自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

裝修分享,新手裝修,好苦惱
又要返工又要自己一個搞裝修
請各位唔好鬧我

近排要幫屋企人搞裝修舊私樓
實呎270兩房全拆換喉(不換窗)
訂造少量傢俬只係想簡潔樣

第一步,上FB揾見到好多設計裝修公司,又上電視/攞(emoji)/明星代言/FB相好靚,問報價,好多間回覆係$45-60萬(唔包面料/燈/磚/潔具等等)

之後FB再揾純裝修公司
見到好多X師傅/乜師傅/又拍YouTube又做訪問,報價係$32-40萬(唔包面料/燈/磚/潔具等等)

想問大家係點衡量揾設計公司/定純裝修公司?
佢哋講既用料係咪要上網自己續樣查?

$40萬(全拆)
+$10萬(面料/燈/磚/潔具/閘/等等
+$10萬(傢俬:抽煙機/煮爐/梳化等等
預$60萬甘樣?

水晶宮

維妮仔 發表於 23-5-24 15:45
請各位唔好鬧我

貴喎,佢有料好靚? 我換埋窗都全屋起過矖都係80萬,600呎

大宅

回覆樓主:

試下淘寶

男爵府

維妮仔 發表於 23-5-26 08:57
沒有豪裝呵 不過我見間間都會收設計費4-8萬甘
其實我只要簡單裝修,重做廚廁櫃同換門甘,
只可以 ...

你只係要“簡單”裝修,駛鬼搵室內設計。搵得室內設計,一係要有格調,一係要變魔術(例如:2百幾尺要做3“房”2廁)

男爵府

回覆樓主:

我屋企裝緊
600呎實用
全屋包料包傢俬係55萬左右
不過就實用為主,唔花巧
你270呎真係好貴

珍珠宮

太貴了~格下價好d

侯爵府

維妮仔 發表於 23-5-24 15:45
請各位唔好鬧我

200幾尺要50-60萬的確係貴咗喎,如果有600幾尺就差唔多。

洋房

回覆 yurijm 的帖子

我呢排都搵緊裝修。聽人講佢地識得的做裝修嘅親戚,過年到而家基本無開過工,但係就點都唔減價,當事人話根本唔憂做,手頭cash可以full pay一層600幾萬樓。但我地夠膽無人搵佢地做,知道「質地」麻麻。裝修唔老實,出古惑其實應該海關警方一齊做野先得,現時根本無有怕。

男爵府

回覆樓主:

10月報價,只有窗無攪,油油自己朋友油,冷氣,煮食爐,抽油煙機,抽氣扇,大門鎖,鐵閘,換煤氣喉......我自己預30萬-35萬埋單

不會介紹

屋企樓下普通街坊裝修公司,我對裝修無乜要求,快開工快完工,耐用,整潔就得,主色黑白灰。

實311, 有長樓梯,已包搬運費,佢話45日完工, 我預60-70日,包假期。

今年4月頭交貨,租盤設備,包埋朋友油油,大陸燈,埋單唔洗30萬

attach1_sign/tmp/phpDDjqGe

大宅

dotdotdotdot 發表於 23-5-24 18:58
我2021年全爆新裝搭埋棚換窗,自己搵師傅做,實尺7xx尺,連傢俬28萬幾有找,但我俾齊頭30萬當貼士,但所有 ...

可否介紹淘寶設計(emoji)(emoji)
:-) :-) :-)

大宅

我都住村屋想裝修, 可唔可以PM你個師傅俾我諮詢下, 謝謝

arron媽 發表於 23-5-24 20:30
比我就會四圍問親友介紹, 唔好急, 有口碑的師父都係輾轉介紹, 通常好多工程在手, 要比啲耐性。
我返教會放 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

裝修千其唔好起網上咩FB 同Youtube呢D揾,好既裝修跟本唔使賣廣告,起屋企附近揾D已經有10年或以上既裝修公司,有間鋪有咩都可以追,最好系明碼實價唔包材料,材料自己去旺角選,自己買料可以買D靚既料,做出黎差好遠,另外唔做家私呢D又平好多,到時去姨媽家私或者淘。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

呢啲好多材料傢俬都係大陸做好運落黎,你要測住甲醛量,同埋啲料真心差啲,我當年都中左蕉
想認識多啲屯門友

男爵府

花天使 發表於 23-6-11 23:07
岩岩我都裝修完,用咗20萬到
同你差唔多,你大我少少
要資料嗎?

打算全屋裝修, 可否給我資料, 謝謝!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 23-6-11 23:20
但係不包傢俬、地磚,JM分享的造埋傢俬更抵

地磚有限錢
傢俬都係睇質素
700@唔包呢啲個價差唔多

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

littlefunpig 發表於 23-6-11 23:15
抵了
今時今日低過1千@呎

但係不包傢俬、地磚,JM分享的造埋傢俬更抵

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 23-6-11 22:44
@$700

抵了
今時今日低過1千@呎

大宅

真係要搵人做架,我個陣裝修都係諗住慳錢自己搞,諗自己做自己設計會平好多,但裝修有好多細節位根本唔會自己諗到同埋處理到,有啲錢真係要俾人地賺架。同埋同意上面所講,千祈唔好信網上facebook 廣告個啲,係工廈開個啲都信唔過,最好就有朋友介紹,如果唔係搵大商場開個啲最穩陣,係一來係個啲商場落得腳既點都叫都有啲實力,同埋萬一有咩事都可隨時隨地搵到人跟進。

男爵府

岩岩我都裝修完,用咗20萬到
同你差唔多,你大我少少
要資料嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

stopBB 發表於 23-6-11 23:03
唔記得講,未計用料,好似地磚浴屏等等哩D我淘寶另外買嘅

好,謝謝資料

首頁
12345...7

尾頁