自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩人都 3x-4x歲 , 成熟又共識唔生小朋友 , 兩人住既地方好相隔好遠 , 又係原本各自同阿媽一齊住 , 兩人都係一直同媽媽住 , 感情好 , 兩人既收入都 ok

如果要求其中一方去另一邊同自己媽媽住 , 對方又唔想 , 而且無得二人世界 , 如果租地方住在其中一方既家附近 , 咁兩方都想租既地方選擇在近自己媽媽果邊 , 方便照顧 , 好難公平 , 如果租既地方在兩人居所中間位置 , 又係要搭車 , 無咩好處

大家覺得點安排先最好

珍珠宮

回覆樓主:

相見好同住難,一動不如一靜
兩邊阿媽 兩邊住

別墅

有錢嘅,買大屋,一齊住

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我有親友老婆,單親,阿媽一手湊大,爸爸早年過身,所以兩母女互相感情好好
所以結婚時講好會住近女方媽媽
何必講到咁難聽又戀母又盛

以樓主case,既然打算租,兩邊輪住吧!兩年a區兩年b區

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

FlowerBoys 發表於 22-1-14 16:03
唔結婚仲適合啦,大家都仲想痴住阿媽

又係喎
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

回覆樓主:

同我當年情況差不多
最後搬左唔近兩度既地方,但一程車可以返到兩邊父母家,同埋就自己返工。
so far都無問題

珍珠宮

FlowerBoys 發表於 22-1-14 16:03
唔結婚仲適合啦,大家都仲想痴住阿媽

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔好結,禁小事都解決唔到

公爵府

如果兩個思想成熟,真係想建立一個家,
就唔應該時時阿媽阿媽!

如果大家各自想同阿媽一齊住,咁唔好結婚囉!
愛其實係互相遷就!一係租一個單位,四個一齊住!

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實點解話人地係媽寶?大家都唔知人地家庭背景。或者人地阿媽有需要特別照顧呢?

仲有,唔好唔記得自己都可能係做人阿媽既,如果第日自己老伴走先,自己又體弱多病,而仔女又願意多加照顧,想一齊住,咁唔好咩?

仔女都未嫌媽媽,竟然旁人說三道四,真係幾諷刺下。

回歸返問題,有能力既話,是旦一方搬近一齊住/買兩間屋,兩老一齊住,男女附近一間/買大間啲,四個一齊住。

睇下邊方較愛另一方囉,雙方媽媽/男/女,總有一方要為對方作出遷就既。

若唔係咁愛既,就唔好結婚算啦。

珍珠宮

結婚唔代表一定要住喺一個地方
結婚係對大家嘅承諾,亦係代表可以照顧對方,有咩emergency可以為對方做決定。
既然大家生活上安排一定要照顧媽咪,既然冇計畫生小朋友,冇必要另外租地方住,結婚後繼續分開住,然後自己安排2人世界時間。
好多家庭都係因為工作,分隔兩地,感情是否穩定就真係睇人,身邊唔少咁嘅case,睇兩個人嘅意願,舒服就可以了,其他人典睇根本無關

琥珀宮

Yeung456 發表於 22-1-14 15:56
兩人都 3x-4x歲 , 成熟又共識唔生小朋友 , 兩人住既地方好相隔好遠 , 又係原本各自同阿媽一齊住 , 兩人都係 ...

叫佢返阿媽到住啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

兩個都唔適合結婚
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

點解要結婚?
不如久唔久輪住去對方屋企過夜

男爵府

兩人都 3x-4x歲 , 成熟又共識唔生小朋友 , 兩人住既地方好相隔好遠 , 又係原本各自同阿媽一齊住 , 兩人都係 ...

其中一個要讓,再考慮下返工地點,如果租,咪每2年搬近自己阿媽,但咁真係好無謂

男爵府

搵一個地方4個一齊住

珍珠宮

我有個朋友跟你講既差不多 系埋一齊好多年 後來佢地決定唔結婚 各自家裡著 一個星期去男家 下星期就去女甘樣相聚 佢講俾我地聽時都覺得好奇怪 不過佢地覺得甘系最好 唔使煩

侯爵府

回覆樓主:

猜包剪dup

用戶要求終止服務

呢d 叫成熟,有咩原因想結?同阿媽住就得啦

水晶宮

租地方每次轉可 有心無難事

首頁

尾頁

跳至