自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得不佔位嘅唔應該收
當然都要視乎幾多錢一位
佔位小朋友是否需要付全數喇

利申:相中並非本人

attach1_sign/tmp/phphNjdPr

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實除手抱BB外,1歲都占座位亦會飲水同食野,收茶錢合理,1個茶錢都系6蚊啫,10元8塊都無,甘如果人地比張4人枱你唔收你個1歲茶錢,你情願要邊樣?

大宅

2024年龍年勳章

akachanman 發表於 23-7-30 10:42
我覺得不佔位嘅唔應該收
當然都要視乎幾多錢一位
少少錢就算啦

侯爵府

環保接龍勳章

自己話5人,
要5人枱.
酒樓咪收5位茶錢囉.
有咩好嘈?

珍珠宮

有坐位就比啦,得幾蚊,都唔爭在啦

子爵府

薯圈 發表於 23-7-30 12:33
應該係跟檯大細都有關,難道2人帶住4個小孩,佢地會接受坐2人檯?

最驚呢類, 食物叫得唔多, 餐具又要俾足, 又要六人台, 滿台紙巾, 食得慢, 返台又慢

公爵府

好媽媽勳章

selinako^^ 發表於 23-7-30 10:55
多餘 除非幾個月大,仲係手抱淨係識訓既bb 啫
識係話佢乜都冇飲冇食,識行識走果d 點都比啖水佢飲下 比小小 ...
係,我覺得1歲都ok啦,就算唔食野,點都會飲啖水呀?我當年女仲係手抱果陣(約3個月大)去酒樓食飯,真係收左我地茶錢(唔係cheap,但手抱B全程訓,無用過佢d水,同埋唔係10蚊8蚊,係20蚊up),但又係吹佢唔脹

selinako^^    發表於 23-8-1 13:07

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

康山分店去過。
晚餐,五人位。
佢全程b b車都佔用咗一位嘅空間。
加一,只包括四個茶。
呢啲唔係茶樓/酒樓,相熟食肆,佢哋有一套規矩要跟。
嗰四個大人肯坐四人手抱個BB咪得囉。
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

子爵府

回覆樓主:

收得唔多會俾無所謂。但如果呢間野唔系kids friendly,攞bb櫈或者見你有bb車就西面的話唔會再去。去得酒樓都係家庭客多,貪你有大枱。但好似前面有人話咩帶細路就係阻q住晒的話真係祝果啲餐廳早日執粒。

男爵府

我覺得除非手抱嘅嬰兒之外,其他都要比茶錢

侯爵府

2024年龍年勳章

打開門做生意, 唔收係人情, 收係道理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解唔收?

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實事件中的主人翁, 應該唔係第一次帶個一歲小孩出街食飯, 只不過好多時都係唔收茶錢嘅, 點知今次遇上一間收茶錢既,佢咪覺得唔舒服囉!睇咁多層樓嘅回覆, 就證明每一間食肆嘅做法係唔同, 如果事件主角係去開一啲唔計較小朋友佔位嘅食店, 佢係有理由覺得嗰一位茶錢係唔應該啦!
否則佢都唔會將件事擺上網,畀樓主拎嚟呢度討論。

我認為嗰啲計較冇用食店茶水既年幼顧客, 但俾收茶錢嘅人, 的確要事先了解你去幫襯嗰間食店對顧客嘅定義, 有食店會將顧客嘅年齡設一個界限, 有啲係總之按人頭計/佔座位計。
始終問清楚就無謂到畀錢時爭拗啦!
我覺得呢一樣係所有會帶年幼子女出外用膳, 又非常計較自己嘅孩子會唔會被額外收費嘅人要注意既。

男爵府

回覆樓主:

佔位要收

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佔位就要收啦

當年仔女仲細去飲茶,好多時仔女份茶錢,酒樓只收1位…但好睇酒樓做法…

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

介意嘅, 咪唔好帶小朋友去酒樓囉。

大宅

回覆樓主:

佔用位置,要架

男爵府

唔係3歲以上先收費?
不過佢收都無辦法,如果介意就去其他地方食。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講真如果幾蚊都咁介意,真係無謂出去食啦,買外賣咪算

hkgra    發表於 23-8-1 09:14

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

akachanman 發表於 23-7-30 10:42
我覺得不佔位嘅唔應該收
當然都要視乎幾多錢一位

所謂不佔位,其實冇坐上枱但係都照用餐廳一個位,心知坐喺枱不過冇食嘢,總之有頭就收錢,除非佢大個冇頭嘅小朋友入嚟啦,

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊