自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

12蚊店裡面嘅貨係多到無地方放嚟賣,細細件好厄錢,用cheap膠做嘅又有,唔啱香港市場用嘅全日文內容monthly planner又有,豉油醬汁仲勁平。
行日式超市百貨仲多貨到好似直頭去咗日本shopping咁。
覺唔覺有種向香港傾銷嘅感覺?

男爵府

2024年龍年勳章

lflxl 發表於 23-8-27 12:57
分析得有道理 311之後通街都係日貨/偽日貨。貨品種類全面覆蓋生活所需。
...

直頭似係運嚟香港拋售

男爵府

2024年龍年勳章

KTKTKT5 發表於 23-8-27 13:00
生意人都係睇數字,入10件賣得晒,下次入20件,又賣得晒入30件,如此類推,越來越多日本貨賣,唔係由商家造 ...

係,因為平又多選擇遍佈生活所需,所以多咗人買,越賣越好賣,就越多日貨運嚟香港。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 23-8-27 13:08
臺灣對日本食品不設防,也要提防臺灣加工食品,轉口香港。

之前有臺灣人已經公開話將美國萊豬加工轉售中國和香港。..

係,我又係唔食台灣製嘅豬肉乾,加工品

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-8-27 12:55
係,加工食品不受限制,真係防不勝防

臺灣對日本食品不設防,也要提防臺灣加工食品,轉口香港。

之前有臺灣人已經公開話將美國萊豬加工轉售中國和香港。

珍珠宮

回覆樓主:

生意人都係睇數字,入10件賣得晒,下次入20件,又賣得晒入30件,如此類推,越來越多日本貨賣,唔係由商家造成,係由顧客構成,如果唔賣得,商家越返越少貨

男爵府

平平常常 發表於 23-8-27 12:16
自311後,香港賣的日本貨價格越來越cheap,數量越來越大,周街都係,例如759長期有得賣。

唔排除係日本仔 ...

分析得有道理 311之後通街都係日貨/偽日貨。貨品種類全面覆蓋生活所需。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自311後,香港賣的日本貨價格越來越cheap,數量越來越大,周街都係,例如759長期有得賣。

唔排除係日本仔將本土賣唔出d貨,溝淡佢,再出口,一了百了。譬如有d原料如果本身超標,可以加工,加入大量其他進口廉價原料,溝淡佢,結果就會出口量大增。福島原料可以運去輻射區以外的工廠進行加工製作,出產地就不受他國管制影響。...

係,加工食品不受限制,真係防不勝防

象牙宮

李斯特 發表於 23-8-27 12:33
我都有留意,福島出事後真係多左好多日本生果買。果欄呀街市都有。

所以我已多年冇買日本生果。

侯爵府

KenChung_FB 發表於 23-8-27 10:58
見好多都唔係made in Japan 噃

嘜澳洲開咗12蚊店呀,影張相嚟見識下啦

珍珠宮

畀面勳章

LedTV 發表於 23-8-27 12:39
而家連made in PRC 嘅食物
都印晒全日文 扮日本貨
你係咪認錯呢d 日本嘢啊?

我反而覺得多咗日本野扮國產貨賣,有D舖頭,賣開大陸蛋,之前一直都有標明是湖北蛋、泰國蛋咁,最近見佢堆貨多咗又賣平咗,但無標雞蛋來源,問佢D 蛋邊到嚟,佢竟然話唔清楚,我即刻唔買

象牙宮

babyfung61 發表於 23-8-27 12:12
就係咁現象,福島事件後真係多咗好多日本生果嚟香港。連普通超市或街市都有佢哋出嘅各種蘋果、提子、根類食物、米、蛋⋯..

福島事件後,過節有人會送日本水晶梨做禮,我都會丟晒,連工人都唔敢俾佢哋食,唔想害人。 人哋送禮都係好心,我唔會拒絕,但真係過唔到自己。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

babyfung61 發表於 23-8-27 11:46
係就連普通超級市場都多咗日本零食雜糧生果。
早果10年前邊有咁多。

而家連made in PRC 嘅食物
都印晒全日文 扮日本貨
你係咪認錯呢d 日本嘢啊?

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-8-27 11:48
自福島出事後,香港就多咗好多日本生果入口,以前只能喺日式超巿買到,日本以往作風係好嘢留日本本國用,只 ...
我都有留意,福島出事後真係多左好多日本生果買。果欄呀街市都有。

珍珠宮

登陸火星 發表於 23-8-27 12:18
唔覺近年特別多,香港人一向鍾意食日本倉物,所以入口多,就算少入口,D人都鍾意去日本食 ...

福島都有特產好標青好出名,日本當地超市都有得賣,311後,從來未見過香港人外遊日本開心share福島出產的美食!

珍珠宮

babyfung61 發表於 23-8-27 12:18
如果就12蚊店嚟講,大創呢間企業嘅貨品部分係由中國製造。產品設計、監察生產同質量把關都係由返日本總公 ...

香港唔係咁多文盲呀?!
連包裝上面寫made in邊度都唔識得睇?

男爵府

2024年龍年勳章

唔排除係日本仔 ...

就係咁諗,完全講中

侯爵府

2024年龍年勳章

唔覺近年特別多,香港人一向鍾意食日本倉物,所以入口多,就算少入口,D人都鍾意去日本食

男爵府

2024年龍年勳章

小平媽媽 發表於 23-8-27 12:07
其實1向大把中國製扮日本扮韓國貨啦 其實都習慣晒,唔知之後佢地會唔會大膽啲,用返簡體字做返完 ...

如果就12蚊店嚟講,大創呢間企業嘅貨品部分係由中國製造。產品設計、監察生產同質量把關都係由返日本總公司負責。
但講緊係完全made in JP嘅貨,例如膠類產品,糧食類好多都係日本製,數量都唔少。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊