自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頸一邊有很大粒的結節超過4cm, 另一邊有很多細細粒的結節,最大約2.2cm, 原本在政府排了期做半割,昨天睇了另一個私家外科,他說如打算做半割,為何不做全割,第一次的開刀難度不太高,但要做第二次開刀難度會高很多,而且做完全割,只需每天 keep住食藥就可以,藥物沒有任何副作用,請問各位 MJ有沒有此經驗,謝謝你們~

洋房

pauline_c 發表於 22-9-22 09:06
睇多個醫生問意見,半割唔一定要食補充劑,一般割完剩低嗰半夠用。
以前政府為方便一般叫病人全割,而家政 ...

如果是良性的,可以考慮半割。

男爵府

sandypink 發表於 22-9-24 23:53
請問4cm至5.6cm隔左幾耐時間?
二年時間,可能受壓力及情緒影晌,而我的結節比較活躍

子爵府

Ikymama 發表於 22-9-24 16:26
是實心,昨天照完超聲波,已經擴大至5.6cm

請問4cm至5.6cm隔左幾耐時間?

男爵府

potatowwl 發表於 22-9-24 17:27
本人同樣有甲狀腺結節問題想請教排政府需要幾耐時間?謝謝
大約排了2年才見政府醫生

男爵府

rosita1114 發表於 22-9-24 19:02
但係有抽針嗎,如果良性同唔影響氣管個啲係咪可以唔使切
有抽針,是良性,2016睇政府,至今年已6年,但結節大了2cm, 如果再大,會頂住氣管,就要做手術。

已刪除用户

大宅

Ikymama 發表於 22-9-22 08:44
頸一邊有很大粒的結節超過4cm, 另一邊有很多細細粒的結節,最大約2.2cm, 原本在政府排了期做半割,昨天睇了 ...

本人同樣有甲狀腺結節問題想請教排政府需要幾耐時間?謝謝

男爵府

333s 發表於 22-9-23 21:58
甲狀腺全割或半割 。
A。 甲狀腺結節是內分泌門診最常見的疾病之一,所有的甲狀腺結節中,有95%以上 ...
謝謝你的詳細資料,我想也是,我會再問清楚醫生,因我也不想做全割

男爵府

kamkong 發表於 22-9-22 21:39
甲狀腺良性腫瘤係唔會變惡性,建議樓主睇多個醫生
所以覺得奇怪,政府說不會變惡性,可選擇半割或暫時觀察,但私家說會有機會變,提議全割,大家不同說法

男爵府

rosita1114 發表於 22-9-22 20:13
想問4cm係實心嗎?
是實心,昨天照完超聲波,已經擴大至5.6cm

男爵府

我6月在私家醫院做了甲狀腺全割手術
因為2020年左邊甲狀腺發現有一粒一cm的結節,到今年5月照超聲波時,發現有異樣,醫生建議做抽針,結果係惡性,好彩只係初期,我就做咗全甲狀腺切割手術
但手術後我發現血壓較為不穩定,尤其是下壓會偏高,現在每天食一粒血壓藥,及甲狀腺素,其他未有異樣

象牙宮

Ikymama 發表於 22-9-22 19:00
我在政府覆診及跟進,排期年尾可做半割,政府醫生說是良性,可做或不做,但昨天睇私家,他提議我全割,因手 ...

人体器官每一个器官每個部分都有其獨特的作用和功能。我們的身體總是有許多功能持續發生著。
政府醫生說是良性,可做或不做。

根本不用動 la。沒事找事。
能不動刀切/割是最好。動刀都有風險。
政府很好。我的几乎冇疤。
而我的皮膚最易留黑色素及留疤。質量

能不割是最佳。真要動,就半割吧。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

請問你地做手術係開刀定射頻消融?如果開刀係從乳頭定從口入??知唔知邊種比較好?
Latte, 又名臭TE或臭喵

象牙宮

Ikymama 發表於 22-9-22 08:44
頸一邊有很大粒的結節超過4cm, 另一邊有很多細細粒的結節,最大約2.2cm, 原本在政府排了期做半割,昨天睇了 ...

甲狀腺全割或半割
A。 甲狀腺結節是內分泌門診最常見的疾病之一,所有的甲狀腺結節中,有95%以上是良性。
甲狀腺結節惡性機率約5%

B。 全割,要吃補充物一世。
甲狀腺結節 多數是良性。+ 生長期很慢。(良性,惡性)也一樣。
半割,化檢如是良性,另一邊不用割。也不用吃補充物。
全割,化檢如是良性,白割了。要吃補充物一世。何必動刀?  你可网上查有关甲狀腺結節。

我看政府。我是經過超音波檢查。穿刺+切片。。。我不想動刀。想半年觀察一次,有問題才解決。用了3年+。
醫生摧多次,結果切一邊,結果真是良性。

問你,醫生醫德?誰會保證?
私家醫生為病人或自己生意多一些?
脖子腫腫的而被發覺。檢查出有異狀的時候不用太驚慌,因為多半結節都是屬於良性。明明是,还要你全割?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆樓主:

做左全割/半割jm, 有醫生可介紹嗎?
謝謝

珊瑚宮

回覆樓主:

全割之後會有唔少問題
最好問多位醫生意見先做

子爵府

sodababy 發表於 22-9-23 11:19
要睇多幾個醫生 我親人就係睇多幾個醫生幾個醫生都唔同講法 最終揀咗個安全啲嘅方法
...

請問最安全嘅方法係咩呀?係咪可以唔洗手術呀?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

要睇多幾個醫生 我親人就係睇多幾個醫生幾個醫生都唔同講法 最終揀咗個安全啲嘅方法

子爵府

sandypink 發表於 22-9-23 10:10
點解?我聽好多良性...有keep住check...變大後病變,變惡性

唔同部位的腫瘤各有不同,若乳房有腫瘤就要立即割掉,而甲狀腺的良性腫瘤係唔會變惡性,如果畀我選擇,我就會只割一半甲狀腺

333s    發表於 22-9-23 21:59

首頁

尾頁

跳至