自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事緣上年暑假,幫2個小朋友報咗佢嘅寫作班,大嘅有位直接上堂,細嘅俾咗$380留位費,之後miss要佢插班,但要再俾$880插班費,我喺facebook問佢點解要俾謂插班費,佢先block咗我,之後千字文解釋呢個係公平原則。詳情可以睇返佢個Facebook page 或Facebook 補習配對group

之後,我把事件、相片分享到補習配對group,有幾位曾報讀嘅家長分享佢哋中伏經驗,連埋我自己中伏經驗,整合分享如下:

一次過要俾16堂 共$4800堂費,Zoom上一小時,有30分鐘係佢望住個cam叫學生自己諗,自己寫,全程靜過太空。
上堂用詞,言語態度不適合小朋友。加上英文唔太流利,港式英語。

筆記hea到爆多數係淨係得D mind map bubble,單行線。批改話要鼓勵學生,唔會點修改。

有家長查詢課程時,佢提出教學概念是「尖子教尖子」,聲稱課程較深,如非入讀佢本身on list嘅一線小學,係唔會啱教嘅

不過當然也有家長認為佢好ok
以上只是個人分享
補習人夾人同要試
但喺我角度就覺得係伏嘅

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

dorothy227 發表於 23-7-10 11:02
事緣上年暑假,幫2個小朋友報咗佢嘅寫作班,大嘅有位直接上堂,細嘅俾咗$380留位費,之後miss要佢插班,但 ...

邊啲小學?

複式洋房

回覆 Pomina 的帖子

呢D Chart睇完算,又無可公開的Statistics去Back 番呢D %。
我反而奇怪廣告中學校比佢用來宣傳自己都唔出聲。

珍珠宮

玩具勳章

No113113 發表於 23-7-10 11:31
星期六。有人電話來,講得出小朋友名字和學校。
話答謝小朋友比賽獲獎,但印象中完全冇參加過書法比賽,話 ...

好多補習中心拎政府資助搞比賽,實質同家長sell野

洋房

回覆 poorbanana 的帖子

最近又見佢新廣告, 賣緊自己大部份學生係嚟自DxS, 咁揀學生法整靚自己portfolio, 草根點會收.
橋唔怕舊, 最緊要有人受

複式洋房

回覆 amazing 的帖子

我覺得時勢問題,佢係向Pandemic時走出來的。果時一窩蜂好多人入行,因停課家長好緊張,果時一D補習谷見好多新面口,個個又Dean's List,又 9 A 咁,有幾多個係真呢? 如係,Dean果張List應百千里長。好多復常後已消失。因揾唔到食。
果時係Market 好Abruptly咁幾何級Expand,做成佢同好多唔達標的可生存。 做任何一行都係持久性至係重要。

佢仲可以做幾耐係重點。

伯爵府

dorothy227 發表於 23-7-11 21:47
佢唔止寫唔得、講都唔得,佢有條上堂前嘅片,佢好努力用全英表達,但好港式,果條片之後,上堂都係差不多 ...

咁都氹到咁多家長真係勁.

複式洋房

uns 發表於 23-12-1 18:40
睇左website, click英文版係空白無野睇,只有中文自我介紹,睇喎到佢英文寫成點
...
手機版無,Website版有, 佢出呢個應係第 2 個 Version啦,寫長咗,仲錯多咗。佢Tenses差到嚇人。

水晶宮

cforcash 發表於 23-12-1 19:06
睇佢fb, 咩“成功錄取” 當自己係名校一樣 ,補習社通常用‘’成功報讀‘!
另外,仲要send 手冊相 ...

不排除拿料來當為自己整靚廣告。

水晶宮

dorothy227 發表於 23-7-11 13:40
有次我見到個女D Grammar 錯得好明顯,佢都係✓ ✓ ✓,well done (emoji)忍唔住叫佢改多幾吓,俾D建議。
...

咁洗咩搵佢教?

別墅

回覆樓主:

睇佢fb, 咩“成功錄取” 當自己係名校一樣 ,補習社通常用‘’成功報讀‘!
另外,仲要send 手冊相 (要有學生相同全名),比咁多資料好唔安全

motiondesign    發表於 23-12-15 12:36

伯爵府

uns 發表於 23-12-1 18:40
睇左website, click英文版係空白無野睇,只有中文自我介紹,睇喎到佢英文寫成點
...

只能說見醜不如藏拙都係好事。嗰篇文我認為似band2 中學生既作品,滿滿chinglish味,讀起上嚟份外親切。

男爵府

莫失莫忘 發表於 23-12-1 18:27
你可以上佢網站睇,公開的。

伯爵府

uns 發表於 23-12-1 18:16
可唔夠以share來睇下,見識下

你可以上佢網站睇,公開的。

男爵府

莫失莫忘 發表於 23-7-11 07:25
其實睇完佢網站篇英文自我介紹點解仲會吸引到人搵佢教英文寫作?

可唔夠以share來睇下,見識下

洋房

回覆 dorothy227 的帖子

Herme 級數嘅marketing。對你愈差,你愈覺得佢勁!

洋房

No113113 發表於 23-7-10 11:31
星期六。有人電話來,講得出小朋友名字和學校。
話答謝小朋友比賽獲獎,但印象中完全冇參加過書法比賽,話 ...

我填過佢張google form, 簡直大開眼界。marketing做得好。賺死佢。

民房

呢個老師品德好有問題架
成日睇唔起草根或者資質冇咁好既學生
而且佢都應該係日校撈唔掂先開page,好似係係校方唔同佢續約,
每個post又得個兩三個like,,
比得咁多錢梗係去搵D有保證既上堂啦,,有咩事都可以追究,呢位所謂尖子你搵佢都哂氣

motiondesign    發表於 23-12-1 18:04

複式洋房

只能話香港私補好需要有規管各老師自稱有的資歷。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

dorothy227 發表於 23-7-10 12:40
回覆 yauchuchu 的帖子

佢話呢個係個公平原則唔想有人比平過其他一早報咗嘅家長嘅價錢,報讀佢嘅課堂。會 ...

癈話、根本是市埸策略~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊