
歐洲去過好多國家,兩次中招都係意大利,我就聽過話喺意大利擺喺架車裏面啲嘢都會俾人偷晒,總之架車呢就唔好放咁多名牌袋引人犯罪!不過我都冇因為咁樣而令到我卻步,都係會繼續去歐洲旅行!
不過依啲嘢真係睇你好唔好彩遇到,應該咁講歐洲就賊仔多,香港就小偷多!分別係賊仔會即場嚇親你呀,小偷就係偷完你之後先知!最緊要就學定事後點處理囉!

男爵府

shobi 發表於 21-7-30 18:03

歐洲治安差就睇吓邊地方啦,好似意大利咁,我94年去時個frien ...

疫情前細佬去歐洲玩先比黑人硬戴手繩唔比走咋

幾個月前倫敦有個男仔比人搶單車,個賊有刀,好彩有個YouTuber咁啱拍緊片,見到就衝埋去幫手趕走個賊,個男仔俾人畫花咗塊面,驚到報警大叫attempted murder

朋友而家身處倫敦附近嘅小鎮,佢話就冇咁狼死,但都遇過,總之袋住20到$50係身,同埋唔好行地下隧道,天黑唔好出街一個人就無事

唔係話去到一定會俾人打劫,但係遇到嘅比率來講對比香港真係多好多囉,香港詐騙就多

男爵府

hattienail 發表於 21-8-1 07:30
疫情前又無發現少左外國人喎,不過近呢十年外國經濟差左係真既,我純粹講最近情況姐,無論倫敦定係town仔 ...

最攪笑係大陸既朋友又覺得我係香港人唔歡迎佢地黎…又要表態又要解釋,真煩

首頁
12345...11

尾頁

跳至