自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

"一直都聽聞長實嘅樓有問題,所以都唔會考慮買佢哋起嘅樓,今日新聞提起,畀大家睇吓,唔想大家中招!(另外可參考此blog睇吓設計師點講佢D搵笨嘢!http://hk.myblog.yahoo.com/peter-sun/article?mid=7562)

600萬元住宅 幾十蚊天花線都慳
地產商處處賺到盡
2010年10月25日
特區政府成立百億關愛基金,試圖化解「仇富」情緒,但發展商處處「賺到盡」,小市民怨氣怎能平復。怎樣才算「賺到盡」?購入長實日出康城單位的小業主有深刻體會。除單位延期交樓及嚴重發水外,更有不少極具創意的「賺盡」特色,由地腳線到天花線的「慳家」設計,到全屋家電只得半年保養,曾光顧長和系三個樓盤的小業主不禁問:「發展商良心去咗邊?」 記者:林浚川

張氏夫婦多年前購入和黃發展、樓齡逾 30年的紅磡灣中心,其後搬到同是和黃旗下的黃埔花園,到最近買入長實的日出康城第二期領都。以樓論樓,夫婦兩認為領都質量和設計最差,張太慨嘆:「呢幾十年全世界都進步,只有長實倒退。」張先生則說:「初時日出康城叫夢幻之城,入到嚟乜嘢夢幻都破滅晒!」

露台天花入伙已剝落
張家的四房單位面積過千呎,買入價逾 600萬元,價錢堪稱區內豪宅,但張太批評質量連公屋都不如。例如全屋 12幅玻璃窗都有微細小孔,擔心可能整塊爆裂,要全數更換。露台天花剛入伙已剝落,裝修師傅修葺時發現三塊「空心磚」,導致批盪不平,又要換。大廈走火樓梯牆身只上油漆,表面粗糙不堪,張太狠評:「公屋都冇咁求其啦!」
客廳天花線看似延伸全屋,實際上兩部分體式冷氣機背後,都欠缺一段約兩呎長的天花線,張先生要求長實補回卻被拒:「職員話呢段係唔包,叫我自己去搵,我搵勻全港都冇,肯畀錢都買唔到」。多次投訴後,長實終補回兩段成本價可能只是數十元的天花線。
要數最具創意的「賺盡」設計,非地腳線莫屬。一般地腳線厚度不超過一厘米,但長實旗下多個新盤,地腳線厚逾一吋,原來內藏電話線和電線,省卻線路走喉入牆的建築成本。小業主若要更換全屋地腳線便要自掏腰包,若不更換地腳線,絕大部份現成傢俬都無法貼牆,實用空間買少見少。

長實主席李嘉誠曾說「君子愛財,取之有道」,但旗下的領都卻被批評為沙漠都掘到出水之作。
日出康城另一「賺盡」特色是買樓時附帶的全屋家電,竟只得半年保養,張太說:「我做咗幾十年人,第一次聽電器得半年保養。」更絕的是業主如要續保,首年只可光顧長實旗下的豐澤電器。有日出康城業主在網上透露,入伙不久冷氣機即故障,致電豐澤才知保養期已過,上門檢查收費 450元,留言慨嘆:「不能不佩服佢哋(發展商)賺錢諗頭,真係沙漠都掘到出水」。
張氏夫婦寄望長實盡快完成「執漏」,但本身是日出康城第一期首都業主的將軍澳區議員方國珊表示,首都入伙超過一年,很多單位仍未完成「執漏」,「每個單位都講緊幾百萬,發展商係咪真係要咁樣賺到盡?將咁嘅質素嘅樓交畀買家?」
長實成本亦「鍊到盡」,建築業界指長實分判工程向來價低者得,分判商「冇肉食」只好向下壓榨,重效率多於質素,是樓盤質素參差主因。"

唔知大家仲記唔記得長實啲樓既經典慳成本設計?

公爵府

請李嘉誠出嚟發表下啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

schricky 發表於 22-7-31 08:18
百佳

我6日前的留言, 「偉大」的管理員昨日話有粗口屏蔽了, 原來「百佳」都叫做粗口, 真係大開眼界了, 遲D規定要寫文言文, 小心你寫呢两隻字又會被「偉大」的管理員乜乜了

男爵府

kittylam 發表於 22-7-31 00:09
黃瓜嘅「道」係壓榨之道。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

uglytwins 發表於 22-7-31 23:39
我舊老細幫長實做過野,佢哋找數好好好好好耐,咁大間公司都拖細公司數,真係好poor guy!
...

以大欺小,仲好意思講咩富貴於佢如浮雲

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 22-8-1 16:09
印象中麗港城鑽石廳得嚟都闊

都還可以,我以前睇過。只是,一定坐個冇咁舒服。利申:因地點便利,我自己都住長實鑽石型單位。所以好清楚質素,同新地就一定冇得比架喇,不過比李家嘅新樓還好

伯爵府

redhot 發表於 22-7-31 10:40
鑽石廳雖然唔多好,但至少麗港城總體環境還可以,市區交通、商場會所配套,內園兒童遊樂設施,部份海景, ...

印象中麗港城鑽石廳得嚟都闊

大宅

小華子 發表於 22-7-31 12:01
個寺都係用黎吸財,擺晒風水陣。

唉, 我唔識風水,如果係真,成家已經多錢到下幾十世都用唔完, 何必呢! 病態貪心真係會令人變得不擇手段喪心病狂

大宅

熊豆沙 發表於 22-7-31 00:26
點解阿老闆唔揾個名醫去醫嗰位dancer, 老闆咁有錢。

應該即刻飛幾位外國名醫來港啦!

子爵府

bobo05 發表於 22-8-1 08:11
疫情期間大部分人收入少咗,有啲冇嘢做, pk一毫子都唔會減,啲嘢仲貴咗, 其實做人唔使做到咁樣,唔擔心有 ...

起慈山寺, 不知幾多人讚, 又為自己積風水地, 萬世受人敬仰!

子爵府

agee 發表於 22-8-1 08:01
有名佢叫x人寺, xk超市, 禾黃, 仍fall

又係喎, 隻隻都金

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

wln 發表於 22-8-1 01:27
所以一直只買新鴻X樓

完全贊同
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

伯爵府

回覆:長實主席李嘉誠曾說「君子愛財,取之有道」, 佢個仔呢?

明知李 X 是甚麼人仍然够胆買八號仔的人不能只怪百佳,也應該怪自己當時太貪心和不做功課。我從來沒有買八號仔。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

疫情期間大部分人收入少咗,有啲冇嘢做, pk一毫子都唔會減,啲嘢仲貴咗, 其實做人唔使做到咁樣,.....

侯爵府

回覆樓主:

有名佢叫x人寺, xk超市, 禾黃, 仍fall

伯爵府

老黃瓜臭坑出臭草!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

根本兩父子都只為搵錢壓榨香港一切完全為富不仁

杜小田    發表於 22-8-1 11:54

子爵府

2024年龍年勳章

所以一直只買新鴻X樓

杜小田    發表於 22-8-1 11:53
Life must go on

男爵府

青出於藍

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

redhot 發表於 22-7-31 10:34
我一早都話架啦,啲仔仲絕過佢老豆,早期長實啲樓都差,但都未至於差成咁,都仲叫住得下人,見過啲嘉湖二 ...

係呀!早期啲樓都仲見得人,後期愈起愈衰

首頁
12345...7

尾頁

跳至